Egészséges nassolnivalók 2.

Egészséges nassolnivalók 2.
Hatfaludy Máté
2016. január 29.

Íme, előző cikkünk folytatása, melyben ismét kiváló alternatívákat olvashattok arról, hogyan lehet egészségesen nassolni.

Banán

Bár sokan kalóriadúsnak találják, az édes, de anyagcsere pörgető, B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdag gyümölcsnél keresve sem találhatsz jobb éhségcsillapítót. Fogyaszthatod egészben is, de ha szeretnéd, hogy tovább tartson, passzírozd össze, vagy vágd karikákra és szórd meg egy kevés fahéjjal!

Zabpehely

Alacsony glikémiás indexe és magas növényi rosttartalma révén a zabpehely remek választás, a hagyományos gabonapelyhekhez képest nem hizlal, viszont nagyon laktató. Például reggelihez egy adag zsírszegény tejjel fogyasztva kiváló. Azonban jobb csak mértékkel enni belőle, túlzott fogyasztása székrekedést okozhat.

Keménytojás

Furcsának tűnhet az elképzelés, pedig a tojás tökéletes nasi. Egy-két darabbal nagy mennyiségű fehérjét vihetsz be a szervezetedbe, és utána néhány órán keresztül garantáltan nem éhezel meg.

Egy-két kockányi magas kakaó tartalmú étcsokoládé

A csokoládé szeretete nem feltétlenül jelenti azt, hogy úszógumival kell büszkélkedned. A legalább hetven százalékos étcsokoládé antioxidánsai elképesztő egészségügyi előnyökkel járhatnak, hiszen védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól. A mértékletesség itt is fontos: jó, ha beéred egy-két kockányival egyszerre.

Narancs

Ha fáradtnak, levertnek érzed magad, vagy épp csak nehezen indulsz be reggel, a narancs a megfelelő választás számodra. C-vitaminban és növényi rostokban gazdag, így jót tesz mind az agyműködésnek, mind pedig az emésztési folyamatoknak.

Müzli

Ha cukormentes, természetes, rostokban gazdag müzlit választasz, majd azt natúr joghurttal kevered össze, tökéletes reggelit alkothatsz. De önmagában is fogyaszthatod, ha nassolni támad kedved. Akár magad is elkészítheted válogatott gabonákból de, ha nem szereted a macerát, egy alacsony cukortartalmú müzliszelet is jó választás lehet.

Aszalt gyümölcsök

Édesek, rostban gazdagok, laktatóak és egészségesek. Az aszalt gyümölcsöknek emellett - legyen az barack, szilva vagy épp füge - kiváló emésztésserkentő hatásuk van, nem véletlen, hogy a székrekedés ellen is előszeretettel vetik be őket, mint kíméletes és kényelmes megoldást.

Teljes kiőrlésű keksz

Ha szeretsz kekszet ropogtatni, válaszd annak egészségesebb és kalóriaszegényebb, teljes kiőrlésű változatát. A benne található rostok jót tesznek emésztésednek, emellett számtalan módon variálhatod. Akár lekvárba is mártogathatod, de fűszeres túrót, kőrözöttet is kenhetsz rá.

Olajos magvak

A ropogós finomságokkal kapcsolatban nem árt mértékletesnek lenni. Ha azonban csak egy marékkal fogyasztasz belőlük, ellátod szervezetedet értékes B-vitaminokkal, valamint anyagcsere javító, telítetlen zsírsavakkal. Fontos azonban, hogy kizárólag a natúr, sózatlan változatot fogyaszd.

Almachips

Az alma önmagában is kiváló nassolnivaló, ha azonban a ropogós falatokat tartod elsősorban ideális csemegének, fogyaszthatod szárított formában is. Szinte alig tartalmaz kalóriát, azonban édes és laktató finomság. Magad is kiszáríthatod, de a boltokban kapható változat is megteszi.

Ananász

Amellett, hogy ínycsiklandóan édes és felfrissíti egész tested, az ananász nemcsak a nassolás iránt érzett vágyat, de éhségedet is csillapítja. Továbbá rostokban is igen gazdag, csak úgy, mint a fehérjebontó bromelin enzimben, mely hozzájárul az egészséges anyagcsere működéshez.

Extrudált köles

Alacsony kalóriatartalma miatt igazi, kiváló roppanós csemege. Fontos hogy ne a fűszerezett, sózott kiszerelést válaszd!

Remélem sikerült olyan alternatívákat kínálnunk számotokra, amelyek nem csak egészségesek, hanem az alakotokra is jótékony hatással vannak. És ne feledjétek, inkább több kicsi étkezés, mint egy nagy!

Hasonló témájú cikkeink