Végleg megszabadulnál a pluszkilóktól? Így kezdj neki!

Végleg megszabadulnál a pluszkilóktól? Így kezdj neki!
Sándor Alexandra Valéria
2021. május 4.

Nincs több kudarcba fulladt próbálkozás: most végre megvalósíthatod azt, amit már jó ideje fontolgatsz! Nem számít, hogy csak az elmúlt hónapokban kúszott fel rád néhány pluszkiló, vagy már hosszú évek óta cipelsz túlsúlyt – a következő tippek segítségével ugyanúgy leadhatod.

Írd le, hogy mi motivál!

A siker többnyire azért marad el, mert az ember hajlamos elfelejteni, mi a hosszú távú cél, miért érdemes küzdeni. Pedig ennek a tudatosítása könnyebb, mint hinnéd!
Először is írd le, hogy miért szeretnél fogyni, mi a legfőbb ok, és mi az elérni kívánt célod. Fontos, hogy nyugodtan legyél őszinte magaddal, tehát ne feltétlenül azt vesd papírra, ami a társadalmi elvárásoknak megfelel, hanem azt, ami számodra a leglényegesebb!
Vannak, akik kifejezetten egészségügyi okokból szeretnének fogyni, például egy krónikus betegség (akár 2-es típusú diabétesz vagy magas vérnyomás) kockázatának csökkentéséért. Ám olyanok is szép számmal akadnak, akik egyszerűen „csak” szeretnék jól érezni magukat a bőrükben, tehát a saját mércéjük szerint „jól kinézni”.
Egyik motiváció sem jobb vagy rosszabb a másiknál, ha viszont több is megvan egyszerre, akkor kölcsönösen erősítik egymást! Az erről szóló sorokat tartsd elérhető helyen, hogy bármikor elővehesd, amikor úgy érzed, hogy szükséged van egy kis megerősítésre.

 

Higgy magadban!

Talán nem meglepő, hogy a kudarc egyik leggyakoribb oka, hogy az ember eleve arra számít, arra készül fel, arra „kódolja” magát tudatilag. Ha viszont úgy állsz neki, hogy most aztán TÉNYLEG sikerülni fog, a siker magától értetődő és nyilvánvaló, akkor egészen más eredményre számíthatsz!
Ne úgy tekints az életmódváltásra, mint egy kétes kimenetelű, nehézkes és göröngyös útra, amin rengeteg a bukkanó, hanem kezeld nyílegyenes ok-okozati összefüggésként! Ha pozitívan változtatsz a táplálkozásodon, kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit felhasznál a szervezeted, és rendszeresen mozogsz is, akkor bizony nincs mese, le fogsz fogyni. Nincs ebben semmi hókuszpókusz, zsákbamacska vagy bizonytalansági tényező.

 

Bánj okosan a számokkal!

A rendszeres mérés (kilóban és centiben) segít, hogy precízen figyelemmel tudd kísérni a folyamatot és az erőfeszítéseid eredményét. Ráadásul azt jelzi, ha valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd. A túl gyakori mérés és a számok miatti folytonos aggódás azonban ellenkező hatást is kiválthat, így nem éri meg folyton ezen görcsölni! A szakemberek jelentős része egyetért abban, hogy heti egy mérés (reggel, éhgyomorra) tökéletesen elég.
Sajnos sokan hajlamosak beleesni a hibába, hogy naponta akár többször is ráállnak a mérlegre – például közvetlenül egy-egy étkezés után kíváncsiak, mennyit „híztak” az ételtől, holott tudjuk, hogy ez semmilyen szempontból nem reális –, ami hamar kedvüket szegi. Pedig ilyenkor nem is magától a fogyástól és az életmódváltástól megy el az érintettek kedve, hanem a folytonos és irracionális számolgatástól.
Ne feledd: a kilók és a centik nem irányítanak, nem uralják az életedet, hanem semleges adatok csupán, amik segítenek rávilágítani bizonyos összefüggésekre!

 

Ünnepeld meg a sikert!

Jelölj ki magadnak mérföldköveket az úton, mert nem csak az számít sikernek, amikor eléred a végcélt, hanem az odáig vezető folyamaton is van mit ünnepelni! Jutalmazd meg magad a kitartásodért, és tudatosuljon benned, milyen hosszú utat jártál már be eddig! Egy-egy régi fénykép segíthet, hogy a kiindulóhelyzetet se feledd.
Az ünneplés pedig legyen valami olyasmi, ami a testednek és a lelkednek is egyaránt jólesik. Gyakori tanács ilyenkor, hogy semmiképpen ne jutalmazd magad étellel. Ugyanakkor az anyagcsere-pörgető „töltőnapok” fogalma sem ismeretlen a szakirodalomban, így néhány hetente egyszer gyakorlatilag bármit beilleszthetsz az étrendedbe.
Mégis azt javasoljuk, hogy inkább egy új ruhadarabbal, egy kirándulással, egy masszázzsal vagy egy wellness-élménnyel ajándékozd meg magad a teljesítményedért. Vagy akár azzal, hogy belevágsz valamibe, amit mindig is szerettél volna kipróbálni.

