http://www.fitness.hu 2022-12-04 09:29:53

10 csonterősítő szuperétel és ital

Rögtön a tej jutott eszedbe? Előre lelőjük a poént, hogy pont ezért nem vettük fel a kalciumban és más értékes tápanyagokban gazdag csonterősítő szuperélelmiszerek listájára. Inkább bemutatunk rajta kívül még néhányat.

Minél zöldebb, annál jobb

A kalcium jótékony hatása egyszerűen verhetetlen, ha a csontok egészségéről van szó. Biztosan tudod, hogy tejtermékekből könnyedén fedezheted a napi szükségleted, ám ritkábban hangoztatott tény, hogy sok zöldség is remek kalciumforrásnak számít. Közülük pedig különösen hasznosak ilyen szempontból azok, amiknek lédús sötétzöld leveleik vannak, például a saláta- és káposztafélék, a spenót vagy a fehérrépa zöldje (a petrezselyem).

Utóbbiból egy csészényi nagyjából 200 milligramm kalciumot tartalmaz, ami a felnőttek számára ajánlott napi bevitel körülbelül ötöde. A leveles zöldségek emellett K-vitamint is rejtenek, ami ugyancsak csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, sőt még a bőrnek is jót tesz.

 

Édesburgonya

A kalciumon kívül többek között a magnézium és a kálium is kulcsszerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. Az alacsony magnéziumszint ugyanis hátrányosan befolyásolja a D-vitamin háztartást, ami közvetlenül kihat a csontok állapotára is. A kálium pedig hozzájárul az olyan savak semlegesítéséhez a szervezetben, amik "kioldhatják" a kalciumot a csontokból.

Ha igazi magnézium- és káliumbombára vágysz, akkor az édesburgonyát – másik nevén a batátát – pont neked találták ki. Egy közepes darabban só nélkül megsütve ugyanis 31 mg magnézium és 542 mg kálium van, ráadásul az íze és az illata miatt még ilyen egyszerűen elkészítve is pompás gasztronómiai élményt nyújt a fogyasztása.

 

Grapefruit

Ízlés kérdése, hogy szereted-e a grapefruit savanykás és kesernyés ízét, vagy éppen a ritkán használt magyar „citrancs” megnevezést. Mi az utóbbit hanyagolnánk, magát a gyümölcsöt viszont semmiképp, hiszen annyi C-vitamint pakolt belé a természet, hogy semmiképpen sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ez a vitamin ugyan az immunrendszer működését elősegítő hatásáról ismert a leginkább, viszont tény, hogy segít megőrizni a csontok épségét is, pontosabban megelőzni a csontsűrűség csökkenését.

Egy közepes méretű grapefruitban megközelítőleg 85-90 mg C-vitamin van, ami máris fedezi a napi ajánlott minimum bevitelt. Ha végképp nem lelkesedsz az egyedi aromájáért, akkor sem kell aggódnod, mert a narancs sem sokkal marad le mögötte a dobogón.

 

Füge

Ha már csonterősítő gyümölcsökről van szó, a füge sem maradhat ki a felsorolásból. Öt közepes friss füge elvileg 90 mg kalciumot tartalmaz, mellette pedig olyan – már említett – létfontosságú ásványi anyagokat is, mint a kálium vagy a magnézium.

A füge egyébként hazánkban is megterem, így időnként akkor is ideális választás lehet, ha fontos számodra az a környezetvédelmi szempont, hogy az élelmiszerek beszerzése ne hagyjon a szállítás miatt óriási ökológiai lábnyomot. Persze, nemcsak a friss füge számít kalciumbombának, hanem az asztalt is: abból félcsészényi több mint 120 mg-ot is rejthet.

 

Tonhal és lazac

Az esszenciális zsírsavakban gazdag halfélék közül talán a tonhal és a lazac a legnépszerűbb. Amellett, hogy mennyei ételeket tudsz belőlük készíteni – valamennyi fogáshoz jól jönnek az előételtől kezdve a főételen át a salátáig, vagy éppen a szendvicsekig –, még a csontjaid épségének megőrzéséhez is hozzájárulnak a bennük található jelentős mennyiségű D-vitamin és omega-3 zsírsavak miatt. A D-vitamin nagyban hozzájárul a kalcium megfelelő hasznosulásához, az omega-3 zsírsavak pedig a csontok mellett védik a szívet és az érrendszert, illetve az idegrendszert is.

