A hosszú élet 17 apró titka

A hosszú élet 17 apró titka
Sándor Alexandra Valéria
2016. szeptember 12.

A népi bölcsességek is súghatnak ugyan a témában, de mi most tudományos összefüggésekkel jövünk!

Az élettartam kulcsa biológiai értelemben a DNS-ben rejlik. Az idő múlásával ugyanis „elkopnak” a kromoszómák végén lévő kis „sapkák”, tehát a telomerek, amelyek az egészséges sejtosztódáshoz nélkülözhetetlenek. Szerencsére napi szinten rengeteg olyan kisebb-nagyobb döntést hozhatsz, ami segít megőrizni ezeknek az épségét. Az egészséges életmód lenyomata tehát szó szerint a sejtjeidbe vésődik.

 

  1. Figyelj oda a részletekre!

Egy 80 éves megfigyelésen alapuló kutatás szerint azok az emberek tovább élnek, akik megfontoltak, alaposak és igyekeznek a lehető legjobban végezni a dolgukat. Ez a magatartásforma ugyanis a hosszú távú következmények figyelembevételével egészségesebb döntésekhez, strapabíróbb kapcsolatokhoz és sikeresebb karrierhez vezet.

 

  1. Barátkozz!

Felmérések tucatjai bizonyítják, hogy az erős, tartós emberi kapcsolatok összefüggésben állnak a hosszabb élettel. Fontos: itt elsősorban a minőség számít, és nem a mennyiség. Lelki alkattól függ, hogy egy kézen megszámolható baráti körrel érzed jól magad, vagy egy egész seregnyivel. A lényeg, hogy legyen kivel megosztanod a bánatodat és az örömödet!

 

  1. Válogasd meg a barátaidat!

A barátaid akkor is elképesztő hatással vannak rád, ha egyébként nem tartozol a legbefolyásolhatóbbak közé. Életmódjuk könnyedén meghatározhatja a tiédet is. Így nem meglepő, hogy akinek a barátai túlsúllyal küszködnek, előbb-utóbb maga is megnövekedett testtömegindexszel néz majd tükörbe. Ennek viszont az ellenkezője is igaz: a sportkedvelő vagy a dohányzásról sikeresen leszokó barát igencsak motiválhat!

 

  1. Tartsd távol magad a cigitől!

Ha 30 évesen leszoksz a dohányzásról, egy egész évtizeddel hosszabbíthatod meg az életedet – derül ki egy fél évszázadon át tartó brit vizsgálatból. A negyedik iksz betöltésekor is 9 éves előnyről beszélhetünk. Persze, az a legjobb, ha sohasem gyújtottál rá, illetve a környezetedben sem dohányzik senki. De ha már beleestél a hibába, akkor sincs késő helyretenni a dolgokat!

 

  1. Szundíts délután!

A szieszta nem véletlenül lett szerves része a mediterrán kultúrának. Amellett, hogy pihentet és megnyugtat, még mérhető pozitív hatása is van: a rendszeres délutáni alvóknál ugyanis 37%-kal alacsonyabb a szívbetegség miatti korai halálozás kockázata. A tudósok szerint ez annak tudható be, hogy a szundizás csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben.

 

  1. Élj mediterrán étrenden!

Divatdiéták ide vagy oda, az egyetlen tudományosan bizonyított módon élethosszabbító hatású étrend a Földközi-tenger térségének konyhája. A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonában és egyszeresen telített zsírsavakban gazdag táplálkozás segít megelőzni a túlsúlyt, a cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

 

  1. Less a japánoktól is!

Volt olyan időszak, amikor az Okinava nevű sziget lakói mindenki másnál tovább éltek a Földön. Ez ugyan már a múlté, ám feltételezések szerint a rizsben és a sárga, illetve zöld színű kalóriaszegény zöldségekben gazdag étrend vezethetett ehhez a csodás eredményhez. Ráadásul az ottani népszokás szerint csak a tányéron lévő étel körülbelül 80%-át illik megenni.

