11 apróság, amit itt és most megtehetsz a legjobb formádért

11 apróság, amit itt és most megtehetsz a legjobb formádért
Sándor Alexandra Valéria
2023. március 14.

Nem kell a feje tetejére állítanod a világot vagy a szokásaidat azért, hogy egészségesebb legyél. Akár itt és most is dönthetsz úgy, hogy teszel egy kicsi, de nagyon fontos lépést a legjobb formád felé.

Egyél lassabban!

A finom falatok néha annyira magukkal ragadhatnak, hogy kevésbé figyelsz oda a tempóra. Vagy előfordulhat, hogy alig van időd enni, így – más választás híján – minél előbb túlesni rajta.

Ez viszont rossz hír a szervezetedre nézve, hiszen időre lenne szüksége ahhoz, hogy a bevitt táplálék mennyiségének megfelelően szabályozhassa az éhség és a jóllakottság érzetét szabályozó két hormon (a ghrelin és a leptin) termelődését. Ha tehát túl gyorsan eszel, akkor a testednek egész egyszerűen nincs lehetősége jelezni, mennyi az elég, így fennáll a túlevés veszélye.

A megfelelő tempó viszont nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyél be, de még az étkezés gasztronómiai értékét is növeli, hiszen több lehetőséget teremt az ízek és az illatok élvezetére.

 

Legyen társaságod!

Egyénenként változó, hogy ki mennyire társasági lény, illetve mennyire szeret egyedül lenni. Az egészséged szempontjából az a legjobb, ha mindkét felállásban jól érzed magad. Ezzel együtt azonban tagadhatatlan, hogy akik kiegyensúlyozott társasági életet élnek (tehát annyi emberrel találkoznak és kommunikálnak, és annyit, hogy az éppen komfortos a számukra), azoknál jelentősen alacsonyabb az egészégügyi problémák kialakulásának kockázata.

Ha tehát kedved támad felhívni az egyik rokonodat, barátodat, ismerősödet, akkor egy percig se habozz, tedd meg!

 

Gyümölcsöt gyümölcslé helyett

Sajnos elterjedt tévhit, hogy a gyümölcslé mindenképpen az egészségesebb folyadékbeviteli alternatívák közé tartozik. Hiszen gyümölcsből van, és az is egészséges, igaz? A gond csupán annyi, hogy a legtöbb gyümölcslé összetevők garmadájából áll, élükön a hozzáadott cukorral és különböző adalékanyagokkal (például ízfokozókkal, állagjavítókkal és tartósítószerekkel).

Sokkal jobban jársz tehát, ha gyümölcslé helyett magát a gyümölcsöt választod. Vagy ha már tényleg inni szeretnéd, akkor magadnak készíted el turmixgép segítségével, mert így legalább biztosan tudod, mi van benne.

 

Vegyél ki szabadságot!

Mikor voltál szabadságon úgy, hogy az tényleg a pihenésről szólt? Már egyetlen igazi szabadnap is rengeteget számít, ám ne feledd: ennél jóval többre van szükség a testi-lelki egészséged megőrzéséhez.

Lehet, hogy olykor jólesik belefeledkezni a munkába – elvégre a világ legszerencsésebb emberei közé tartoznak azok, akik annyira szeretik, amivel foglalkoznak, hogy valójában nem is érzik munkának –, de a pihenés tényleg mindenkire ráfér! Nem véletlen, hogy akik rendszeresen szabadságra mennek, hosszabb élettartamra számíthatnak, emellett csekélyebb náluk a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

 

Figyelj oda a zsírtartalomra!

Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, nem minden zsír számít ugyanis "mumusnak" az egészséged és az alakod szempontjából. Először is a transzzsírokkal kapcsolatban legyél résen, mert azokból jobb minél kevesebbet bevinni a szervezetedbe. A transzzsírok ugyanis növelik a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

A telített zsírsavak bevitelét is érdemes a lehető leginkább lecsökkenteni, hiszen ugyanez velük a helyzet. Túlzott fogyasztásuk többek között érelmeszesedéshez és anyagcsere-problémákhoz vezethet.

A telítetlen zsírsavak azonban a barátaid. Elvégre a fogyásban, az ideális testsúly megtartásában, valamint az egészséged megőrzésében is segítenek.

 

Mértékletes alkoholfogyasztás

Egy pohár finom, minőségi vörösbor még egészséges is lehet, hiszen nagyon értékes antioxidáns, rezveratrol található benne, ami védő hatású a szívre és az érrendszerre nézve. Ha viszont alkoholról van szó, a mértékletesség a legfontosabb. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta legfeljebb egy egységnyi alkohol (azaz egy sör, egy pohár bor vagy egy adag rövidital) fér bele, természetesen az sem mindennap.

