Ninja Warrior Hungary egy középdöntős szemével

Ninja Warrior Hungary egy középdöntős szemével
Deres Ádám
2017. december 5.

Ha jövőre Te is indulnál a Ninja Warrior Hungary-n, vagy csak lelkes nézője vagy a műsornak, olvasd el végzett Csoportos fitness instruktor hallgatónk, Deres Ádám versenyen szerzett tapasztalatait.

Idén Magyarországra látogatott az eredetileg Japánból származó, majd Amerika által megreformált Ninja Warrior című sportvetélkedő. A játék lényege az, hogy férfi és női versenyzőknek 4 egyre növekedő hosszúságú pályán, egyre nehezedő feladatokkal szembenézve, a lehető legjobb idő alatt kell átjutniuk.

A pályára egészen addig nem mehetsz fel, illetve nem érhetsz hozzá egyik akadályhoz sem, amíg Te sorra nem kerülsz. Pontosan meg van határozva az, hogy az elemek közül mihez érhetsz hozzá, és mihez nem. Ellenkező esetben letiltanak.

Mi történik ha valamelyik akadály nem sikerül? A vízben kötsz ki, vagy egy szivacson. Nagyobb százalékban a vízben!

Ez elsőre nem hangzik olyan rosszul, de ezek az akadályok olyanok, hogy kevés földi halandó ember képes az összesen végigmenni.Ha valaki netán végigment az összesen 23 akadályból álló, 4 pályán, még hátra van egy hatalmas torony: A Midoriyama.

Ez a torony egy 75 láb, (23 méteres) magasságban felfüggesztett kötelet tartalmaz, amit a versenyzőnek a játék legvégén 30 másodperc alatt kell megmásznia. Ekkor kerül a verseny megnyerésre. Amerikában az első 7 (!!!) szezonig nem született győztese a játéknak, ami azt jelenti, hogy senki nem nyert semmit. Az első győztes Isaac Caldiero, hegymászó volt, aki 3. nekifutásra, azaz 3 szezon alatt tudta legyűrni a Ninja Warrior akadályait, amivel egyébként 1 millió dollárt nyert.

Ennek a játéknak nem az anyagi része az, ami a versenyzőket motiválja, hanem az elismerés és az ezzel a játékkal való bekerülés az ottani hősök sorába.Ugyanis a műsornak, mára külföldön olyan kultusza van, hogy azok a versenyzők, akik stílusosan és felkészülten mentek végig a pályákon, jó idővel, hősként vannak számon tartva.

Számtalan otthon épített pályát készítettek a versenyzők, akik rajongók is egyben, illetve különböző termek is megjelentek idővel, ahol azoknak az akadályoknak a másait hozták létre, amelyek a versenyben is találhatóak.

Ennyit a verseny szabályairól, felépítéséről, de nézzük hogyan is keveredtem ebbe az egészbe bele.

Már korábban 2017 elején lehetett innen-onnan fél füllel hallani azt, hogy lehetséges, hogy végre megcsinálják itthon is ezt a műsort. Már akkor rengeteg ember írt nekem, vagy hívott, hogy "Ádi, Itt az idő, menned kell!!!" Én személy szerint nagyon örültem, amikor meghallottam azt, hogy ez a verseny hazánkban is végül tényleg megrendezésre kerül.

Imádom a kihívásokat, imádok sportolni, edzeni, készülni, fókuszba helyezni dolgokat! Tele vagyok ambíciókkal és belül tényleg úgy éreztem, hogy ezt a versenyt nekem találták ki. Előtte már a Youtube-on, vagy Facebookon rendszerint követtem a műsort és annak részleteit. Több oldalról hallottam, hogy ide mindenképpen mennem kell. De nem igazán kellett győzködni, mert magamban rég meghoztam a döntést, hogy ezen a kihíváson elindulok én is.

Ami egy picit személyesebb ebben az az, hogy elég sok csatorna és sok műsor kapcsán kerestek már meg szereplési lehetőségekkel, de ezekre sorra nemet mondtam, mert az én értékrendem szerint, nem képviseltek olyan színvonalat, és értékeket, ami miatt szívesen és büszkén állnék kamera és képernyő elé. Ez a műsor azért jó, mert (nem csak) a fiatal generációnak, valós, igazi hús-vér emberekből álló pozitív példaképeket mutatnak meg. Ahol a küzdelem, a motiváció, a munka, az akaraterő az, ami dominál. Ebben a műsorban nem tud létrejönni a protekció, vagy a bunda gyanúja, elképesztően tiszta az egész. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy igen, ezt szívesen képviselném én is!

