- Joghurt
Az élőflórás joghurt igazi probiotikum-bomba, főleg a kézműves vagy házi változat. A kecsketejből készültek extra tejsavbaktériumokat is tartalmaznak. A legnépszerűbb bolti fajták viszont tele vannak mesterséges édesítővel, ami nem biztos, hogy jót tesz.
- Savanyú káposzta
Az erjesztett káposztából készült finomság nemcsak, hogy igen gazdag probiotikumokban, de még azt is kutatás bizonyítja, hogy képes csillapítani az allergia tüneteit. Van benne B-, A-, E- és C-vitamin is.
- Kovászos uborka
A legjobb, ha a természetes napfénynél érlelve te készíted el magadnak egy kis kaporral. A savanyú káposzta mintájára ebben is természetes módon felszaporodik az élőflóra, ami csodákra képes a bélrendszeredbe jutva.
- Étcsokoládé
Akár hiszed, akár nem, a magas kakaótartalmú étcsokoládé alkalmas arra, hogy akár négyszer annyi természetes probiotikummal dúsítsák, mint amennyi a tejtermékekben van – és a gyártók ezt meg is teszik, most már egyre gyakrabban.
- Kombucha tea
Ez a fermentált teafajta már évszázadok óta ismert jolly joker a keleti orvoslásban. Úgy tartják róla, hogy a közérzet javítása mellett még az anyagcsere-folyamatok gyorsításában is segít. Candida-diéta esetén viszont nem érdemes fogyasztani.