6 tipp a minden eddiginél egészségesebb ünnepekért

6 tipp a minden eddiginél egészségesebb ünnepekért
Sándor Alexandra Valéria
2019. december 17.

Az ünnepi időszak hajlamossá tehet arra, hogy elhanyagold a mozgást, és túlzásba vidd az asztali örömöket. A tudatos gondolkodás viszont segíthet, hogy jól érezd magad, de ne legyen lelkiismeret-furdalás vagy egészségügyi probléma a vége!

1. Tudd, hogy léteznek "szezonális pluszkilók"!

Hogy tudományos kutatási eredményre hivatkozva pontosak legyünk: szezonális félkilóról, vagyis nettó 0,48 kg súlygyarapodásról van szó. Ezt az emberek jellemzően ősszel és télen szedik magukra, aminek részben evolúciós oka van. Eleink ugyanis némi zsírpárnával védték magukat a hideg ellen. Nekik viszont a táplálkozásuk is a hozzávalók idényjellegén alapult, és sokkal többet mozogtak, így le is tudták adni a felkúszott dekákat.

A fél kiló első olvasásra nem tűnik soknak. De ha figyelembe vesszük, hogy ez az átlag, amit a felnőttek minden évben magukra szednek ilyenkor – és sajnos többnyire nem adják le! –, egyértelművé válik, hogy az idő múlásával kialakuló felnőttkori túlsúly és elhízás egyik legfőbb oka a túlzásba vitt őszi-téli evés, aminek jelentős része éppen az ünnepekkor történik.

 

2. Koccints ésszel!

Az ünnepek alkalmával valószínűleg több alkohol fogy a családban és a baráti társaságban. A nagy lakomák előtt előkerülnek az aperitifek, a finom krémlikőrök, a fogások mellé gyakran dukál a bor. És akkor még a pálinkáról vagy a pezsgőről nem is beszéltünk.

Ne feledd, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi ajánlása szerint naponta legfeljebb egy egységnyi alkohol elfogyasztása számít egészségesnek – ami egy pohár bort vagy egy röviditalt jelent –. És ez alól nem jelentenek kivételt az ünnepek napjai sem. A nem kívánt tudatmódosító hatás mellett az alkohol rengeteg "üres kalóriát" tartalmaz, amit a szervezeted képtelen hasznosítani.

Tehát ha már iszol, akkor törekedj a minőségre, és nagyon figyelj oda a mennyiségre! A nagy vendégjárás közepette érdemes megfontolni, hogy alkoholmentes innivalóval koccints, és észben tartani, hogy nem muszáj minden egyes felkínált pohárkát elfogadni. Amit elfogadsz, amellé pedig mindenképpen igyál meg egy nagy pohár vizet is!

 

3. Ne ücsörögj folyton!

A karácsony sokak számára amolyan üldögélős ünnepet jelent. Ülnek az asztalnál, ülnek a tévé előtt, ülnek a kocsiban… Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, hiszen akár jóleső, minőségi időtöltés is lehet belőle. Csak az a fontos, hogy soha ne ücsörögj 1-2 óránál többet egyhuzamban. Állj fel, járkálj egy kicsit, menj el sétálni!

A séta persze akár családi program is lehet – csakúgy, mint szinte bármilyen sporttevékenység. Nyugodtan menjetek ki a szabadba, vagy ha szeretitek a videojátékokat, akkor válasszatok kifejezetten olyat, aminek a mozgás a lényege: például tánccal vagy gyakorlatok elvégzésével lehet pontokat szerezni benne.

Ha sikerül mozgásban tartanod magad, javul a közérzeted, és az anyagcseréd sem lassul le. A közös élmények pedig még meghittebbé varázsolják az ünnepet.

 

3. Nincs olyan, hogy kötelező túlevés!

A karácsony akár az év legfalánkabb időszaka is lehet. Ráadásul a mohóság "csodája" nem csak 3 napig tart. Mert ki hallott még olyat, hogy az összes finomság elfogyott volna? Általában még a két ünnep közötti napokra is marad.

