A legjobb szuperételek férfiaknak és nőknek

A legjobb szuperételek férfiaknak és nőknek
Sándor Alexandra Valéria
2018. október 31.

Hagyjuk a furcsa nevű egzotikus zöldségeket és gyümölcsöket! Igyekeztünk inkább könnyen elérhető "szuperételeket" összegyűjteni. Egy-két olyan kivételtől eltekintve, amik tényleg nagyon hatékonyak, így érdemes időnként belőlük is lakmározni.

Férfiaknak

Bár az egészséges táplálkozás és a szuperételek fogyasztása mindkét nemnek egyaránt jót tesz, vannak olyan ételek, amik kifejezetten a férfiakat érintő egészségügyi problémák megelőzésében segítenek. 

 

Paradicsomszósz

A paradicsom fő antioxidánsa, a likopin az egyetlen, aminek hőkezelés és feldolgozás hatására fokozódik a hatékonysága. Férfiaknak ez különösen hasznos, hiszen bizonyítottan csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Figyelem: a paradicsomlé nem olyan jó, mint a paradicsomszósz, mert harvardi kutatások szerint egy kis zsiradék is kell a likopin "kibontakozásához" – ami a szószban megvan, de a lében nincs.

 

Pirospaprika

A piros zöldség azért jobb, mint a sárga vagy a zöld, mert több prosztatavédő likopin van benne a többihez képest, 11-szeres béta-karotin és másfélszeres C-vitamin tartalom mellett. Igazi tápanyagbomba a szemnek, a bőrnek és az immunrendszernek!

 

Osztriga

Még ezeréves viccek is szólnak az osztriga potencianövelő hatásáról – és mint tudjuk, minden viccben van valami komoly. Jelen esetben annyi, hogy már 2-3 darab osztriga is fedezi a napi ajánlott cinkmennyiséget, ami elengedhetetlen a férfi ivarszervek egészséges működéséhez. A megfelelő cinkbevitel ugyanis ellensúlyozza a környezeti tesztoszteron-csökkentő tényezők hatását, növelve ezáltal a spermiumok számát.

 

Fokhagyma

Randi előtt nem biztos, hogy a legjobb ötlet – de legalább nemcsak a hölgyeket tartja távol, hanem az aknét, a hajhullást és a náthát is. Plusz előny, hogy a hagymafélék családjába tartozó zöldségek akár felére csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának veszélyét, noha a tudósok egyelőre nem tudják, hogy miért.

 

Brokkoli

A zöld finomság a keresztesvirágúak közé tartozik, amelyek valószínűleg még egészségesebbek, mint eddig gondoltuk. Legutóbb például az derült ki róluk, hogy a húgyhólyagrák ellen is védenek – ami két-háromszor annyi férfit érint, mint ahány nőt. Akár már heti négy-öt adag is elegendő lehet a mérhető megelőző hatás biztosításához.

 

Pulyka

A bőr nélküli pulyka a legsoványabb húsfélék egyike. Rengeteg fehérjét és szelént rejt. Utóbbi egy erőteljes antioxidáns ásványi anyag, tehát védi a sejteket a káros hatások révén felszabaduló szabadgyökök ellen, csökkentve ezáltal a prosztata-, a nyelőcső- és egyéb emésztőszervi rákfajták kialakulásának veszélyét.

 

Mogyoróvaj

Plusz egy ok, hogy miért érdemes néha mogyoróvajas teljes kiőrlésű kenyérrel kezdeni a napot. A mogyoróvaj olyan különleges arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat és szénhidrátot, hogy a kombinációja tökéletes a "rossz" LDL koleszterin szintjének csökkentésére. Márpedig a szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb arányban sújtják a férfiakat, mint a nőket, így az erősebb nem tagjainak kiemelten figyelniük kell a megelőzésre.

 

Görögdinnye

A magas vérnyomás is azon szív- és érrendszeri problémák közé tartozik, amelyek gyakrabban fordulnak elő férfiaknál, mint nőknél. A lédús, édes görögdinnye sok-sok káliumot biztosít a szervezet számára, hozzájárulva az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez és javításához bármilyen életkorban.

 

Bab

Tekintélyes mennyiségű fehérje van benne, méghozzá elenyésző zsírtartalom mellett. Sőt, még rostban is gazdag, ami nagyon fontos az optimális anyagcseréhez, és vele együtt a kiegyensúlyozott vércukorszinthez. A rostdús étrend a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti, melyek számos országban – többek között hazánkban is – vezető haláloknak számítanak.

