14 étel, ami elősegíti a zsírégetést

14 étel, ami elősegíti a zsírégetést
Sándor Alexandra Valéria
2018. március 8.

Azt ugyan nem ígérhetjük, hogy minél többet eszel belőlük, annál többet fogysz – de ha mértékkel élvezed őket, tényleg felpörgetik az anyagcserédet.

Túró

A tejtermékek koronázatlan királya – vagy tetszés szerint királynője – nem véletlenül a tudatosan táplálkozók egyik kedvence. Telis-tele van az izmok épüléséhez nélkülözhetetlen fehérjével, így hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ráadásul a feldolgozása is több energiafelhasználást igényel a szénhidrátban gazdag csemegékhez képest. Válassz zsírszegény fajtát a tökéletes eredményhez!

 

Görög joghurt

Majdnem kétszer annyi fehérje van benne, mint a „sima” joghurtokban. Emellett sűrűbb, krémesebb, és az íze is jellegzetes. Emiatt sokak szerint igazi gasztronómiai élményt nyújt.

Az ízesített fajtákkal viszont vigyázz, mert cukor és zsírtartalom szempontjából csapdát jelenthetnek! Mindig ellenőrizd a címként a tápértéket, és vegyél inkább natúr változatot, ha lehet. Persze, utólag tetszés szerint ízesítheted otthon úgy, hogy az ne járjon számottevő kalóriatartalom-növekedéssel.

 

Fahéj

Írhattuk volna az elején, hogy érdemes fahéjjal ízesíteni a túrót és a görög joghurtot, mert extra anyagcsere-turbózó hatású. De úgy gondoltuk, hogy külön kiemelve is megér egy misét, hiszen kutatások szerint még a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők állapotán is javít.

Nem vicc: kiderült, hogy napi 1, 3 vagy 6 g fahéj elfogyasztása már önmagában is csökkenti a vércukor, a triglicerid, az LDL koleszterin és az összkoleszterin szintet. Úgyhogy szórd bátran teába, kávéba, zabkásába, vagy bármibe!

 

 

Quinoa

A gabonafélék "unokatestvéreként" ismert finomság hazánkban nem futott be nagy karriert, hiszen nálunk nem őshonos – viszont manapság már nagyon könnyű beszerezni. A zsírégetés felpörgetésének szempontjából ez az egyik legjobb köret, hiszen a kiemelkedő fehérjetartalom mellett sok vas, cink, szelén és E-vitamin is található benne.

Szerencsére pont olyan könnyű elkészíteni, mint a rizst. Zöldségekkel és csirkemellel tökéletes, gyorsan elkészíthető vacsora vagy ebéd.

 

Grépfrút

Ennek a gyümölcsnek nem honosodott meg a magyar neve (ami egyébként citrancs lett volna), ezért a szabályok szerint kénytelenek vagyunk beérni a fonetikus angollal. Furcsa, hogy még egyszer sem kiáltották ki "szupergyümölcsnek", hiszen amellett, hogy valóságos C-vitamin bomba, rengeteg vízben oldódó rostot is tartalmaz, tehát csodát művel a teltségérzeteddel. Próbáld ki, hogy étkezés előtt elfogyasztasz belőle egy felet!

 

Erős paprika

A távol-keleti konyha jellemzően igen csípős, és a távol-keleti országokban lényegesen kevesebb a túlsúlyos vagy elhízott ember. Véletlen? Nem igazán, hiszen az erős paprika a kapszaicin nevű anyagnak köszönheti az erejét, ami bizonyítottan gyorsítja az anyagcserét.

A sors fintora, hogy a mexikóiaknak is bőven van belőle – gondolj csak a jalapeñóra –, de az ő táplálkozási szokásaikat jelentősen befolyásolják az észak-amerikai trendek, ami sajnos növekvő testtömegindexet jelent.

Használd ki, hogy a magyar konyhának is alapvető eleme a csípős íz, és ne félj a fogásokat egy kicsit tüzesebbé tenni!

 

 

Görögdinnye

Cukortartalma miatt néha tiltólistára teszik szegényt, pedig nem ezt érdemli. A kalóriaszegény finomság jó része víz, mégis szép nagy helyet foglal el a hasadban. Rengeteget tartalmaz a likopin nevű antioxidánsból – ami többek között a paradicsomban és a paprikában is megtalálható –, így jót tesz a bőrnek és a szemnek, ráadásul véd a szívbetegségek ellen. A- és C-vitamin is rejlik benne bőven.

 

Alma és körte

Igazi rostbomba mindkettő. Pláne, ha héjával együtt eszed. A rostok teltségérzetet biztosítanak, és a bélfalak "takarításával" segítenek az anyagcsere gyorsításában, illetve a többi tápanyag optimális felszívódásában.

Fontos, hogy a gyümölcslé hatása ebben az esetben nem mérhető a nyers gyümölcséhez, aminek a megrágása még a fogak épségének is kedvez.

 

Nyers zöldségek

Ha üres a gyomrod, és jólesne rágcsálni valamit, akkor szavazz a nyers zöldségekre! Kedvedre majszolhatod őket, mert létfontosságú tápanyagokkal látnak el.

A zellerszár, az uborka vagy a sárgarépa isteni például fűszeres-joghurtos szószba mártogatva. Akik kipróbálják, általában meglepődnek rajta, hogy ez nemcsak egészségesebb, mint például a csipsz, de még finomabb is.

 

Bogyós gyümölcsök

Amellett, hogy a bogyósok a gyümölcsök nagy részéhez hasonlóan magas a víztartalmuk és rostban gazdagok, még mennyeien édesek is, tehát egészséges önjutalmazásnak sem utolsók.

Elsősorban azért ajánlják őket a dietetikusok, mert páratlanul sok antioxidáns található bennük, ami lassítja a sejtek öregedési folyamatait, és véd a káros környezeti hatások ellen. Az antioxidánsokban dús táplálkozás kedvez az anyagcserének.

 

Édesburgonya

A batáta olyan, hogy aki egyszer megkóstolja, általában örökre a rabja marad. Édeskés, karakteres ízével, és a rengetegféle elkészítési módjával akár alapvető élelmiszerré is előléphet a konyhádban. A benne lévő kálium, béta-karotin és C-vitamin erősíti a szívet, az ereket és az immunrendszert, a rost pedig gondoskodik róla, hogy az anyagcsere is pörögjön, amennyire csak lehet.

 

Tojás

Eleink fogalmaztak úgy, hogy a tojás az egyetlen természet adta élelmiszer, ami önmagában tartalmaz mindent, ami az élethez kell. Igazuk is volt, csak napjainkban a zsír már annyira szitokszónak számít, hogy sokan megfeledkeztek róla: abból is be kell vinni valamennyit, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni.

A tojás pont optimális arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot, emellett ráadásul kész vitaminbomba. Persze, extra proteinigény esetén bátran elválaszthatod a fehérjét a sárgájától.

 

Zab

Zabliszt, zabkorpa, zabpehely, zabkása… Nem túlzás azt állítani, hogy gasztronómiai fronton kitört a zabmánia. Ez a rostban gazdag, teljes értékű gabonaféle ugyanis rendkívül kedvező tápérték adatok mellett nagyon hosszan tartó teltségérzetet biztosít.

A készen vásárolható zabkása-porokkal azonban vigyázz, mert magas lehet a cukortartalmuk. Itt is érvényes, hogy figyeld a címkét, és inkább otthon ízesített fajtát készíts!