És ez a mennyiség is felelősséggel jár, hiszen figyelembe kell venni, hogy az alkohol mindenkire egy kicsit másképpen hat. A küszöbérték alatti alkoholfogyasztás akár még jót is tehet a szívnek és az idegrendszernek, az afölötti viszont biztosan árt minden egyes sejtednek.

 

Tudatos stresszkezelés

A stressz az élet elkerülhetetlen velejárója. Biztosan veled is előfordul – akár napi szinten –, hogy megfeszülnek miatta az izmaid, gyorsabban ver a szíved. Ez bizonyos helyzetekben természetes reakciónak számít, mivel az evolúció során azért alakult ki, hogy megfelelően reagálj életveszélyben. Elődeink szervezete ennek köszönhetően "tanult meg" turbó fokozatra kapcsolni, ha például üldözte őket egy medve.

Baj abból lehet, ha nem valódi életveszélyre is úgy reagál a tested, mintha az lenne. Tehát a reggeli forgalmi dugó úgy hat rád, mintha egy éhes mackó a nyomodban lihegne.

Sajnos ez komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Például magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez, fekélyekhez vagy mentális kórképekhez. A tested és az elméd rendszeres, tudatos ellazítása tehát az egyik legjobb dolog, amit magadért megtehetsz!

 

Kevesebb cukor

Az emberek többsége lényegesen több cukrot visz be a szervezetébe, mint amennyire szüksége lenne. Ennek felismerésekor könnyű átesni a ló túloldalára, és "cukormentességet" fogadni.

Pedig ha egészséges vagy, és semmilyen szénhidrát-feldolgozási zavarod nincs, akkor már az is bőven elég lehet, ha "csupán" a hozzáadott cukor mennyiségét csökkented az étrendedben, elkerülöd a többszörösen feldolgozott élelmiszereket, illetve igyekszel olyan cukoralternatívákat választani, amikkel nem kell lemondanod az édes ízről, viszont a pluszkilóktól sem kell tartanod. (Fontos, hogy amennyiben inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel élsz, akkor ennél jóval szigorúbb, kezelőorvossal egyeztetett diétára van szükség.)

 

Mindennap mozogj egy kicsit!

Van egy jó hírünk: nem csupán egy megerőltető edzés tartozik bele a "mozgás" kategóriájába, hanem tulajdonképpen minden, ami megdolgoztatja az izmaidat és megemeli a pulzusodat. Ez lehet akár séta vagy kertészkedés is.

Érdemes megfontolnod egy aktivitásmérő kütyü beszerzését, ami átfogó képet ad arról, hogy mennyit mozogsz igazából. A nemzetközi ajánlások szerint heti ötször harminc perc már az első lépcsőfokot jelenti az egészséged megőrzéséhez.

 Ha rendszeresen edzel, akkor ez kevésnek tűnhet, de ne feledd: sokan vannak, akik még csak most indulnak el ezen az úton. Annyit mindenképpen elleshetsz tőlük, hogy a "kis" mozgást is értékeld, mert biztosan örül neki a szervezeted!

 

Zöldségek a tányér felén

Minden idők egyik legegyszerűbb táplálkozási tippje, hogy az étkezések alkalmával zöldségek legyenek a tányérod felén, lehetőleg saláta formájában. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, mindezt elenyésző kalóriamennyiségért cserébe. Így már sokkal kevesebb hely jut a kalóriadúsabb falatoknak mind a tányérodon, mind pedig a gyomrodban.

Ha ez az arány első hallásra soknak tűnik, próbáld meg eleinte legalább napi egy étkezésnél tartani, majd fokozatosan az összesnél. A receptek és a lehetőségek tárháza végtelen. Valójában nincs olyan ember, aki ne szeretné a zöldséget, csak olyan van, aki még nem jött rá, hogyan szereti őket.

 

Aludd ki magad!

Az alváshiány többek között növeli a cukorbetegség, a szívproblémák, az elhízás és a depresszió kockázatát. Emellett pedig rontja a reakcióidőt, így fokozott balesetveszélynek vagy kitéve kialvatlanul.

Mivel az alvásigény egyénileg eltérő lehet, sőt még életszakaszonként is változhat, arra biztatunk, hogy tapasztalati úton találd meg a számodra ideális időtartamot, és tekints egyfajta befektetésként arra, hogy mindennap lehetővé teszed magadnak!

Ha ugyanis eleget alszol, egészségesebb leszel és sokkal jobb teljesítményt nyújtasz, így a pihenésre fordított idő bőven megtérül.

Hasonló témájú cikkeink