8 étel és ital, ami segít a depresszió leküzdésében – plusz egy, ami nagyon nem
Mostanában nem az igazi a hangulatod, nem érzed magad túl jól? Vagy talán már meg is állapítottak nálad szorongásos zavart, esetleg depressziót? Van kiút! Pláne, ha odafigyelsz, hogy mit eszel, és mit iszol.
TejA tej kiváló forrása a D-vitaminnak, amiből ha túl keveset viszel be a szervezetedbe (vagy túl kevés napfény ér, ami által a tested "magától" megtermelhetné a szükséges mennyiséget), akkor annak bizonyítottan negatív hatása lehet a hangulatodra. Gyengülhet az immunrendszered, hosszú távon pedig többek között a csontjaid és a fogaid is kárát láthatják ennek. Ha már esetleg kialakult nálad a hiányállapot, akkor sincs késő a pótlásra: kutatás bizonyítja, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel közel olyan mértékben enyhítheti a depressziós tüneteket, mint az antidepresszáns gyógyszerek. A tejen kívül a lazac, a hering, a szardínia, a tonhal, a tojássárgája és a gomba is jó választás lehet.
PulykaA pulykában lévő triptofán nemcsak, hogy a húszféle fehérjealkotó aminosav egyike, hanem még a szerotonin termelődéséhez is nélkülözhetetlen. A szerotonin pedig nem más, mint egy ingerületátvivő anyag, ami kulcsszerepet játszik az idegrendszer működésében, így a depresszió biokémiai folyamataiban is. Az antidepresszáns gyógyszerek jelentős része azt befolyásolja, hogy az agy miként használja fel a szerotonint, így segítve a hangulat helyreállítását. A triptofán tehát hozzájárul, hogy izmosabb és nyugodtabb legyél. Kell ennél több érv egy finom pulykasülthöz? A triptofán jótékony hatásait csirke vagy szójabab fogyasztásával is élvezheted.
Brazil dióA brazil dió valóságos szelénbomba, ami antioxidáns vegyület lévén védi az egész tested sejtjeit a kártékony hatások ellen. Kutatók kimutatták, hogy azoknál, akik túl kevés szelént visznek be a szervezetükbe, nagyobb a krónikus kimerültség, a szorongásos zavar és a depresszió kialakulásának veszélye. Jó hír, hogy ugyanezen tanulmány szerint 5 hétnyi következetes szelénpótlás után ezek a tünetek enyhülnek. Ám kevésbé pozitív, hogy a világ egyes részein eleve nem jellemző a megfelelő szelénbevitelt biztosító étrend. A brazil dió olyannyira gazdag szelénben, hogy akár egy-két nagyobb szem(!) is fedezheti a napi szelénszükségletet. Erre a bravúrra egy-két adag hal, sonka, sertéshús, marha, pulyka vagy túró is képes.
SárgarépaAmellett, hogy rendkívül könnyen elérhető élelmiszernek számít – és a mendemondák szerint tud tőle az ember fütyülni –, telis-tele van béta-karotinnal. Ettől a vegyülettől kapja a jellegzetes színét, ami egyébként a sütőtökben, az édesburgonyában és a sárgadinnyében is megtalálható (vagy a spenótban, aminek a színe kevésbé árulkodó). A béta-karotinban gazdag zöldségek és gyümölcsök nemcsak a vidám árnyalatuknak köszönhetően javítják a hangulatod. Kutatók azt találták, hogy azoknak, akiknél magasabb a vérben mérhető karotinoidok szintje, kisebb a depresszív hangulat veszélye. Ha a népi hiedelem arra vonatkozik tehát, hogy jókedvében szebben fütyörészik az ember, akkor még lehet is benne valami. KagylóA tenger gyümölcseinek szerelmesei jól teszik, ha minél gyakrabban fogyasztanak kagylót, mert kiváló B12-vitamin forrás. Erre a vitaminra is érvényes, hogy ha túl keveset viszel be belőle a szervezetedbe, akkor sajnos megnő a depresszió kialakulásának veszélye. Az erről szóló egyik tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy az ismert összefüggés ellenére továbbra is emberek tízmilliói élnek túl alacsony B12-vitamin szinttel, aminek a pótlása pedig már rövid idő alatt csökkentené a depresszív tüneteket. Az összefüggés biokémiai háttere, hogy B12-vitamin hiánya egyúttal S-adenozilmetionin hiányt is eredményez, márpedig az agynak erre van szüksége a hangulatszabályozó vegyületek megfelelő feldolgozásához. A B12-vitamin egyébként a vörösvértestek termelődéséhez is elengedhetetlen, így a hiánya szoros összefüggésben áll a vérszegénységgel is. Ha a kagyló nem tartozik a kedvenceid közé, akkor a szardínia, a bárányhús, a marha, a tej és a tojás mind jó választás, vegánoknak pedig az alga.
