Egészséges nassolnivalók 1.

Egészséges nassolnivalók 1.
Hatfaludy Máté
2015. október 19.

Az emberek többsége mindenféle péksüteményt, cukros, csokoládés falatokat nassol. Pedig rengeteg egészséges alternatíva áll a rendelkezésünkre. 

A hétköznapok rohanásában nehéz még az egészséges táplálkozásra is időt szakítani, hiszen annyi minden más, megoldásra váró probléma kavarog a fejünkben. Amikor bemegyünk a boltba, olyan hatalmas választékkal találjuk magunkat szembe, hogy igen nagy kihívást jelent a megfelelő, egészséges ételek felkutatása, beszerzése.

Főzésre általában szintén kevés az idő, így hát inkább nassolunk valamit, munkába menet, amint leraktuk a gyermeket az oviban, vagy épp egy állásinterjú, esetleg egy meeting előtt.

És itt bukkannak fel a nassolnivalók. A legtöbben mindenféle péksüteményt, cukros, csokoládés falatokat fogyasztanak, pedig rengeteg egészséges alternatíva áll a rendelkezésünkre.

Íme, néhány közülük:

Répa

Ha kicsi, zsenge darabot választasz, abból kettőt-hármat is megehetsz, tökéletes alternatívát nyújtasz magadnak a ropogós, de egészségtelen nassok helyett. A répa rostokban igen gazdag, ezáltal segíti az emésztést és a salaktalanítást, antioxidánsai pedig óvják szervezetedet a káros szabadgyököktől.

Joghurt

Egy doboz natúr, zsírszegény joghurtot a nap bármely szakában elfogyaszthatsz, különösen egészséges, ha ezzel váltod ki a kalóriadúsabb, édes nassolnivalókat is. A benne található fehérje és a kalcium fokozza a zsírégetést, a jótékony baktériumok pedig gondoskodnak emésztőrendszered egészségéről.

Bogyósgyümölcs

A gyümölcssavban és antioxidánsban gazdag apróságokból szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz, ha valami édesre vágysz. Vitaminjaik és ásványi anyagaik révén óvják egészséged, emellett serkentik emésztésed, és jóllakottságérzetet biztosítanak.

Reszelt alma fahéjjal

Az alma lereszelve kiváló emésztésserkentő táplálék, amellett, hogy nosztalgikus és egyben laktató, édesség iránti vágyat csillapító finomság. Adj hozzá fahéjat, egy csepp mézet, de akár müzlidet, joghurtodat is kiegészítheted vele.

Cukorborsó

Az apró kis zöld szemek édes ízüknek köszönhetően képesek egészséges alternatívát kínálni az édes, krémes, kalóriadús nassolnivalókkal szemben, ropogós mivoltuk pedig a sós finomságokat válthatja ki. A legjobb, ha (főzés vagy párolás után) frissen fogyasztod, a hidegebb hónapokban azonban a fagyasztott verziót is felolvaszthatod.

Turmix

Egy krémes, gyümölcsökből és joghurtból készült turmixnál nincs is laktatóbb fogyókúrás finomság. A legjobb, ha nyers gyümölcsöket használsz, de ha nincs, a fagyasztott is megteszi. Ügyelj rá, hogy a joghurtból élőflórás, natúr és zsírszegény változatot válassz. De készíthetsz ínycsiklandó turmixot zsírszegény tejből és egy adag ízesített protein (fehérje) porból is.

Zeller

A zeller szára közkedvelt rágcsálnivaló, mely nemcsak finom, de egészséges is. Vízhajtó hatásának köszönhetően segíti a méregtelenítést, rostjai pedig az emésztés működését támogatják. Fogyaszthatod önmagában, de zsírszegény mártogatóst is készíthetsz mellé.

Diákcsemege

A növényi magvak és az aszalt gyümölcsök jótékony hatásait ötvözi, vagyis egyszerre segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, és biztosít jóllakottságérzetet. Vigyázz azonban, hogy egyszerre csak egy marékkal fogyassz.

Kétszersült

A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereknek alacsony a glikémiás indexe, így kevésbé hizlalnak, viszont sokkal laktatóbbak, mint a fehérlisztből készült társaik.  Pirítva, vagy frissen, szinte bármilyen ételhez felhasználható, legyen az szendvics, vagy egy tányér leves.

Cikkünk második részében újabb tippeket olvashattok majd arról, hogy ha már nassolunk, akkor milyen kínálatból érdemes választani a bikiniforma és az egészség érdekében.

Hasonló témájú cikkeink