Táplálkozási szakértők gyakran hangoztatják elrettentő példa gyanánt, hogy egy igazán túlzó karácsonyi menü – igen, egyetlen ételsor! – akár több napra elegendő kalóriamennyiséget is tartalmazhat. És akkor még szó sem esett a napközben lecsúszott süteményekről, rágcsálnivalókról.

Jó stratégia lehet, ha az étkezések számát igyekszel ilyenkor is tartani (figyelembe véve, hogy sajnos egy szelet süti is étkezésnek számít). A főétkezések alkalmával pedig csak akkor repetázzál, ha még az első adag elfogyasztása után 20 perccel is szeretnél. Ennyi időre van ugyanis szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy regisztrálja a jóllakás hiányát vagy tényét. Ha nem vársz, előfordulhat, hogy a tested jelzéseit figyelmen kívül hagyva egyszerűen a rosszullétig eszed magad.

 

4. Egyél egészségeset (is)!

A karácsony telis-tele lehet "bűnös" fogásokkal – attól függően, hogy a szeretteid milyen hozzávalókat és recepteket használnak. Szerencsére egyre elterjedtebbnek számít a tudatos táplálkozás, ami lehetővé teszi, hogy az ünnepi menü minden porcikádnak jólessen. Ám még mindig szép számmal akadnak olyan háztartások, ahol inkább a hagyomány az úr, és vele együtt például a rengeteg lisztet, cukrot és zsiradékot tartalmazó sütemények.

Akárhogyan is alakulnak az étkezéseid ezekben a napokban, mindenképpen figyelj rá, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot vigyél be a szervezetedbe. Ha teheted, akkor a fehérjék és a rostok arányára is ügyelj!

Ha minden kötél szakad, próbáld meg legalább a reggelidet egészségessé tenni. És ha ügyes vagy, akkor az egészségesebb alternatívákat a családtagjaiddal is meg tudod szerettetni.

 

5. Figyelj a lelki egészségedre is!

Mindannyian tudjuk, hogy a szeretet ünnepéhez rengeteg olyan szokás és elvárás kapcsolódik, ami nem feltétlenül könnyíti meg a készülődést és az átélést. Már azzal is rengeteget segíthetsz saját magadnak és a hozzád legközelebb állóknak, ha lazítasz ezeken az elvárásokon, és elfogadod, hogy a való életnek nem kell hollywoodi filmbe illőnek kinéznie.

Éld meg a pillanatokat úgy, ahogy vannak! Hidd el, éppen a tökéletlenségük lesz az, mi miatt feledhetetlenek maradnak!

Ugyan, kinek a fejében maradna meg egy olyan karácsony, amikor minden úgy sikerült, ahogy a nagykönyvben meg van írva? Lehet, hogy a Facebookon és az Instagramon az mutatna a legjobban, ám elvileg éppen a befelé figyelésről szól ez az időszak.

Legyél megértő saját magaddal és a szeretteiddel is – tudd, hogy éppen a legnegatívabb embereknek van szükségük a legtöbb megértésre és szeretetre! Ha pedig úgy érzed, kezd betelni a pohár, menj el sétálni egy kicsit, vagy akár iktass be egy edzést. A mozgás ugyanis a lehető legegészségesebb módon oldja a stresszt.

 

6. Csak óvatosan!

Az egészségügyben dolgozók pontosan tudják, hogy az ünnepi ügyelet extra forgalmat is jelent. Ilyenkor ugyanis lényegesen megnő a balesetek és az egyéb sürgősségi ellátást igénylő esetek száma. Rengetegen szorulnak vágások, zúzódások vagy éppen ételmérgezés miatti ellátásra, az imént említett fokozott stressz pedig óriási terhet ró a szívre és az érrendszerre.

Szerencsére, ha mindig odafigyelsz arra, amit csinálsz – legyen szó a ház díszítéséről, sütésről-főzésről, gyertyagyújtásról, táplálkozásról vagy akár arról, hogy mérlegeled, megfelelő-e az alkalom egy régi családi konfliktus felelevenítésére –, akkor hatékonyan vigyázhatsz magadra és a szeretteidre.

Hasonló témájú cikkeink