Milyen mozgásformát válasszak? Találd meg a személyiségedhez illőt!

Milyen mozgásformát válasszak? Találd meg a személyiségedhez illőt!
Szabó Vivien
2017. február 2.

Ami miatt a legtöbben abbahagyják a mozgást, az nem a hatékonyság hiánya, hanem az, hogy nem a habitusuknak, személyiségüknek megfelelő sportot választották. Emiatt nincs sikerélményük, vagy unják, esetleg megutálják az egészet. 

A hozzád illő edzésforma kiválasztásánál tehát a testi adottságok, a kor, a nem, az életmód, a testalkat figyelembe vétele mellett egy kis önismeretre is szükséged lesz a hosszú távú sikerhez. Szóval, te melyik típusban ismersz magadra?

 

A Búgócsiga

Felismered magadban a túlmozgásos, vehemens, "minden lében kanál" típust? Ha igen, te vagy a motorja mindennek, ami a változást hozza. Kíváncsi vagy, pörögsz, nem lehet lecsapni.

Ha jógázni kezdenél, két dolog történhet: vagy a harmadik órán felállsz, mert röhögőgörcsöt kapsz attól, hogy a szemeden kell kifújni a levegőt, vagy pedig megváltozol. De ez hosszabb időt vesz igénybe, és addig is kikészíted az oktatót valamint az összes edzőtársad az órán.

Neked az edzések közül a spinninget ajánljuk, valamint a korcsolyát, görkorcsolyát, Kangoot. De valószínúleg a  kickboxot vagy a fitboxot is kedvelni fogod.

 

Az Okoska

Ha mindennek utánanézel, mindent megszervezel, leellenőrzöl, és  szereted tudományos alapokra helyezni még az edzést is, akkor téged nem lehet elvinni az erdőbe holmi új divatirányzatokkal. Tudod, milyen típus vagy, mindent tudsz a vércsoportdiétáról, a pajzsmirigy-típusról vagy a mezomorf testalkatról, és mindezt figyelembe véve alakítod ki edzéstervedet.

Kicsit vissza kell fognod magad minden hierarchikus alapokon működő oktatásnál, így a keleti küzdősportokat nem ajánljuk neked, hiszen ott nincs visszabeszélés. Vagy van, az első óráig… 

Jót tehet viszont a jóga vagy a body art, ami segít ellazulni, elcsendesedni. De ha valami gyorsabbat keresel, az ugróköteles edzést neked találták ki, és a sprintfutással vagy a kosárlabdával is megpróbálkozhatsz.

 

A Főnök

Tudod, mit akarsz, megszoktad, hogy többnyire az van, amit mondasz, és úgy, ahogy neked tetszik? Ez szuper dolog, de ha rossz edzésformát választasz, nem biztos, hogy az elképzelésed szerint jönnek az eredmények.

Mivel sikerorientált vagy, így ajánljuk a CrossFitet, a testépítést, a balettot és a hosszútávfutást, illetve mindent, ami nagy koncentrációt igényel – hiszen neked fontos, hogy az agyad is dolgozzon, ne "csak" a tested.

 

Az Agyalós

Pontos és precíz vagy, néha szorongó, de mindig maximalista. És ha már szeretsz mindent tökéletessé tenni, miért épp saját magadat hagynád ki? Nos, örülhetsz, mert nagy a választék a számodra!

Ha sportolni kezdesz, minden mozdulatra képes vagy figyelni, és jó a testtudatod. Szuper lehetsz például bármilyen küzdősportban, táncban, valamint a csapatsportokban is, hiszen képes vagy egyszerre magadra és másokra is odafigyelni. Jó lehet még neked az úszás és a tájékozódási futás is.

 

A Titokzatos

Te vagy az, aki mindig meglepetéseket tartogat a környezetének. Simán lehet, hogy szabadidődben kötögetsz, de az is, hogy siklóernyőzöl az Alpokban.

Hatalmas belső erőd van, amit kiélhetsz az extrém sportokban, a falmászásban; szenvedélyességedet kamatoztathatod salsa vagy zumba órákon; akaraterőd kibontakoztathatod a karate vagy a kung fu valamelyik ágában vagy a maratonfutásban is.

 

A Bizonytalan

Csendben teszed a dolgod, de mintha kicsit elveszve éreznéd magad, ezért jót tesz neked egy kis irányítás. Akkor fellélegzel és kivirulsz, hiszen már tudod, hova tartasz.

Mivel rád mindig lehet számítani, odafigyelő vagy és önzetlen, fantasztikus eredményeket érhetsz el csapatsportokban, a közösség támasza lehetsz. De bejöhet neked a bringázás vagy a spinning is (ha bírod a hangos zenét), és jól érzed magad bármelyik típusú aerobic edzésen is.