Felnőtt játszóterek és szabadtéri fitneszparkok

Felnőtt játszóterek és szabadtéri fitneszparkok
Győri Ferenc
2015. június 9.
Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik a szabadtéri edzéssel és annak előnyeivel. Nem véletlenül. A szabadtéri mozgás másfélszeresére növeli a gyakorlatok közben jelentkező pozitív hatásokat az edzőtermi gyakorlatokkal szemben. 

Jelentősen csökkenti a stresszt, javítja a mentális egészséget, az általános hangulatot és az önbecsülést. Nem beszélve arról, hogy a mozgás helyszíne lehetővé teszi a szervezet számára a D-vitamin előállítását. Cikkemben a szabadtéri edzőparkok legfontosabb jellemzőit igyekszem bemutatni, remélve, hogy az olvasók egy lépéssel közelebb kerülnek az imént felsorolt pozitív hatásokhoz.

Egyre többet lehet hallani a sport egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Ennek ellenére a hazai lakosság igen csekély százaléka sportol rendszeresen. A magyar lakosság körülbelül 3%-a jár fitneszterembe és egy felmérés szerint 16%-ról mondható el, hogy rendszeresen aktív életet él. Ez a szám például Németországban a lakosság közel fele.

Ahhoz, hogy az emberek sportolási kedvét növeljük, mindenki számára elérhetővé kell tenni a sportolás lehetőségét. Az edzőtermek és szolgáltatásaik túl drágák ahhoz, hogy szélesebb tömegek számára is biztosítsák a biztonságos alakformálást. Tehát egyetlen út a közösségi terek, parkok korszerűsítése részben hazai, részben EU-s forrásból. Az aktív lakosság nagy része úgyis ezeket a parkokat használja. A legtöbben futnak, kerékpároznak, görkorcsolyáznak, de elég magas a sétálók, túrázók, nordic walking-ozók száma is. Közkedveltek továbbá a csapatsportok, különösen a foci és a kosárlabda, valamint a tollaslabda és a röplabda is.

Valószínűleg ebből jött a felismerés, hogy felnőtt játszótereket, szabadtéri fitnesz parkokat kezdtek kiépíteni a városi parkokban. A parképítési lázat tovább erősítette az is, hogy egyre több követője van a sajáttestsúlyos edzéseknek, melyek gyakorlására kiváló lehetőséget biztosítanak a főleg a felnőttek számára épült, színes mászókákhoz hasonló eszközökkel felvértezett funkcionális játszóterek, ahol bármely korosztály megtalálhatja a számára legideálisabb mozgásformát és kedvére sportolhat.

A lakosság részére épülő szabadtéri „edzőtermek” célja, hogy minél szélesebb tömegek számára biztosítsák az ingyenes mozgás, sportolás lehetőségét. Ezeket a felnőtt játszótereket, életkortól, nemtől függetlenül bárki használhatja, tudásának és edzettségi állapotának megfelelően. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy az elhelyezett eszközök a mozgás örömén és az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikon túl veszélyt is magukban hordoznak. A veszély elsősorban az eszközök helytelen használatából fakad, továbbá komoly problémát jelenthet a sportban valamilyen szintű jártasságot szerző, de a megfelelő szakértelemmel nem rendelkező sporttárs hibás tanácsa is.

A cikkem célja, hogy bemutassam milyen fitneszparkok találhatók Magyarországon  és néhány hasznos információt adjak helyes használatukkal kapcsolatban.

 

Funkcionális játszóterek, avagy street workout mászókák

 Funkcionális játszóterek, street workout mászókák

 

A felnőtt játszótereknek két típusa van. Az egyik a már fent említett, színes mászókához hasonló eszközökből épül fel, ami elsősorban a saját testsúlyos, úgynevezett street workout edzések végzésére kiválóan alkalmas. Ez a műfaj elsősorban a húzódzkodás és a tolódzkodás különböző típusaira épül, kiegészítve zenével és a klasszikus tornából jól ismert, látványos erőelemekkel, ügyességgel.