 

Légy úrrá a kísértésen!

Ahányan vagyunk, annyifélék, és a kísértéshez is többféleképpen lehet viszonyulni. Vannak, akiknek mentálisan az a legegyszerűbb, ha teljesen lemondanak minden olyan falatról, ami „bűnös”, míg mások előre meghatározott időközönként inkább engednek a csábításnak, hogy aztán újult erővel folytassák a lemondást.
Mi azt valljuk, hogy az életmódváltás óhatatlanul áldozathozatallal járhat ugyan, hosszú távon viszont mégsem az a cél, hogy úgy érezd, bármitől is megfosztod magad. Éppen ezért érdemes egészségesebb alternatívákat keresned a kedvenceidre. Hidd el, még az olyan klasszikusokból is létezik reform változat, mint a pizza vagy a hamburger!
Amikor pedig eljön az ideje, hogy egy-egy jelentősebb kalóriabevitellel járó töltő- vagy csalónapot (vagy csak egy ilyen étkezést) iktass be, akár az eredeti formájában is választhatod a régi kedvencedet. Kérdés, hogy a kalóriamennyiség ismeretében ugyanúgy vágyni fogsz-e rá, mert megéri az ízélmény, vagy rájössz, hogy mégsem áll egymással arányban a kettő.

 

Vezess naplót!

Most nem a „lelki” naplóra gondolunk elsősorban, bár az is rendkívül hasznos lehet. Az életmódváltás szempontjából az a lényeg, hogy tudd, mennyit eszel és mennyit mozogsz naponta. Ha ugyanis figyelemmel kíséred a szokásaidat és a változásokat, olyan összefüggésekre jöhetsz rá, amik egyébként valószínűleg elkerülnék a figyelmed.
Akár most először vágsz bele az életmódváltásba, akár már több fogyási próbálkozáson vagy túl, a naplózás különösen nagy segítség lehet a számodra. Főleg a kezdeti időszakban, amikor még „tanulod” az élelmiszerek tápértékét és az adagok ideális méretét.
A testmozgás mérése pedig gyakorlatilag semmilyen fáradságot nem igényel a részedről: erre ma már sokféle okosóra vagy más okoseszköz létezik, ami telefonos applikációval összekötve igen részletes adatokat biztosít.

 

Figyelj oda az adagokra!

Az életmódváltás és a fogyási próbálkozás gyakran az adagok méretén csúszik el. Főleg akkor, ha korábban ahhoz szoktál hozzá, hogy a régi testsúlyod megtartását és gyarapítását támogasd a mennyiséggel. A fogyás egyáltalán nem arról szól, hogy éhezned kellene – sőt, az ideális életmódváltás lényege, hogy igenis jóllakhatsz, csak minőségi táplálékkal! –, de előfordulhat olyan felismerés, hogy bizonyos tápanyagcsoportokból vagy élelmiszerekből a kívánatosnál lényegesen többet ettél.
Egy precíz konyhai mérleg jó szolgálatot tehet akkor, amikor újratanulod az adagok méretét, és garantálja, hogy biztosan ne hibázz a kalóriákkal.

 

Legyen az egészség a napirended része!

A testmozgás nemcsak kalóriát éget, hanem a stressz-szintet is csökkenti. Megéri hát beillesztened a napirendedbe úgy, hogy kényelmes és alkalmas időpontban kerüljön rá sor.
Vannak, akik a kora reggeli órákban szeretnek mozogni, míg mások délután vagy este. Ez egyéni bioritmustól függ, nincs rá általános recept. Az a lényeg, hogy a számodra tökéletes időzítést találd meg!
Az étkezéssel ugyanez a helyzet. Csak úgy lehet sikeres az életmódváltás, ha a megfelelő helyeken vásárolsz, gondos odafigyelés mellett, a heti menüdet előre megtervezve. Nyugi, ezek a dolgok egy idő után már annyira reflexszerűvé válnak, hogy egyáltalán nem fogod plusz időráfordításként érzékelni őket, és addig is kamatostul megtérülnek!

Hasonló témájú cikkeink