Talán meglepő, de lazacból éppen a konzerv tartalmazza legtöbb kalciumot: egy adag, vagyis 85 g akár 180-190 mg-ot. Ez a magas érték annak tudható be, hogy a kisebb, puhább szálkák is feldolgozásra kerülnek a konzervben, de nem kell aggódnod miattuk, mert veszélytelenek és jóformán észrevehetetlenek.

 

Mandulavaj

Örök kérdés, hogy mit érdemes a kenyérre, péksüteményre – vagy a tetszőlegesen kiválasztott kenyérhelyettesítőre – kenni. Nem véletlen, hogy a mogyoróvaj egyetlen valamire való szuperétel-felsorolásból sem hiányozhat. Igen ám, de van neki egy „testvére”, vagy legalábbis rokona, ami a csonterősítő szuperételek között megelőzi. Ez pedig a mandulavaj, ami akár önmagában is képes jelentősen növelni a kalciumfogyasztásodat.

Mindössze két evőkanálnyi természetes mandulavaj több mint 110 mg kalciumot is tartalmazhat, méghozzá csaknem 250 mg kálium kíséretében – a jótékony fehérjékről nem is beszélve. (Ha kész mandulavajat vásárolsz, mindenképpen figyelj a címkén feltüntetett összetevőkre és a tápértékre, mert az adalékanyagok okozhatnak meglepetéseket.)

 

Növényi tej

Vitathatatlan, hogy a növényi táplálkozás híveinek érdemes fokozottan odafigyelni a kalcium- és D-vitamin bevitelre, hiszen ennek az ásványi anyagnak a legismertebb forrásai főleg állati eredetű élelmiszerek, azokon belül is a tejtermékek. A szója-, mandula- és kókusztej fogyasztása egyre elterjedtebb – elvi megfontolásból, laktóz- vagy tejfehérje-intolerancia miatt, esetleg csak az ízük kedvéért –, de ha körültekintően választasz terméket, nem kell aggódnod a kalcium miatt: sokuk ugyanis hozzáadott kalciumot és D-vitamint rejt.

 

Tofu

A szója bizony az egyik legellentmondásosabb élelmiszer: valaki ódákat zeng róla, s nélkülözhetetlen alapanyagnak tartja a konyhában, míg mások teljes mértékben óvakodnak tőle. Ezzel együtt azonban tény, hogy a vegetáriánusok és a vegánok egyik legnépszerűbb „húshelyettesítője” ma is a tofu, amiből félcsészényi akár több mint 850 mg kalciumot is tartalmazhat, a benne lévő izoflavonoidok pedig csökkentik a csontritkulás veszélyét a változókoron túli nőknél.

Más kérdés, hogy szójatermékekből tényleg nem mindig könnyű "tisztát" – vagyis GMO- és adalékanyag-menteset – választani.

 

Felturbózott gyümölcslé

A legtöbb "bolti" gyümölcslé nem tartozik a legegészségesebb frissítők közé. A frissen facsart narancslé tehát mindig jobb ötlet, vagy legalábbis jobbnak tűnik… de bizonyos szempontból talán mégsem! Kapható ugyanis olyan fajta – ráadásul nem is egy –, amit a gyártó kalciummal dúsított, így a kalciumtartalma a leghagyományosabb csonterősítőként ismert tejével vetekszik. Persze, ettől még a cukor és a többi adalékanyag mennyiségére ugyanúgy célszerű odafigyelni, mint ahogyan a mértéktartásra is.

 

Aszalt szilva

Ennek a "retró" csemegének sohasem szabadna kimennie a divatból. Napi rendszerességű fogyasztás esetén ugyanis állandó utánpótlást biztosít kalciumból és D-vitaminból, lassítva ezáltal az idő múlásával bekövetkező természetes csontsűrűség-csökkenési folyamatot.

A mértéktartás azonban itt is fontos, mert kalóriadús nassolnivalóról van szó, de néhány szem alighanem így is belefér a napi étrendbe.