 

  1. Állj oltár elé!

Akárhány vicc szól házsártos férjekről és feleségektől, a házasság valójában meghosszabbítja az életet. A demográfiailag bizonyított tény valószínűleg annak tudható be, hogy ez az együttélési forma egyfajta stabil alapként szolgál a feleknek. Még az elváltak is tovább élnek, mint azok, akik sohasem léptek frigyre.

 

  1. Add le a pluszkilókat!

Már 5 pluszkiló is jelentős terhet ró a szívre, az ízületekre és az anyagcserére is. Különösen a deréktájon felhalmozódott zsírpárnák veszélyesek, hiszen hátráltatják a belső szervek megfelelő működését. Koplalás helyett érdemes inkább fehérjében és rostban gazdag, ám a napi kalóriaszükséglet alatti étrended követni az ideális fogyásért.

 

  1. Mozogj sokat!

Világos, hogy a rendszeres testmozgás növeli az élettartamot, hiszen csökkenti a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, a depresszió és bizonyos rákfajták kialakulásának veszélyét. Már heti 2,5 közepes intenzitású mozgás is mérhetően javítja a kilátásokat, ennél több pedig még hosszabb élettel kecsegtet.

 

  1. Igyál mértékkel!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint férfiaknak naponta legfeljebb 2, nőknek pedig 1 egységnyi alkoholt ajánlott inni, lehetőleg minél több szeszmentes nap beiktatásával. Az ilyen kereteken belül maradó, igen mértékletes alkoholfogyasztás – főleg, ha antioxidánsokban gazdag vörösborról van szó – magasabb élettartamra ad esélyt. A határérték túllépése viszont jócskán megrövidíti a földi pályafutást.

 

  1. Legyen erős a hited!

Azok, akik a saját hitüknek megfelelően rendszeresen időt szánnak a felsőbb erővel való kommunikációra, tovább élnek. Egy 12 éves kutatás során ugyanis kiderült, hogy azoknak, akik hetente legalább egy misén részt vesznek, ellenállóbb az immunrendszerük. Ebben valószínűleg a közösség erejének is megvan a szerepe.

 

  1. Bocsáss meg!

Egy régi keleti mondás szerint a harag olyan, mintha te innál mérget, és várnád, hogy a másik ember haljon meg. Ez valóban így van, hiszen a negatív érzések szó szerint mérgeznek: növelik a szívbetegség, a stroke és a tüdőproblémák kockázatát is. A megbocsátás viszont csökkenti a stressz-szintet, a vérnyomást és a szorongást.

 

  1. Közlekedj okosan!

A fiatalok haláloki listáján előkelő helyen szerepelnek a közlekedési balesetek. Ha odafigyelsz magadra, és használsz bukósisakot, illetve biztonsági övet, még baj esetén is jelentősen csökkentheted a súlyos vagy végzetes sérülés veszélyét.

 

  1. Aludd ki magad!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mérsékeli az elhízás, a szívbetegség és a hangulatzavarok kialakulásának veszélyét, ráadásul elősegíti a betegségek utáni felépülést. Napi 5 óránál kevesebb pihenés pedig mérhetően növeli a korai halálozás kockázatát.

 

  1. Oldd a stresszt!

Ahány stresszforrás létezik, annyi mód van a hatásuk enyhítésére is. Találd meg a számodra legjobb lazítási módszert, ami légzőgyakorlat, jóga, relaxáció, meditáció, séta vagy bármilyen szertartásszerű és megnyugtató cselekvés is lehet. Már napi néhány perc is eredményre vezet!

 

  1. Legyen életcélod!

Mindig szerepeljen a napirendedben legalább egy olyan tevékenység, amitől úgy érzed, hogy igen, ezért érdemes élni! Japán kutatók szerint ugyanis azok, akikben erősen munkál a tudat, hogy van értelme és célja a mindennapjaiknak, kisebb eséllyel hunynak el idejekorán szívbetegség vagy agyvérzés miatt.

Hasonló témájú cikkeink