 

Nőknek

Bizonyos ételek kifejezetten olyan egészségügyi problémák megelőzésében segítenek, amelyek a nőket érintik: ide tartoznak például a menstruációs ciklussal és a várandóssággal kapcsolatos gondok, a mellrák vagy a csontritkulás. A következő szuperételek legalább egy – de inkább több – olyan anyagot tartalmaznak, amivel az idő múlásának hatását mérsékelve hozzájárulnak a női szervezet védelméhez. 

 

Kelkáposzta

Zöld levelei telis-tele vannak K-vitaminnal, ami a kalciummal és a D-vitaminnal együtt kulcsszerepet játszik a csontok erősségében, egészségében. Ráadásul A- és C-vitaminban is gazdag.

 

Spárga

A csontvédő K-vitamin másik legbőségesebb forrásából már egy csészényi adag is fedezi a napi ajánlott bevitelt. Gyermekvállalásra készülőknek és várandósoknak különösen ajánlott, mert a benne található folsav segít a magzat-idegrendszeri fejlődési rendellenességek megelőzésében – többek között a nyitott gerinc kockázatát is csökkenti.

 

 

Grapefruit

A magyar elnevezése ("citrancs") ugyan nem terjedt el, ám magának a fanyar gyümölcsnek nálunk is töretlen a népszerűsége. Aligha véletlenül: a húsában található flavonoidok védik a szívet, és bizonyítottan csökkentik bizonyos stroke fajták előfordulását a nők körében. (Mivel erőteljes hatású növényi vegyületekről van szó, krónikus betegségre való gyógyszerszedés esetén kölcsönhatás léphet fel, amiről érdemes egyeztetni az orvossal.)

 

Bogyós gyümölcsök

Ezeknek a lila és piros árnyalatokban pompázó finomságoknak nemcsak a színük vonzó. Ugyancsak bőséges flavonoidforrást jelentenek, így védik a sejteket az idő múlásával természetes módon és a környezeti hatások révén járulékosan bekövetkező károsodás ellen. Hozzájárulnak a szellemi teljesítőképesség fokozásához, illetve hosszú távú megőrzéséhez. C-vitaminjuk pedig elengedhetetlen a kollagénképződéshez, ami a bőr feszességéhez szükséges.

 

Papaja

Az egzotikus gyümölcs a benne található béta-karotinnak köszönheti gyönyörű narancsos színét, amely anyag egyébként a sárgarépában és a sütőtökben is megvan. Ami miatt mégis egyedi, hogy a nagy mennyiségű béta-karotin mellett a paradicsom fő antioxidánsát, a likopint is tartalmazza, ami csökkenti a méhnyak- és a mellrák kockázatát, valamint a vérnyomást és a koleszterinszintet is, így a nők számára igazi jolly jokernek számít.

 

Zsírszegény natúr joghurt

A kalciumpótlás mindkét nem számára fontos, de a nőknek különösen gondolniuk kell rá, mert a várandóság alatt, valamint 40-50 éves korban megnő a szükséglet, így kiemelt szerep jut a meglévő raktáraknak. Szerencsére a natúr joghurt impozáns mennyiséget rejt belőle. Érdemes D-vitaminnal dúsított változatot választani belőle, mert az elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben.

 

Szardínia

Az ízletes kis halacskák szinte úsznak az egészséges omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakban, a kalciumban és a D-vitaminban. Az omega-3 az anyatej összetételét is javítja, a hozzátáplálás elkezdése után pedig pürésítve ideális élelmet jelent a babáknak. Plusz előny, hogy kevesebb nehézfémet tartalmaz, mint a többi tartósított hal.

 

Lenmag

A lenmag elképesztő mennyiségű rostot és lignánt tartalmaz. Utóbbi kifejezés olyan növényi összetevőt takar, ami képes az ösztrogén hatását imitálni a szervezetben, ezáltal visszaszorítja bizonyos rákfajták kockázatát – beleérve egyes mellráktípusokat is. A lenmagolaj is kitűnő omega-3 forrás, viszont nincs ilyen extra rákmegelőző hatása.

 

Dió

Szintén tele van omega-3 zsírsavakkal, így a kiegyensúlyozott étrend mindennapi részeként rengeteget hozzátesz a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működéséhez. Joghurt-feltétként fogyasztva akár kombinálni is lehet a szuperétel-előnyöket.