Tanácsok, hogy az ünnepi lakoma ne ártson meg

Tanácsok, hogy az ünnepi lakoma ne ártson meg
Sándor Alexandra Valéria
2017. december 20.

Nincs rosszabb annál, mint amikor a jóízű családi együttlét közepette a hasadat fogva émelyegsz az asztalnál. Segítünk megelőzni a problémát!

Karácsonykor még azoknál is előfordulhat ilyen kis "baleset", akik egyébként következetesen figyelnek az étkezésükre. Tévedés azonban, hogy a lakomának feltétlenül emésztőrendszeri panasz a vége. Hiszen úgy is jóllakhatsz, hogy semmi bajod nem lesz tőle! A kellemes, elégedettséget nyújtó teltségérzet teljesen más, mint amikor kínos tünetekkel kell megküzdened. Íme, néhány tanács, hogy inkább az előbbiben legyen részed.

 

Legyen jól elkészítve az étel!

"Jól" alatt most nem kifejezetten a fűszerezést értjük, hanem az olyan általános élelmiszer-biztonsági irányelveket, amik garantálják, hogy ne ételmérgezés legyen az ünnepi trakta vége. A szeretet ünnepén nyilván mindenki a legjobbat akarja a vendégeinek, de az orvosi ügyeleti statisztikák szerint ilyenkor mégis fokozott az ételmérgezés veszélye, aminek a tünetei és a következményei is túlmutatnak egy "egyszerű" túlevésen. A baj oka a vendéglátók oldaláról a sietség, a figyelmetlenség és a stressz: előfordulhat, hogy a konyhapulton marad, aminek a hűtőben lenne a helye – így máris megindul az erjedési folyamat, aminek még nincs feltétlenül látható vagy érezhető nyoma az ételen.

Ha mégis valami szokatlant tapasztalsz látványra, illatra vagy ízre, még udvariasságból se fogadd el! Semmiképpen sem lehet a szeretet megnyilvánulása, hogy veszélybe sodrod a saját egészségedet.

 

Tudj nemet mondani!

Tényleg kérsz még egy szelet bejglit? Tényleg hiányzik az az újabb adag házi pálinka, mint családi aperitif? Ha valami azt súgja, hogy nem tudsz száz százalékosan igent mondani, amikor megkínálnak, inkább maradj a nemnél! Hosszú távon sajnos az sem nyerő stratégia, hogy mindenből elfogadsz egy keveset, mert gyomorrontás lehet a vége.

A legjobb, amit tehetsz, hogy figyelsz magadra – a belső hangodra –, hogy pontosan mit kívánsz, mikor és mennyit. Amit "csak a szemed kíván", azzal inkább még várj egy kicsit, amíg valódi éhségérzet jelentkezik.

 

Zsíros falatokat csak mértékkel!

Tegyük fel, hogy az ünnepek alkalmával felfüggeszted a diétádat, vagy éppen extra engedményeket teszel. Ezzel semmi gond nincs sőt, ha ésszel csinálod, akár még profitálhatsz is belőle, hiszen az ízek élvezete mellett felpörgetheted az anyagcserédet. Igen ám, de a zsíros falatokkal nem csupán annyi a gond, hogy klasszikus értelemben hizlalnak. Hanem az is, hogy a zsír megemésztése, lebontása viszonylag sokáig tart! A zsíros falatok tehát tovább vesztegelnek a tápcsatornában, aminek hasi diszkomfortérzet lehet a vége. Az olajba merítve kisütött falatok például ezért nem szerencsések.

 

Okosan a fűszerekkel!

Van, akinek semmiféle fűszer nem árt meg: bátran ehet chilipelyhet fokhagymával és jó sok borssal kiegészítve. Van, akire az idegen konyhák fűszerei vannak rossz hatással, a magyarokat remeküll bírja. De az az igazság, hogy ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia – a kísérletezgetésre pedig nem a legjobb alkalom az ünnepi lakoma.

Legyél tisztában azzal, hogy mit tolerál a szervezeted, és egyél annak megfelelően! Ha valamilyen fűszert egyáltalán nem bírsz, jobb, ha a házigazdának előre jelzed.

 

Jól rágd meg az ételt!

A karácsonyi "terülj, terülj, asztalkám" legnagyobb veszélye, hogy túl sok minden kerül eléd egyszerre. És mivel nem akarsz kimaradni a jóból, nagy lehet a kísértés, hogy túlzásba ess a mennyiséggel. Ráadásul a szervezeted is "rásegít" arra, hogy így legyen, hiszen a hormonális működés miatt általában jó 15-20 perc szükséges az agynak a jóllakottság megállapításához.

Ha viszont ráérősen eszel, és alaposan megrágod az ételt, akkor nemcsak az ízeket élvezheted minden eddiginél jobban, de még a testednek is megadod a lehetőséget, hogy jelezze, mennyi tápanyagra van szüksége. Arról nem is beszélve, hogy a lassú étkezés kitűnő alkalmat teremt a családi beszélgetésre, míg habzsolás közben ez azért nehezen megy.

 

Vigyázz, mit iszol!

Az ünnepi asztal két mumusa a szénsavas üdítő és az alkohol. Előbbivel az a baj, hogy a bevitt gáznemű anyagnak előbb-utóbb ki kell jönnie alul vagy felül, de addig sem túl kellemes, amíg még bent van. Ez a feszítő érzés akár az egész étkezést tönkreteheti. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ha nem figyelsz oda, akkor akár egy egész főétkezésnyi kalória is lecsúszhat a kóla miatt. A null kalóriás változat jobb ötletnek tűnik, de a mesterséges édesítőszer nagy mennyiségben hasmenést okozhat.

A túl sok alkohol pedig nemcsak a hasadban okozhat galibát, hanem átmenetileg a fejedben is – ami egy családi összejövetelen elképesztően ciki tud lenni.

 

Ne egyél folyton!

A hétköznapokban bizonyára kialakult egy rend, hogy naponta hányszor, mit és mennyit eszel. A rendszerességet és a mennyiséget próbáld meg az ünnepek alkalmával is többé-kevésbé betartani! Könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy jövet-menet folyton bekapsz valamit, aminek az lehet a vége, hogy már délben kilőtted az egész napra való kalóriamennyiséget. És még utána jönne az uzsonna, a vacsora, meg az extra pótvacsora – utóbbi szigorúan azért, hogy a maradék ne vesszen kárba. Valahányszor eszedbe jut, hogy ezt és ezt a kaját még megérdemled, tedd helyre magadban: inkább azt érdemled meg, hogy az ünnepek alatt végig remekül érezd magad!

 

Segítség az asztalon

  • Az alma – főleg az édes változatok – segít megnyugtatni a gyomrot. Rosttartalmánál fogva "kisöpri" a panaszokért felelős kajákat, a benne lévő polifenolok pedig regenerálják a gyomor belső falát.
  • A gyömbért több mint kétezer éve használják a kínai orvoslásban arra, hogy a gyomor egyensúlyát helyreállítsa. Kutatás bizonyítja, hogy nemcsak túlevésnél, hanem például várandósság esetén is leküzdi az émelygést.
  • A borsmenta pedig olyan emésztőrendszeri nyugtatószer, amivel kiválóan lehet kezelni az émelygést, a gyomorfájást és a hányingert.