A sportág az amerikai gettókból, az úgynevezett ghetto workout-ból ered. Elsősorban az afroamerikai lakosság körében volt népszerű, ahol mindennaposak a bandaháborúk, a véres összetűzések, a drog és a szegénység. A ghetto workout születésének hajnalán az elkötelezett színes bőrű fiatalok a sportolás segítségével léptek ki környezetük veszélyeinek bűvköréből. Ennek hatására fordítottak hátat a bűnözésnek, a nyomornak és a drogoknak. Igyekeztek kitartó példamutatással felvenni a küzdelmet, és egy egészségesebb látásmódot terjeszteni környezetükben.

Maga a mozgásforma azonban korábbra nyúlik vissza. Szertornászok erősítőgyakorlatait foglalja magába, illetve a katonaságból ismert, húzódzkodásokkal, tolódzkodásokkal, fekvőtámaszokkal és ezek különféle testhelyzetben végzett változataival történő erőfejlesztő gyakorlatokat tartalmaz. Ez a fajta mozgás kiválóan alkalmas az egész test, különösen a felsőtest teljeskörű átmozgatására, azonban rengeteg veszélyt is rejt magában. Könnyű a gyakorlatok végzése közben leesni, meghúzódni, de komolyabb izomszakadások, ficamok vagy akár gerincsérülés is kialakulhat. Ezért nagyon fontos, hogy hozzáértő szakemberektől kapjunk segítséget.

Fiatal sportágról van szó. A világszervezet 2011-ben, a magyar szövetség pedig 2013-ban alakult. Itthon a sportág elitjét a nemzetközi versenyeken is kimagasló eredményt elérők teszik ki. A sportág egyik legeredményesebb hazai képviselője, a világbajnoki bronzérmes Szarka Ákos. Ákos célul tűzte ki, hogy a Fitness Akadémiával közösen indított képzéseken, olyan street workout szakembereket nevel ki, akik minden körülmények között, a megfelelő szakértelem birtokában, megállják a helyüket, valamint hogy csak releváns végzettséggel és az ehhez kapcsolódó valódi tudással rendelkező edzők oktathassanak Magyarországon.

 street workout Szarka Ákos

 

Felnőtt játszóterek, avagy fitneszparkok

A felnőtt játszóterek másik típusát a fitneszparkok jelentik. Az ilyen parkokban 5-10 fitneszeszköz található, melyek az edzőtermekből jól ismertek lehetnek. Természetesen azoktól eltérően, itt az ellenállást elsősorban a saját testsúlyunk adja.

Az eszközökről, azok helyes használatáról az eszközökön, vagy a parkok bejáratánál elhelyezett információs táblákról tájékozódhatunk. Ezek a táblák leírják, kinek, milyen korosztálynak javasolt a használatuk, hogyan kell helyesen használni őket, mely izmok megdolgoztatására alkalmasak és mindezt rajzzal illusztrálva is megtaláljuk.

A fitneszparkok eszközei kifejezetten felnőtteknek készültek és semmilyen olyan állítási lehetőség nincs rajtuk, ami segítene, hogy saját testméreteinkhez igazítsuk őket. Az átlag testméreteket veszik figyelembe, ami azt jelenti, hogy aki ennél alacsonyabb, vagy magasabb máris nem feltétlenül tudja helyesen használni az eszközöket. Ettől függetlenül a gyerekek is imádják ezeket a gépeket és előszeretettel használják is őket. A szülők felelőssége a balesetek megelőzése.

Sok parkban mindkét típusú felnőtt játszótérrel találkozhatunk és kombinálhatjuk az edzést rajtuk. Honlapunkon a www.fitness.hu-n hamarosan egy térképen is megmutatjuk, hogy hol találjuk az ingyenes szabadtéri sportoláshoz ezeket a felnőtt játszótereket Magyarországon.

Győri Ferenc