Azt tudtam, hogy a saját esetemben, néhány dolgon változtatnom kell az edzésemben, a verseny miatt.
Illetve pár plusz és számomra is új dolgot bele kell majd építenem.

De milyen fajta képességekkel kell ehhez a versenyhez rendelkezni?

Az összessel. De komolyan.

Rendelkezned szükséges:

 • Erő állóképességgel 
 • Aerob állóképességgel 
 • Anaerob állóképességgel
 • Gyorsasági állóképességgel

Miért?

Nehéz akadályok - Hosszabodó pályák - Időre.

 • Tudnod kell mászni, kúszni.
 • NAGYON erős fogást, szorítást igényel, mert a verseny legalább felében, a versenyző valamin éppen függeszkedik, vagy mászik. Vannak peremek, amelyek 5cm-re emelkednek ki a falból.
 • Az egész tested súlyát el kell bírnod egy kézzel, emellett fel is kell tudnod húzni magadat, akár több alkalommal is.
 • Dinamikusnak és robbanékonynak kell lenned. 
 • Tudnod kell ugrani, elrugaszkodni egy adott tárgyról, akár több méteres távolságot nézve is.
 • Tudnod kell a súlypontodat úgy helyezni és változtatni, hogy az tökéletes legyen az adott pályaszakasz szempontjából.
 • Nagyon kifinomult testtudatot igényel.

Ezek a fizikai tényezők.

De mi kellhet még?

Aki már látott ebből a műsorból akár egy epizódot is, észre vehette, hogy önmagában a jó fizikum a jó teljesítményhez kevés. Tényleg kevés. Láthatjátok, hogyan koncentrálnak, vagy éppen mennyire dekoncentráltak tudnak lenni a versenyzők és ezen mennyi minden áll, vagy bukik. Mert a másik fele a játszmának biztony, MENTÁLISAN zajlik.

Képzeld el, hogy úgy állsz a pályára, hogy itt EGYETLEN EGY sanszod van. Ha nem sikerül, vége. Végig gondolkodnod szükséges, meg kell látnod a jó helyzeteket, keresned kell az optimális tovább haladási lehetőséget, vagy magasságot, épp amit a szakasz kíván. Itt nem Te diktálsz, hanem Neked diktálnak. Emellett a fókuszt végig 115%-ban az előtted lévő szakaszon kell tartanod.

Először egy castingon kellett részt venni, ahol több ezer versenyzőból kerültünk ki 330-an azok közé, akik a pályán is kipróbálhatták magukat. Itt kb. 10 féle feladat volt, az említett kritériumoknak megfelelően felálított pályarészleteken kellett minél jobban teljesíteni.

Pontszámok alapján bírálták a teljesítményt és ezek alapján lehetett később bekerülni az adásba.

Itt volt sprint futás (időre), húzódzkodás (darabszámra), falra futás (minél magasabb pontot kellett elérni), kötélen való egyensúly teszt, trambulinról való elrugaszkodás, rúdon való lengés stb. Ezen a ponton számomra hamar kiderült, mik azok a hiányosságok, amiken változtatnom kell, ha a versenyen szeretném megállni a helyemet.

Elkezdtem magamnak összeszedni azokat az elemeket, gyakorlatokat, amikre úgy éreztem szükségem lesz majd. Én magamat készítettem erre fel. Elkezdtem falat mászni, street workout gyakorlatokat megtanulni (Gödrösi Ádám barátom segítségével). Eljártam különböző termekbe, ahol a fogásomat, a lengésemet és persze pluszban az állóképességemet is igyekeztem folyamatosan még jobbra fejleszteni. Mivel edzőként dolgozom, így a 115Official óráiba is bele tudtam csempészni egy-két olyan gyakorlatot, amik a tanítványaim számára is hasznosak voltak.

Nem vagyok az a túlságosan izgulós fajta, a múltban szerzett színpadi rutin miatt, amit a táncnak és különböző tv-műsoroknak, rendezvényeknek köszönhetek. Igyekeztem a verseny minden részében összpontosítani, habár ez nem volt könnyű, mert állandóan éjfélkor, vagy később kerültem sorra. Ilyenkor azért szellemileg és fizikailag feltornázni magad egy konkrétan élsport szintű teljesítmény nyújtására, nagyon-nagyon nehéz.

Az első két pályát az én mezőnyömben sikeresen elvégeztem, ahol mindkét esetben a top 3 legjobb időben benne tudtam lenni.

