12 dolog, ami titokban árt a vércukorszintednek

12 dolog, ami titokban árt a vércukorszintednek
Sándor Alexandra Valéria
2017. augusztus 10.

Meglepő lehet, de nem csak az édességek és a finomított szénhidrátok vannak hatással a vércukrodra.

1. Kávé

Tudtad, hogy még az "üres" feketekávé is megemeli a vércukorszintedet a benne lévő koffeinnek köszönhetően? Ugyanez a fekete és a zöld teára, illetve a cukormentes energiaitalokra is érvényes. Fontos, hogy mind egészséges szénhidrát-anyagcsere, mind pedig inzulin-rezisztencia vagy cukorbetegség esetén nagy különbség mutatkozhat az egyéni reakcióban – tehát előfordulhat, hogy pont az ellenkezőjét tapasztalod annak, amit a környezeted.

A természet iróniája, hogy a kávé egyes összetevői csökkenthetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Valószínűleg a mértékletes fogyasztás a dolog kulcsa.

 

2. Cukormentes ételek és italok

Hogyan szökhet fel a vércukorszinted valamitől, amiben nincs is cukor? Hát úgy, hogy az "energiacsökkentett" jelző ára sokszor az, hogy az adott élelmiszer rengeteg szénhidrátot, azon belül is keményítőt tartalmaz. Mindenképpen ellenőrizd a címkét, ha nem akarsz kellemetlen meglepetést! Fordíts különös figyelmet a cukoralkoholok – például a szorbitol és a xilitol – jelenlétére. Ezek a cukorhoz képest kevesebb szénhidrát mellett biztosítanak édes ízt, ám ez a mennyiség is túllőhet a célon.

 

3. Kínai kaja

Szereted a szezámos marhahúst és az édes-savanyú csirkét? A kínai konyha fogásai közül nemcsak az állandó köretet jelentő fehér rizs okozhat gondot a vércukorszinteddel. Sok finomság tele van zsírral vagy keményítővel. A keményítő megdobja a vércukrot, a zsír pedig elnyújtja ezt a hatást. Ugyanez a pizzára, a sült krumplira és a többi zsír-szénhidrát kombót tartalmazó ételre is érvényes. Ha érdekel, melyik hogyan hat a szervezetedre, étkezés után két órával egy bármelyik patikában kapható vércukorszintmérővel ellenőrizheted.

 

4. Megfázás

A kellemetlen tünetek bármelyik évszakban lecsaphatnak: nyáron a légkondi, ősszel és tavasszal a változékony időjárás, télen pedig a hideg küldhet padlóra. A szervezet természetes reakciója ilyenkor, hogy kissé megemelkedik a vércukorszint, és ezzel semmi baj nincs. Ami viszont már érezhető problémát jelenthet, ha olyan vény nélkül kapható porból készült gyógyitalt választasz ilyenkor, ami tele van hozzáadott cukorral. 

 

5. Munkahelyi stressz

Állandóan ideges vagy, amikor dolgoznod kell? Ettől sajnos nemcsak a lelked szenved. A tested ugyanis úgy reagál a stresszre, hogy megemelkedik benned bizonyos hormonok szintje, s velük együtt a vércukorszinted is. Inzulin-rezisztencia vagy kettes típusú cukorbetegség esetén a hatás még erőteljesebb.

Sajátíts el egy bármikor bevethető stresszoldó módszert: a légzőgyakorlatok például segítenek. A legjobb viszont az lenne, ha olyan munkát végeznél, ami nyugalmat vagy kellemes izgalmat ébreszt.

 

6. Péksütemények

A pékségek kirakatának látványa, s az onnan kiáramló illatok igencsak próbára tehetik az önuralmadat. Nem azt mondjuk, hogy soha ne csábulj el – de tény, hogy desszertnek és köztes étkezésnek is ez az egyik legrosszabb döntés. A fehér liszttel és cukorral készült változatok ugyanis rengeteg gyors felszívódású szénhidrátot rejtenek, valóságos hullámvasútra ültetve a vércukorszintedet, amitől a koncentrációs képességed is csökkenhet.

 

7.Sportitalok

Gyors folyadék-, energia- és elektrolitpótlás… jól hangzik, igaz? Ne felejtsd el megnézni a címkét, mert sok sportital pont annyi cukrot tartalmaz, mint a kóla! Hacsak nem versenysport jelentette terhelésnek vagy kitéve, valószínű, hogy a friss víz is tökéletes a számodra, és semmi szükséged az ilyen-olyan színű és ízesítésű innivalókra.

 

8. Asztalt gyümölcs

Nagyon sok vitamin, ásványi anyag és antioxidáns rejtőzhet bennük, viszont óriási a szénhidráttartalmuk. Jó, ha rendszeresen fogyasztod őket, de csak mértékkel tedd, mert a friss gyümölcsöknél sokkal több cukrot rejtenek. A datolya, a füge, a szilva, a barack és az áfonya is tökéletes választás, ha be tudod érni néhány szemmel.

 

9. Gyógyszerek

Az allergia és az asztma elleni gyógyszerek többsége úgynevezett kortikoszteroid hatóanyagot tartalmaz, ami megnövelheti a vércukorszintet, sőt bizonyos esetekben még a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat. A vízhajtóknak és egyes antidepresszánsoknak is hasonló a hatása. Ha kellemetlen mellékhatást tapasztalsz, mindenképpen beszélj az orvosoddal!

 

10. Fogamzásgátló

Ezt külön is kiemeljük a gyógyszerek sorából, hiszen közvetett módon hat az anyagcsere-hormonokra. Sokan még az érintettek közül sem tudják, hogy az ösztrogént tartalmazó tabletták jelentősen befolyásolják az inzulinháztartást. Az Amerikai Diabétesz Társaság éppen ezért a kombinált tablettákat javasolja – hozzátéve, hogy a vizsgálatok szerint azok még a cukorbetegek számára is biztonságosak.

 

11. Kialvatlanság

Ha nem aludtad ki magad, valószínűleg sokkal prózaibb dolgok is nyomasztanak annál, mint hogy milyen lehet éppen a vércukorszinted. Pedig a szükségesnél kevesebb vagy felületesebb pihenés árt az anyagcserének: a szervezetednek így esélye sincs arra, hogy regenerálódjon és egyensúlyba kerüljön. Megfigyelheted, hogy ilyenkor másképpen eszel – több szénhidrátot kívánsz –, ráadásul érzékenyebben is reagál rá a tested.

 

12. Alkohol

Még azok az italok is elképesztően sok kalóriát tartalmaznak, amelyek nem pont az édes ízvilágukról híresek, hiszen az alkohol önmagában egy szénhidrátbomba. Ezt fokozza, ha koktél formájában fogyasztod, és még valamilyen üdítő, gyümölcslé vagy szirup is társul hozzá. A gyors vércukorszint-emelkedést ugyanolyan sebes süllyedés követi, amit ráadásul még kiszáradásos tünetek is kísérhetnek, ha nem kortyoltál mellé elég vizet.

Hasonló témájú cikkeink