A 10 leggyakoribb futósérülés megelőzése és kezelése

A 10 leggyakoribb futósérülés megelőzése és kezelése
Sándor Alexandra Valéria
2021. november 5.

Ha túlhajtod magad, vagy éppen hiba csúszik a testtartásodba, a mozdulataidba, akkor bizony megnő a következő sportsérülések kockázata.

  1. Futótérd

A térd rendkívül összetett ízület, amelyet érzékeny szalagok, ínak és ízületek alkotnak. Az úgynevezett "futótérd szindróma" olyan helyi fájdalmat jelent, ami vissza-visszatér – tehát nem hirtelen, nagy erővel jelentkezik –, és egy kicsit "megfoghatatlan", mert többnyire azért lehet vele mozogni. Az idő múlásával megfigyelhető azonban, hogy a fájdalom erősödik, vagy nagyobb területre terjed ki.

Ez azért van, mert a futótérd egy fáradásos-kopásos sérülés. Ilyenkor az ínak rendellenes működése súrlódást idéz elő a porcfelszínen, ami újabb kórképben – például porckopásban, porcleválásban – nyilvánulhat meg. Ugyanakkor a porcgyűrűk elhasználódása is vezethet futótérdhez.

A mozgásra erősödő fájdalom, a szúró érzés és a duzzanat mind arról árulkodik, hogy kezelésre van szükség. A porcerősítő készítmények megelőzésre is kiválóak, ám súlyos esetben akár injekcióként is lehet őket adagolni.

Noha a porckopás elkerülhetetlen élettani folyamat, megfelelő bemelegítéssel és helyesen végzett mozdulatokkal igenis lehet késleltetni. A mozgásszegény életmód azonban éppúgy felgyorsítja a folyamatot, mint a túlerőltetés.

 

  1. Fáradásos csonttörés

"Stressztörés" néven is ismert, mivel rendszeresen ismétlődő erőhatás okozza. Intenzív túlterhelés szükséges hozzá, ami árt a csontállománynak, így a felszíni repedésekből idővel valódi törés alakulhat ki.

Elsősorban azoknál fordul elő, akik versenyszerűen futnak vagy táncolnak – mégpedig olyan gyakorisággal, hogy az izmok és a szalagok már képtelenek csillapítani a csontokat érő terhet.

A megelőzés módja csakis a mértéktartás lehet. A kezelés pedig kizárólag pihentetéssel, gyógytornával, fizikoterápiával, esetleg gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történhet. Általában kalcium injekciót is adnak a regeneráció elősegítésére.

 

  1. Sípcsonti fájdalom

Sok futó számol be arról, hogy bizonyos időközönként megfájdul a sípcsontja, aztán a kellemetlen érzés alábbhagy. Gyakori tünet ez azoknál, akiknek a szervezete még nem szokott hozzá a futáshoz, vagy éppen most csökkentették jelentősen a szintidőt, esetleg növelték a távot.

Pihentetéssel, kellemes nyújtással, hűtéssel vagy melegítéssel könnyedén kezelhető a dolog. Ám aki figyelmen kívül hagyja, később akár súlyosabb sérüléssel – például csontrepedéssel vagy töréssel – is számolhat.

 

  1. Achilles-ín gyulladás

A hatalmas ín, ami a vádlit és a sarok hátsó részét kapcsolja össze, az egyik legsérülékenyebb terület. Gyulladása merevséggel jár, főleg mozgás hatására, illetve a reggeli órákban. A panaszokat ismétlődő fokozott terhelés okozza, jellemzően a hosszútávfutók problémája. Az erősen kötött vádliizmok súlyosbíthatják a helyzetet.

A kezelés ugyanúgy pihentetéssel, hűtéssel-melegítéssel, továbbá kíméletes nyújtással történhet. Megelőzési lehetőség pedig a pihenőnapok beiktatása mellett a táv lassú és körültekintő növelése.

 

  1. Izomhúzódás

Az izom munkája abból áll, hogy összehúzódik, majd elernyed. Ha bármelyik fázisban túlzott erőhatás éri, akkor előfordulhat, hogy a természetesnél jobban "megnyúlik". Ez egy akut sérülés, tehát már a bekövetkezés pillanatában rádöbbenhetsz, hogy hoppá, baj történt.

A kezelés a már jól ismert pihentetésből, hűtésből-melegítésből, illetve az érintett terület lehetőség szerinti felpolcolásából, felemeléséből, rögzítéséből áll.

 

  1. Bokaficam

A boka ízületét alkotó szalagok hirtelen megnyúlása vagy szakadása. Általában akkor következik be, amikor a lábfej "kicsavarodik" vagy befelé fordul.

Kezelésre az izomhúzódásnál javasolt technikát lehet alkalmazni. Megelőzésre pedig sajnos nincs jobb az ősrégi tanácsnál, hogy "nézz a lábad elé".

 

  1. Talpfájás

A talpi bőnye gyulladása azt a vastag szövetköteget érinti, amelyik a saroktól egészen a lábujjakig ér. A kötött vádliizmok és a magas talpív valamelyest hajlamosít rá, viszont az általános orvosi állásfoglalás szerint "nem mindig van különösebb oka". Ugyanakkor biztos, hogy a túlerőltetés fokozza a kockázatot.

Vádlinyújtással, pihentetéssel, valamint a talp jegelésével enyhíthetőek a tünetek.

 

  1. IT-szalag szindróma

Az iliotibiális szalag a csípőtől kiindulva a comb külső ívén át egészen a térd külső részéig fut, és a fájdalom általában az alsó szakaszon jelentkezik. Akkor beszélünk IT-szalag szindrómáról, amikor a szalag megvastagodása súrlódást idéz elő, és ezáltal gyulladáshoz vezet.

A kezelés során elengedhetetlen az edzés enyhítése, a gondos bemelegítés és nyújtás, illetve a mozgás utáni hűtés.

 

  1. Hólyagok

Az eddig felsoroltakhoz képest talán "pitiáner" problémáról van szó, ami viszont olyan fájdalmat képes okozni, hogy nem szabad alábecsülni. Jellemző oka a kidörzsölődés, leggyakoribb áldozata pedig a lábfej területe.

A megfelelő méretű – hosszúságú és szélességű –, talpívhez igazodó cipő, valamint a varrás nélküli futózokni sokat tud segíteni ellene. A hosszútávfutók megelőzésképpen a vazelinre esküsznek a legkényesebb helyeken.

Már kialakult hólyag esetén fontos a pihentetés, felszakadásnál pedig a fertőtlenítés és a leragasztás is.

 

  1. Hőmérsékleti ártalmak

A szabadban futók fokozott veszélynek vannak kitéve, ami a hőkimerülést, a napégést, fagyást és a kihűlést illeti. Szerencsére ezeket könnyű megelőzni a megfelelő edzési időpont kiválasztásával, a szervezet határainak szem előtt tartásával, illetve praktikus öltözködéssel és folyadékpótlással.

Valamennyi futósérülés kockázatát lényegesen csökkentheted, ha odafigyelsz a testedre, betartod a gondosan előkészített futótervet, és nem sajnálod az időt a bemelegítésre és a nyújtásra sem.