Számomra eleinte a nagy falra való felfutás jelentette a legnagyobb problémát. Én 173 cm vagyok, a fal pedig 425 cm. Ugyanúgy, ahogyan minden más is a versenyben, ez nagyon nagy részben technika kérdése. Itt a probléma akkor van, ha az adott pályarésszel még életedben nem találkoztál és nem tudod mit-milyen technikával és hogyan oldj meg. De ettől még valahogyan meg kell csinálni.

Itt szerintem az ösztönöknek, az eddig megtanult dolgoknak és a magadba vetett hitnek, nagyon nagy szerepe van. Nekem hatalmas segítség volt, hogy ott voltak a tanítványaim és a legjobb barátaim, akik ösztönzően hatottak rám és motiváltak a fáradt holtpontok közepette. Nekem rengetegszer ez adta az erőt.

Végül a 3. pályáig, azaz a középdöntőig jutottam el. Érdekes, mert ez volt az a pálya, ahol annál a résznél estem ki, ahol egyáltalán nem izgultam. Egy EKG-fal nevű akadályt kellett leküzdeni, ahol függőleges és vízszintes helyzetekből kellett áthaladni a pálya további része felé.

Én itt hatalmasat küzdöttem, mert egyszerűen a fogás és a súlyom áthelyezése nem volt az ideális számomra.

Mégis leküzdöttem valahogy a szakaszt, de már a lélekjelenlétem nem volt az igazi és határozottan emlékszem, hogy egy függeszkedésből való leengedés maradt már csak hátra, ahol azt a hibát vétettem, hogy nem néztem magam alá.

Ennyin múlott az egész.

Csak egyetlen egy pillantáson.

Ugyanis azt gondoltam, hogy a lábam alatt van már a talaj, de annak csak a fele volt jó helyen az érkezéshez. A súlypontom nagyobb hányada a víz felé döntötte a súlyomat, így a vízben kötöttem ki.

Megmondom őszintén, olyan embernek tartom magam, aki az idő során megtanulta azt elfogadni, milyen veszíteni. Viszont a vereségbe nem vagyok hajlandó beletörődni. Engem ez visz előre. Hogy nem adom fel ezután sem. Nem ezt a versenyt. Semmit sem, amit célként kitűzök magam elé. Nem tartom vereségnek azt, ha valami nem sikerült elsőre. Azt tartom vereségnek, ha valaki feladja a próbálkozást.Ez bármire igaz, itt nem a versenyről van szó.

Eleinte persze csalódott voltam, de csak azért, mert bosszantott, hogy egy ilyen fáradásból származó figyelmetlenség miatt távoztam a játékból. Összességében nagyon hálás vagyok és boldog azokért a tapasztalatokért, amiket a verseny alatt és után szereztem. Rengeteg fiatal, kisgyerek ír/írt, (akár szülőkön keresztül), szólít meg az utcán, vagy ahol dolgozom, hogy láttak a tv-ben és mennyire szorítottak. Nekem ez rengeteget számít. Van egy véleményem merre halad a világ és szeretném az átlagot egy kicsit fentebb húzni, emberi tettekkel. Tudom mik azok, amikben fejlődnöm kell és tudom mik azok, amiket pozitívumként tudok eltenni magamban.

Már tudom azt kérdés nélkül, ha jövőre lesz esetleg újabb évad, én biztos, hogy ott leszek!

És végezetül, én kiknek ajánlom ezt a versenyt?

Azoknak az embereknek, akik egy reális képet szeretnének kapni a fizikai és szellemi teljesítményükkel kapcsolatosan. Szerintem ez nem az a "menjünk el, és szórakozzunk egyet" kategória. Én javarészt e miatt a pontosabb kép miatt vágtam bele. El szerettem volna helyezni magam ebben a megmérettetésben, azokkal a tényezőkkel együtt, amikkel ez a verseny jár. Ami biztos, az az, hogy nem véletlenül tartják ezt a világ legnehezebb vetélkedői között számon, ezért azt ajánlom mindenkinek, hogy alaposan készüljetek fel!

Remélem tetszett Nektek ez a cikk és kicsit átfogóbb képet kaptatok a versennyel kapcsolatosan az én szememen át. A versennyel kapcsolatos képeket, videókat, megtaláljátok a @deresadam023 instagram címen, vagy kövessetek a Facebook oldalamon.

Köszönöm szépen a lehetőséget és a felkérést a Fitness Akadémiának!