Hőkimerülés: amikor a melegben baj van, de még nem nagy

Hőkimerülés: amikor a melegben baj van, de még nem nagy
Sándor Alexandra Valéria
2017. július 20.

Kánikulában fordul elő, de nem napszúrás, és nem is hőguta. Ennek ellenére komolyan kell venni, hiszen egy veszélyes tünetekkel járó betegség.

A hőkimerülés olyan kóros állapot, ami az emberi test reakciója lehet a tartós és intenzív melegre. Gyakran együtt jár a kiszáradással.

Alapvetően kétféle hőkimerülést különböztetünk meg:

  1. A vízraktár kimerülése. Erős szomjúságérzet, gyengeség, fejfájás és eszméletvesztés kísérheti.
  2. A sóraktár kimerülése. Émelygés, hányás, izomgörcs és szédülés jelentkezhet.

Bár a hőkimerülés nem olyan súlyos, mint a hőguta, fontos az azonnali segítség. Anélkül ugyanis már tényleg hőgutává fajulhat a dolog, ami az agy és a többi létfontosságú belső szerv károsodásával, vagy akár halállal is végződhet.

Hogy mielőbb felismerd a bajt, felsorolunk még néhány tünetet:

  • zavartság,
  • sötét színű vizelet,
  • hasmenés,
  • sápadtság,
  • erős izzadás,
  • gyors szívverés.

 

A hőkimerülés kezelése

Az érintettet azonnal el kell távolítani a meleg környezetből, lehetőleg légkondicionált helyiségbe. Ha éppen nincs lehetőség zárt térbe menni, akkor a legközelebbi hűvösebb, árnyékosabb terület is megteszi.

Utána pedig a következő lépések jönnek:

  • bőséges folyadékpótlás,
  • minden felesleges vagy szoros ruhadarab eltávolítása,
  • hideg zuhany, fürdő.

Amennyiben ezek negyedórán belül nem hoznak jelentős javulást, a hőguta kockázata miatt mentőt kell hívni.

Hőkimerülés után minden esetben természetes, ha az ember legalább egy hétig fokozottan érzékeny a melegre, így a kánikula és a nagyon megerőltető testmozgás még kerülendő. A sporthoz való visszatérést érdemes orvossal egyeztetni.

 

Kockázati tényezők

A hőkimerülés rizikója elsősorban a hőérzetet mutató hőindextől függ. Ez az érték a külső hőmérséklet és a páratartalom függvénye. Érdemes tudni, hogy a 60%-nál magasabb relatív páratartalom már gátolja, hogy a tested megfelelően párologtasson a verejtékezéssel, így kevésbé hatékonyan hűti magát.

A hőkimerülés kockázata drámai mértékben megnövekszik, amikor a hőindex 90 fölé emelkedik. Hőhullámok idején különösen fontos, hogy ha ezt a számot nem is tudod figyelemmel kísérni, a hőmérsékletet és a páratartalmat ellenőrizd. Közvetlen napfényben természetesen mindig nagyobb a veszély.

Hosszabb hőhullám, több napos hőségriadó idején a városi környezet különösen hajlamossá tehet a hőkimerülésre – pláne olyan területeken, ahol fülledt és szennyezett a levegő. Ezt hívják hősziget-hatásnak, amikor az aszfalt és a beton napközben elnyeli a hőt, amit aztán éjszaka fokozatosan kienged, így napnyugta után sem tud lehűlni a levegő.

Persze, a hőkimerülésnek testen belüli kockázati tényezői is lehetnek:

  • Kor. A 4 év alatti gyerekek és a 65 év feletti idősek különösen nagy veszélyben vannak, mert lassabban alkalmazkodik a testük a környezeti változásokhoz.
  • Bizonyos betegségek. A szív-, a tüdő és a veseproblémákon kívül a túlsúly, a kóros soványság, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mentális kórképek, a sarlósejtes vérszegénység és az alkoholizmus is érzékenyebbé tesz a hőre. A cukorbetegek sajnos nagyobb eséllyel szorulnak orvosi segítségre hőhullámok idején, és a halálozási ráta is megnő a köreikben, mert általában alulbecsülik a kockázatot.
  • Gyógyszerek. Egyes vízhajtók, nyugtatók, altatók, serkentők, vérnyomás-szabályozók, szívgyógyszerek és antipszichotikumok fokozhatják a kánikula káros hatásait.

Fennálló betegség esetén mindenképpen célszerű egyeztetni az orvossal, hogy az állapot és a kezelési mód befolyásolja-e az extrém hőmérsékleti és páraviszonyokra adott reakciót.

 

A hőkimerülés megelőzése

A fő tanács valószínűleg nem lesz meglepő, mégis muszáj elmondani, hogy a legjobb megelőzési mód, ha hőségriadó idején megfelelő hőmérsékletű, lehetőleg légkondicionált helyiségben maradsz a déli órákban.

A továbbiak segíthetnek még ezen kívül:

  • Könnyű, világos színű, laza ruházat, széles karimájú kalappal.
  • UV-szűrős készítmény, legalább 30-as faktorszámmal.
  • Még több folyadék. A kiszáradás megelőzésére a tiszta víz mellett a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé is tökéletes. Mivel a sóhiány is okozhat hőkimerülést, hasznos lehet a vizet egy pici sóval izotóniássá tenni, vagy jó minőségű sportitalt választani – ami mennyiségét tekintve természetesen nem pótolhatja a vizet, és naponta egy kis üveg bőven elég belőle.
  • Ha edzeni készülsz, akkor közepes vagy magas intenzitású mozgás előtt másfél órával igyál meg legalább 6 deci vizet. Közben 20 percenként újabb 3 deci szükséges (még akkor is, ha nem vagy szomjas!), utána pedig félórán belül még legalább 2 deci kell. Szabadban edzeni ilyenkor kora reggel vagy késő este a legjobb.
  • A kávé, a koffeintartalmú üdítők és az alkoholos italok kerülendők, mert folyadékveszteséget eredményeznek, ami ronthat a helyzeten.
  • Szív-, máj- vagy vesebetegség, epilepszia, vagy bármilyen folyadékbevitel-korlátozással járó betegség esetén mindenképpen konzultálni kell az orvossal, hogy mennyi vizet javasol.

Ha saját magadra és a környezetedben lévőkre is figyelsz, valószínűleg nem lesz gond.