KávéA kávé és a depresszió kapcsolatáról szóló eddigi tudományos eredmények rendkívül ellentmondásosak, de azért kirajzolódni látszik egyfajta átfogó kép, aminek a lényege, hogy a mérsékelt(!) – tehát naponta legfeljebb 1-2 csészényit jelentő – kávéfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának veszélyét, illetve enyhítheti a meglévő tüneteket. Az érem másik oldala viszont, hogy ennél több sajnos akár jelentős mértékben is súlyosbíthat a helyzeten. A legjobb megoldás, ha próbálod megfigyelni a saját tested és tudatod reakcióit a koffeinre, mivel nem vagyunk egyformák, így némileg eltérhet a hatás. Érezni fogod, hogy mi az a mennyiség, ami még jólesik, és mennyitől leszel a szokásosnál feszültebb.
Leveles zöldségekRengeteg folsav van bennük, amire nagy szüksége van az agyadnak a megfelelő működéshez, és ami védhet a depresszió ellen. Ha megnézted a B12-vitamin kapcsán feljebb linkelt kutatást, akkor láthattad, hogy az a folsav (vagy más néven B9-vitamin) hasonló hatásáról is szól. Tehát aki túl kevés folsavat fogyaszt, annak sajnos nagyobb az esélye a depresszív tünetekre, de a megfelelő folsavpótlás már kialakult depresszió esetén is segít a panaszok enyhítésében. Ez a vegyület egyébként nemcsak az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen, hanem a kialakulásához is, így várandósságra készülve és aközben is fokozottan érdemes figyelni a megfelelő mennyiség bevitelére. A salátaféléken és a spenóton kívül például a hüvelyesek, a brokkoli, a spárga, az avokádó, a földimogyoró és a tojás is remek folsavforrás.
LazacMár volt ugyan szó róla a D-vitamin kapcsán, ám most az omega-3 zsírsavak miatt szeretnénk külön is kiemelni. Tudományos eredmények támasztják alá, hogy kétféle omega-3 zsírsav – az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) – segíthet a hangulatzavarok megelőzésében és kezelésében. Az eddigi feltételezések alapján ennek az az oka, hogy mivel az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlenek (vagyis a szabad "omega" végük nem kötődik glicerinhez), így könnyen áthatolnak az agysejtek membránján, hogy ott kedvező kölcsönhatásba lépjenek a hangulat szabályozásáért felelős molekulákkal. Emellett gyulladáscsökkentő hatásuk is van, ami ugyancsak segíthet a depresszió enyhítésében. Természetesen nemcsak a lazacban találsz omega-3 zsírsavakat, hanem például a heringben, a tonhalban és a lenmagban is.
Vigyázz! Az alkohol "lenullázza" a fentiek pozitív hatását!Fontos, hogy az alkohol már kis mennyiségben is gátolja a vitaminok, az ásványi anyagok, az antioxidánsok és más hasznos vegyületek hasznosulását a szervezetben. A rendszeres fogyasztás ráadásul még akkor is súlyosbíthatja a depresszió tüneteit, ha nincs szó nagyobb mennyiségről. Antidepresszáns gyógyszerek szedése esetén pedig többnyire tilos alkoholt inni. Ha úgy érzed, hogy az utóbbi időben az alkohol jelent "gyógyírt" a rosszkedvedre, érdemes szakemberhez fordulnod, hogy fizikailag és mentálisan is helyreálljon nálad a rend.
|
|||