7 ok, amiért nem akar elmúlni a megfázásod

7 ok, amiért nem akar elmúlni a megfázásod
Sándor Alexandra Valéria
2017. február 8.

A zsebkendő már napok óta százszámra fogy, és továbbra sem akar enyhülni a dolog? Mutatjuk a lehetséges okokat.

1.    Túl sok a stressz?

Mostanában különösen feszültnek érzed magad? Ennek bizony az immunrendszeredre is megvan a hatása! A kortizol nevű stresszhormon ugyanis "vésztartalék" üzemmódba kapcsolja a szervezetedet. Ez azt jelenti, hogy azok a folyamatok élveznek elsőbbséget az energiaháztartás szempontjából, amik a harcolásban vagy a menekülésben segítenek. Az immunrendszer sajnos ilyenkor háttérbe szorul és gyengül – tehát még egy megfázás is nagyobb gondot okoz.

Jó hír viszont, hogy a boldogsághormonok termelődésével pont ellenkező hatás érhető el: a relaxáció, a jóga és a meditáció tehát igazoltan javítja az ellenállóképességed.

 

2.    Túl keveset alszol?

Lehet, hogy az alvás tűnik a leginkább nélkülözhető tevékenységnek mind közül, így a napi hajtás során ettől veszed el az időt, hogy más ne szenvedjen kárt. Igen ám, de hosszú távon pont ellenkező hatást érsz el az alváshiányos időspórolással, mert romlik a koncentrációs képességed és az immunrendszered teljesítőképessége is. A kimerült szervezet könnyebben fertőződik meg, aztán nehezebben heveri ki a betegséget.

Fontos tehát tudnod, hogy mennyi az alvásigényed, és ennek megfelelően szervezni az életed. Ha éppen megfázással küszködsz, ez akár több órával is megnőhet! Lehet, hogy a délutáni szieszta egyáltalán nem fér bele a napirendedbe, de egy-két órával hamarabb ágyba bújni csak nem elképzelhetetlen. Főleg, ha összességében még időt is nyersz vele.

 

3.    Dohányzol?

Így is számtalan okot tudnánk említeni, hogy miért érdemes leszokni – íme, egy újabb! Kutatások bizonyítják, hogy a füstölgőknél általában súlyosabb panaszokkal jelentkezik a megfázás, ráadásul tovább is tart. Az összefüggés hátterében az áll, hogy a cigarettában található méreganyagok alapvetően gátolják, lassítják a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen sejtregenerációt.

Ebben az esetben célszerű A-vitamint szedned, hogy hamarabb megújulhasson a köhögéstől megviselt hámréteg a torkodban, illetve a sok szipogás után orrnyálkahártyád is. Ez a kis trükk azonban tényleg csak átmenetileg segít. A saját érdekedben – és az immunrendszered érdekében – az lenne az igazi, ha végre letennéd a cigit. A leszokáshoz többfajta segítséget is kérhetsz, hiszen a háziorvosodtól kezdve a különböző terapeutákig mindenkinek megvannak a maga eszközei, amivel sikeressé tehetik a projektet.

 

4.    Orrcseppfüggő lettél?

Ma már közismert tény, hogy az orrcsepp és az orrspray függőséget okozhat – a szó szoros értelmében. Ezek a készítmények ugyan tényleg nagy segítséget nyújthatnak az orrdugulás megszüntetésében, illetve a váladék feloldásában, de kifejezett orvosi utasítás hiányában nem ajánlott három napnál tovább alkalmazni őket.

A túlzásba vitt használat ugyanis állandó gyulladásban tarthatja az orrnyálkahártyát, aminek éppen ellenkező hatás a vége. Nyugodtan próbálkozhatsz természetes alternatívákkal, például kamillás gőzöléssel, sóbarlanggal vagy melegítőlámpával.

 

5.    Nem könnyítesz az edzésen?

Amennyiben a megfázás nem jár alsó-légúti panaszokkal, és a testhőmérsékleteddel sincs probléma, akkor szabad az edzés. A nagyon intenzív fizikai igénybevétel azonban plusz terhelést ró a szervezetedre, amire most pont nincs szükséged.

Ha hallgatsz a testedre, és a napi penzum teljesítésénél fontosabb számodra, hogy tényleg jólessen a sport, nem lesz semmi baj. Ám ha kíméletlen vagy magadhoz, akkor a tested sajnos elhúzódó – vagy rosszabb esetben súlyosbodó – tünetekkel megbosszulja. Tartsd észben, hogy ha most visszaveszel, sokkal hamarabb térhetsz vissza az eredeti edzéstervedhez!

 

6.    Igazából allergiás vagy?

Az allergia nem csak tavasszal csaphat le! A kültéri kiváltó okokon – például a polleneken – kívül a lakásban is előfordulhatnak olyan anyagok, amikre érzékeny vagy. Leggyakrabban a háziporatka, a szobanövények földjében burjánzó gomba, valamint a háziállatok szőre szokott gondot okozni. A tünetek ilyenkor megegyeznek a szezonális allergiánál tapasztalhatóakkal: torokkaparás, köhögés, orrfolyás és szemviszketés.

Szerencsére egy egyszerű bőrteszttel és vérvétellel száz százalékos bizonyossággal megállapítható, ha ez áll a problémád hátterében. Ilyenkor mindenképpen javasolt megtenni a megfelelő óvintézkedéseket otthon, és átmeneti vagy állandó gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

 

7.    Lehet, hogy nem csupán megfázás?

Amennyiben kimerültséggel, lázzal, izomfájdalommal, arcüregi nyomással vagy hurutos köhögéssel is küszködsz, súlyosabb fertőzés állhat a háttérben. Persze, előfordulhat, hogy tényleg csak egy megfázással indult az egész, ám akkor annyira legyengült az immunrendszered, hogy beszereztél mellé másfajta kórokozót is.

Fontos, hogy elhúzódó tünetek esetén mindenképpen menj el a rendelőbe, hiszen az influenza, az arcüreggyulladás, a hörghurut, a fülgyulladás – és pláne a tüdőgyulladás – már komplex kezelést igényel, amire jobb, ha orvosi felügyelet mellett, erre szolgáló vényköteles gyógyszerekkel kerül sor.