A legjobb és legrosszabb ételek és italok a májad számára

A legjobb és legrosszabb ételek és italok a májad számára
Sándor Alexandra Valéria
2019. február 5.

Mire vágyik a májad? Mi az, amitől legszívesebben sírva fakadna? Érdemes a kedvében járnod, hiszen a szervezeted méregtelenítési folyamatai múlnak rajta.

Zabkása

Jöhet! Magas rosttartalmával hozzájárul a májad méregtelenítő munkájához. A zabkása ráadásul tápanyag-összetételénél fogva az egyik legeszményibb reggeli.

Kutatások bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása elősegíti a hasi zsírpárnák eltüntetését, amelyek egyébként mind közül a legveszélyesebbek, hiszen jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve az anyagcserezavarok kockázatát is. A máj pedig a túlsúly hatására szó szerint elzsírosodhat, ami csökkent teljesítménnyel, csekélyebb méregtelenítési kapacitással jár.

 

Zsíros ételek

Inkább ne! Ha már szóba került az úgynevezett zsírmájkór, fontos megemlítenünk, hogy a zsíros ételek szó szerint szerepet játszhatnak a kialakulásában. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen típusú zsírokat viszel be a szervezetedbe. A telített zsírsavak és a transzzsírok ugyanis számottevően megnehezítik a máj munkáját, ami gyulladáshoz és szövődményes hegesedéshez (tehát a hasznos májtérfogat zsugorodásához) vezethet. Ez sajnos a méregtelenítésben szerepet játszó aktív sejtek egy részének pusztulását jelenti.

Érdemes tehát az olajban és zsírban sült csemegékből a minimumra szorítkozni.

 

Brokkoli

Jöhet! A bőséges zöldségfogyasztásnak nagyon örül a máj. A brokkoliról pedig már azt is kiderítették a tudósok, hogy bizonyos szintű védelmet nyújt a nem alkohol miatt kialakuló zsírmájkórral szemben. Persze, ez a dolog nem úgy fest, hogy minden nagy adag sült krumpli mellé el kell rágcsálnod egy méretes brokkolit, és akkor egálban vagy.

Sajnos egészséges táplálkozás mellett is érik olyan hatások a májadat, amelyek elzsírosodást okozhatnak. Ide tartoznak például a környezetből bekerülő méreganyagok is, tehát az élelmiszerek és a kozmetikumok adalékai. Így mindenképpen jól jön a brokkoli, amit nemcsak párolva ehetsz, hanem akár mandulaszeletekkel vagy egy kis juhtúróval megbolondítva is.

 

Kávé

Jöhet, de mértékkel! Ha azok közé tartozol, akik úgy érzik, hogy kávé nélkül nem bírnák elkezdeni vagy folytatni a napot, biztosan örülsz a hírnek, miszerint a körültekintő koffeinfogyasztás jót tesz az egészséges májnak.

Napi két-három csésze kávé a benne található antioxidánsok révén ugyanis segít megvédeni ezt a létfontosságú szervet a káros hatások következményeitől. Sőt, egyes kutatások alapján még a májrák kockázatát is mérsékeli. A túl sok koffein azonban károsítja mind a szívet és az ereket, mind pedig az anyagcserét.

 

Cukor

Jöhet, de mértékkel! Míg maga a cukor létfontosságú tápanyag, a feldolgozott élelmiszerekben lévő rengeteg hozzáadott cukor már károsítja a májat. Mégpedig azért, mert a máj egyik feladata, hogy a bevitt szénhidrátok egy részét zsírrá alakítsa. Túl magas cukorbevitel esetén túl sok zsírt fog előállítani, ami nemcsak a bőr alatt rakódik le párnácskák formájában, hanem a már említett módon magán a májon (és a többi belső szerven) is.

 

Mandula

Jöhet! A csonthéjasok nagyon gazdagok E-vitaminban. Ez az erős antioxidáns hatású vitamin bizonyítottan segít a máj elzsírosodásának megelőzésében. A mandulát magában vagy salátára szórva is fogyaszthatod.

Viszonylag magas kalóriatartalma elsősorban a szervezet számára hasznos zsírsavakból származik, így mértékletes fogyasztás esetén egyáltalán nem kell tőle tartanod. A mandula mellett a dió- és mogyorófélék is jók.

 

Spenót

Jöhet! A leveles zöldségekben sok található egy erős antioxidánsból, aminek glutation a neve, és segít a megfelelő májműködésben. A spenót egyébként is tele van A-, C- és E-vitaminnal, folsavval és vassal, a májvédő hatás ehhez képest csak hab a tortán.

Ha rendszeresen edzel, már csak azért is kedvet kaphatsz hozzá, mert Popeye-nek sem véletlenül dagadt a bicepsze, ha visszaemlékszel rá…

 

Zöld tea

Jöhet! Csak úgy hemzseg egy különleges antioxidánsfajtától, a katekinektől. Ezek több rákfajta ellen védelmet nyújtanak, beleértve a májrákot is. A saját készítésű zöld teában sokkal több katekin található, mint a palackozott változatokban, így érdemes ízlés szerint ízesítve inkább magadnak megcsinálni otthon. lehetőleg cukor nélkül, vagy legalábbis nem finomított cukorral.

 

Alkohol

Inkább ne! A máj méregtelenít, az alkohol pedig az egyik legalattomosabb méreg, amit a szervezetbe lehet vinni. A mértéktartó alkoholfogyasztás általában nem ártalmas az egészséges májra (ez legfeljebb napi egy egységnyi italt jelent, de azt hetente legfeljebb négy-öt alkalommal), ám ennél több már rövidtávon is súlyos károkat, például májzsugorodást, gyulladást és megnövekedett rákkockázatot okozhat.

A májbarát étrendnek tehát az alkohol legfeljebb csak icipici mennyiségben lehet része.

 

Víz

Jöhet! Az egyik legjobb dolog, amit a májaddal megtehetsz, hogy eléred és megtartod az egészséges testsúlyt. A víz segít az anyagcsere pörgetésében, a méregtelenítésben, valamint a közérzet általános javulásában is.

A napi nyolc pohárra vonatkozó "alapszabályt" viszont felejtsd el, mert az igények nagymértékben eltérhetnek! Valakinek másfél liter is elég naponta, míg más négy-öt liter elkortyolásával érzi jól magát. Lassan és fokozatosan növeld a mennyiséget, és tapasztald ki, hogy mennyi a legideálisabb neked!

 

Jöhet, de mértékkel! A szervezetnek szüksége van a sóra, de nagyon sokkal csekélyebb mértékben, mint ahogy az a feldolgozott élelmiszerek világában megszokottá vált. Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok só fibrózishoz vezet a májban, ami a szövetek elváltozását jelenti, és a májzsugor első stádiuma.

Különösen a füstölt, tartósított hentesáruk és a konzervek gazdagok sóban, hogy az előre csomagolt rágcsálnivalókról ne is beszéljünk.