Tavaszi tippek, hogy a bikiniszezonra optimális legyen az alakod

Tavaszi tippek, hogy a bikiniszezonra optimális legyen az alakod
Sándor Alexandra Valéria
2017. április 18.

Pató Pál szerint "ráérünk arra még", de neki nem is állhatott jól a bikini…

Figyelj a testtartásodra!

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy jobban fess fürdőruhában. A görnyedt tartás ugyanis optikailag pluszkilókat rak rád, szélesebbnek mutatja a derekad és kerekebbnek a hasad. Csak az jelenthet némi nehézséget, hogy a szokás nagy úr, így akár több hétnyi tudatos odafigyelésre is szükség lehet, mire egyenes háttal és leengedett vállakkal jársz-kelsz.

Érdemes gyakorolni, mert bónuszként az egész kiállásod magabiztosabb és megnyerőbb lesz.

 

Kezdj el mozogni!

A sport nem úgy működik, hogy az első kánikulai napon gyorsan észbe kapva azonnal segít. Sokkal inkább olyan, mint egy malacpersely, amiben hosszabb ideig kell gyűjtögetned a pénzt, mire megvalósul a kívánt cél. Minden fillér, azaz mozgással töltött perc számít.

A "klasszikus" edzésformák mellett sétálj minél többet, biciklizz, kirándulj, táncolj, és ne félj megizzadni. A változás már heteken belül jelentkezik.

 

Néhány fekvőtámasz

A fekvőtámasz "multitasking" gyakorlatnak számít, hiszen egyszerre hat területet is erősítesz vele: a bicepszet, a tricepszet, a deltákat, a mellizmokat, a hasat és a popsit is. Kezdd a térdtámaszos verzióval, hogy eleve sikerélményed legyen, és elkerüld a sérülésveszélyt!

Akár személyi edzőt is megkérhetsz, hogy mutassa meg a helyes mozdulatot, mert egyébként ez az egyik gyakorlat, amit sokan akár egy életen át helytelenül végeznek, ami persze nincs jó hatással sem a testre, sem pedig az eredményre.

 

A guggolás is jöhet

Ha formás feneket és combokat szeretnél, nem is tudunk ennél jobbat ajánlani. Végezheted úgy, hogy fitneszlabdának dőlsz a falnál, és megérzed, hogy milyen az, ha le akarsz ülni egy láthatatlan székre – addig mész le, hogy a combod a talajjal párhuzamos legyen, és a lábszáraddal lehetőleg derékszöget zárjon be.

Egy idő után, ha már megerősödtél, akár súlyzót is tarthatsz közben. Három sorozat 8 és 12 közötti ismétlésszámmal elég lesz.

 

Egy kis evezés

A nők gyakran tartanak az evezéstől, mert a tévhit szerint széles hátat és hatalmas karizmokat eredményezhet. Ez szerencsére nem igaz, amennyiben a gyakorlat egy átgondolt edzésprogram része.

Nagyon szép vállat, kart és hátat csinál, de ügyelned kell közben a megfelelő tartásra: fontos a behajlított térd, illetve kiinduló helyzetben az egyenes hát. A légzésed is legyen összhangban a mozdulattal: előrehajlásnál szívd be a levegőt, és amikor hátul vagy, akkor fújd ki.

 

Jóga és pilates

A bikiniszezon előtt minden olyan mozgásforma jó szolgálatot tesz, ami a törzsizmokra irányul. Persze, ez az év bármely szakában érvényes, de ilyenkor ki ne örülne még jobban egy árnyalatnyival vékonyabb deréknak vagy laposabb hasnak?

A megfelelő iránymutatások alapján végzett jóga és pilates gyakorlatok nagyon sokat tudnak ebben segíteni, ráadásul a stresszt is kiválóan levezetik. Fontos azonban, hogy a tested határait tiszteletben tartva ne akarj hajlékonyabbnak tűnni, mint amilyen jelenleg éppen vagy!

 

Spórolás a kalóriákkal

Hiába végzed százszámra a felüléseket, semmiképpen sem lesz formásabb a hasad, ha a táplálkozásodra nem figyelsz. Mondani szokás, hogy a bikiniforma 70%-ban a konyhában dől el – és nem feltétlenül azért, mert ott fér el az elliptikus tréner.

Hanem azért, mert a finomított szénhidrátokat, a transzzsírokat, a hidrogénezett növényi zsírokat és a feldolgozott élelmiszereket célszerű minél több zöldségre, fehér húsra, halra, teljes értékű gabonára és zsírszegény tejtermékekre cserélned.

 

Rost és fehérje

A rostban és fehérjében gazdag élelmiszerek serkentik az anyagcserét, építik az izmokat és gyorsíthatják a zsírégetést. Ha ilyeneket fogyasztasz, akkor a jóleső teltségérzet tovább tart, így eleve kevesebbet kell enned, és jobban érzed magad.

Arról nem is beszélve, hogy a többi tápanyag felszívódása is javul, ráadásul stabilabb lesz a vércukorszinted, és csökken a haspuffadás veszélye.

 

Okosan a salátával!

A saláta minden idők egyik legjobb fogyókúrás ételének tűnik, de sajnos nagyon könnyű ilyen szempontból elrontani. Öntetekkel, olajokkal, kenyérkockákkal, bacon darabkákkal és sok sajttal akár valóságos kalóriabombát is lehet belőlük varázsolni.

A színes zöldségekre válassz inkább egészségesen elkészített csirke- vagy pulykahúst, esetleg halat, amihez kitűnően illik a fehérjében gazdag zsírszegény mozzarella. Kevéske olíva- vagy magolajjal érdemes meglocsolnod a vitaminok még jobb felszívódásának érdekében.

 

Kevesebb só

A só létfontosságú a szervezet számára, hiszen nélküle a sejtszintű működés is összeomlana. A baj csak az, hogy a napjainkra jellemző táplálkozás a szükséges sómennyiség többszörösével szolgál, ami rövid távon haspuffadással és emésztési gondokkal jár, hosszú távon pedig növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét.

A feldolgozott élelmiszerek elkerülésével máris töredékére szoríthatod vissza a szervezeted sóterhelését. Otthon pedig érdemes minőségi fajtát használnod belőle – mértékkel.

 

Egészséges önbizalom

Tudod, mitől lesz a legszebb a tested? Ha minden porcikádat elfogadod, sőt megszereted. Mindig érdemes jobbra törekedni, vagy az álomalak megőrzéséért áldozatokat hozni. De közben egy pillanatra se felejtsd el, hogy itt és most is rendben vagy, tehát eleve jól érezheted magad fürdőruhában!