Eper, áfonya, szeder: minden, amit a bogyós gyümölcsökről tudni kell
Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A "klasszikusok" mellett néhány különlegességet is bemutatunk, hogy legyen miből válogatnod!
ÁfonyaA kékes-lilás bogyócskákban jóval nagyobb potenciál rejlik annál, mintsem hogy finom pitét lehet belőlük készíteni – bár ez sem utolsó szempont. Különleges árnyalatukat ugyanis az úgynevezett antociánoknak köszönhetik. A tudomány jelenlegi állása szerint ezek olyan erőteljes antioxidáns vegyületek, amelyek többek között csökkentik bizonyos rákfajták, a szívbetegség és a demencia kialakulásának kockázatát, illetve elősegítik az immunrendszer megfelelő működését. Az áfonya mennyei ízének és pozitív hatásainak szerencsére egész évben örülhetsz, hiszen fagyasztással kitűnően tartósíthatod. Víz- és rosttartalma igen magas.
AvokádóAkár meglepő, akár nem, az avokádó szintén bogyós gyümölcs, csak például az áfonyával, a szederrel és az eperrel szemben egymagvú termés, nem pedig sokmagvú. Puha zöld húsuk telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és esszenciális zsírsavakkal. Az avokádó hozzájárul a szív egészségéhez, elősegíti a fogyást, ráadásul a benne lévő tápanyagok védenek az idő múlásának káros hatásai ellen. Salátához, smoothie-hoz vagy szendvicskrémként egyaránt fogyasztható.
SzederA szeder rengeteg polifenolt tartalmaz – ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, így gátolják azokat a folyamatokat, amik szívbetegséghez és bizonyos rákfajtákhoz vezetnek. Emellett hozzájárulnak ahhoz is, hogy a vékonybél jobban bontsa le a cukrokat, amivel csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. (Itt írtunk korábban a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző prediabéteszről és az ilyenkor szükséges lépésekről.) Egy csészényi szeder 7 gramm cukrot rejt, ám ugyanennyi cukrozott szirupban tartósított már több mint 50-et.
EperMinden idők egyik legkedveltebb gyümölcse nemcsak szép és finom, hanem valódi C-vitamin bomba is amellett, hogy tekintélyes mennyiségű folsav, rost és antioxidáns van benne. Ez a kombó segíthet a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában, sőt az agy fiatalon tartásában is. Mivel nagyon könnyen romlik, ezért érdemes csak közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, addig pedig hűtőben tárolni.
VörösáfonyaBizonyára hallottad már, hogy a vörösáfonya (vagy annak kivonata) alternatív kiegészítő terápia lehet a húgyúti panaszok kezelésére. Önmagában – orvosi kezelés nélkül – természetesen nem gyógyít, ám hozzájárul a kellemetlen panaszok csillapodásához és a fertőzés kiújulásának megakadályozásához. Kutatási eredmények szerint előfordulhat, hogy bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet, ráadásul jót tehet a szívnek és az érrendszernek. Ha gyümölcslé formájában fogyasztod, mindenképpen figyelj oda a cukortartalomra!
BodzaA bodzát évszázadok óta használják a nátha tüneteinek enyhítésére. Kutatások is bizonyítják, hogy a bodzakivonat akár az influenzás tünetek fennállásának időtartamát is csökkentheti a betegség első két napja során. Fogyasztását nem javasolják nyersen, mert enyhén mérgező hatású, viszont kiváló főzet vagy tea készíthető belőle, illetve a leveléből is. Várandósság, szoptatás vagy immunproblémák esetén ellenjavallt, mint ahogy cukorbetegségre szedett gyógyszer, vízhajtó vagy hashajtó szedése mellett is.
MálnaA málnát ugyancsak történelmi idők óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, méghozzá a reggeli rosszullétek és a gyomorbántalmak kezelésére. Akkor még a növény több részét is felhasználták, mára viszont tudjuk, hogy maga a bogyós termés a "lényeg". A málna ugyanis tele van olyan tápanyagokkal, amelyek segítenek a különböző rákfajták megelőzésében és a zavartalan agyműködésben. Arról nem is beszélve, hogy önmagában is remek gasztronómiai élményt jelent!
TőzegáfonyaLátásjavító hatása régóta ismert. A II. világháború pilótái például tőzegáfonyalekvárt ettek, hogy jobban lássanak a sötétben. Noha tény, hogy a kivonatuk valóban segíthet az olyan szemproblémák megelőzésében, mint a makuladegeneráció vagy a hályogok, még további kutatások szükségesek az összefüggés ok-okozati mivoltának alátámasztásához.
Acai bogyóEz a dél-amerikai finomság nem véletlenül érdemelte ki a "szuperétel" címkét. Antioxidáns-tartalma ugyanis felülmúlja a többi bogyós gyümölcsét. Ugyancsak fogyasztható frissen vagy akár fagyasztás után kiengedve is. Sőt étrend-kiegészítő formájában is kapható – ám mint minden ilyennél, itt is alaposan meg kell fontolni a szedését, elvégre nem minél több pirula vagy kapszula használata lenne a cél, hanem a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás. Az acai bogyó rendszeres fogyasztása vitathatatlan egészségügyi előnyökkel jár ugyan, mégis megfontolandó, mivel a több ezer kilométerre termő gyümölcsök szállítása nem éppen környezetbarát megoldás.
Goji bogyóHa már az acai bogyót megemlítettük, a keleti "párja" sem maradhat ki a felsorolásból. A goji bogyó évszázadok óta a hagyományos kínai gyógyászat részét képezi. C-, B2- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Szintén "szuperételként" tartják számon manapság, mert a benne lévő természetes anyagok erősítik az immunrendszert, védik az agyat, a szívet és az érrendszert és elősegítik az emésztést. Kizárólag érett formában szabad fogyasztani, mert éretlenül mérgező lehet. Várandósság, szoptatás vagy vérhígító szedése esetén nem ajánlott.
Kövikörte (fanyarka)A sötétlila, aronia bogyóként is ismert – ám hazánkban még kevésbé elterjedt – gyümölcs a fent említett társaihoz hasonlóan rengeteg vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos tápanyagot rejt. A "szuperétel" jelzőt már kiérdemelte, de a tudósok még vizsgálják, hogy valóban lehet-e szerepe a méhnyakrák, a bőrrák és a vastagbélrák elleni védelemben. Azt is valószínűsítik, hogy a kövikörte segít megőrizni a máj és a szív egészségét, valamint az elhízás kezelésében is hatékony lehet.
TörpemálnaHa szereted a különlegességeket, talán nem bánod, ha megismersz még egyet. A törpemálna egy finom, barackszínű kis bogyós gyümölcs, amiből egy 2/3 csészényi adag még egy nagy pohár narancslénél is több C-vitamint tartalmaz. Antioxidánsokban is gazdag, ezért bőrápolási termékek összetevőjeként is megtalálhatod. Frissen a legjobb, ám lefagyasztva akár 2 évig is megőrzi a minőségét.
GinzengA ginzenggyökér a hagyományos kínai orvoslás egyik klasszikus "csodaszere". De mi a helyzet magával a bogyós terméssel? A tudomány jelenlegi állása szerint lehet, hogy hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, rákmegelőző hatású, valamint csillapítja a gyulladást a bélben. Cukorbetegség esetén a ginzengbogyólé hozzájárulhat az optimális vércukorszint és testsúly eléréséhez. Külsőleg pedig – kozmetikumok összetevőjeként – segít kiküszöbölni a bőrt terhelő káros környezeti hatásokat, és enyhíteni az idő múlásának nyomait.
|
|||