Fitness Akadémia
Csatlakozz
Kapcsolat
1033 Bp., Hévízi út 1.
Hétfőtől - péntekig, 10-14 óráig
Mobil: | +36 (30) 506-0483 |
E-mail: | titkarsag--.at.--fitnessakademia.hu |
Nyilvántartásba vételi szám:
B/2020/000294
Engedélyszám: E/2021/000022
Rengetegféle tanács kering arról, hogy az egészséges táplálkozáshoz mennyi zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztanod. Egy átfogó tudományos kutatás szerint összesen napi három adag zöldséget és két adag gyümölcsöt kell enned ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tedd a halálozási kockázatod csökkentéséért.
A Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmány megerősíti a régóta ismert összefüggést, miszerint a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát csökkenti. Beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és bizonyos rákfajtákat is. Amerikai becslések szerint azonban csak nagyjából minden tizedik felnőtt fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. Így talán nem meglepő, hogy éppen ottani szakemberek vállalkoztak a világszerte kétmillió emberre nézve reprezentatív kutatás elvégzésére.
„Bár az olyan hivatalos szervezetek, mint az Amerikai Szív Szövetség, napi négy-öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, az emberek mégis ellentmondásos üzeneteket kapnak az ideális napi bevitel mennyiségéről, illetve arról, hogy milyen élelmiszereket válasszanak vagy kerüljenek” – fogalmazott a munkálatokat vezető Dr. Dong D. Wang, a Harvard Egyetem orvosi karának epidemiológus és táplálkozástudományi szakértője.
Dr. Wang a kollégáival együtt több mint 100 000 felnőtt 30 éven keresztül gyűjtött adatait elemezte, akik az ápolók és az egészségügyi dolgozók egészségi állapotát felmérő kutatásokban vettek részt. Az adatfelvételre rendszeresen, 2-4 évenként került sor. Ennek a kiegészítésére a szakemberek még 26 további kutatás zöldség- és gyümölcsfogyasztásra vonatkozó adatait is elemezték, amelyek több mint 1,9 millió felnőttet vettek górcső alá 5 kontinens 29 országából.
Az átfogó analízis nyomán az alábbi következtetéseket sikerült levonni:
„Az amerikai mintánk eredményei hasonlóak voltak a világ többi országának adataihoz, ami alátámasztja a feltételezést, miszerint a következtetéseink a tágabb népességre vonatkozóan is helytállóak lehetnek” – fogalmazott Dr. Wang.
A kutatás vezetője kifejtette, hogy ezzel sikerült megerősíteni a napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztására vonatkozó általános ajánlást – amivel egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is egyetért. „Valószínűleg ez a mennyiség jár a legnagyobb előnnyel a főbb krónikus betegségek megelőzésének szempontjából, és viszonylag elérhető célt jelent az embereknek” – magyarázta Dr. Wang. Azt is hozzátette, hogy bár a jelenlegi ajánlások minden zöldséget és gyümölcsöt egy kalap alá vesznek ebben a tekintetben, ők úgy találták, hogy vannak lényeges különbségek.
„Az Amerikai Szív Társaság ajánlása szerint a tányérunk legalább felét zöldségekkel és gyümölcsökkel érdemes megtölteni, minden egyes étkezésnél” – pontosított Dr. Anne Thorndike, a szervezet táplálkozási bizottságának elnöke és a Harvard Egyetem orvosi karának docense.
„Ez a vizsgálat fajsúlyos bizonyítékot jelent a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásának élethosszig tartó előnyeire, és megfogalmaz egy ideális napi beviteli mennyiséget. A zöldségek és a gyümölcsök olyan természetes tápanyagforrást jelentenek, amiket többnyire könnyen be lehet építeni a fő- és a köztes étkezésekbe, illetve létfontosságúak a szív és az egész test egészségének megőrzéséhez” – zárta Dr. Thorndike.
Korábban már írtunk arról, hogy milyen étrend számít a legegészségesebbnek a szíved szempontjából. A mediterrán és a lakto-ovo vegetáriánus táplálkozás tekinthető a legideálisabbnak a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása mellett kiemelt fontosságú a teljes értékű gabonafélék, a zsírszegény tejtermékek, a sovány húsok és halfélék, a táplálkozási szempontból többnyire külön kategóriaként kezelt magvak és hüvelyesek, illetve a nem trópusi növényi olajok fogyasztása is.
Érdemes viszont elkerülni a telített és a transzzsírokat (a „jó” és a „rossz” zsírokkal kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk), a túlzott sófogyasztást, a zsíros húsokat, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket és a cukros üdítőket. Az egészség és az optimális testsúly megőrzésének legfőbb alapkövetelménye pedig az, hogy a bevitt kalóriák száma ne haladja meg a felhasználtakét – hacsak nem éppen a testtömeg tudatos növelése a cél –, és rendszeres edzéssel karban tartsuk az egész szervezetünk működését.
Ha mindez megvan, tehát adottak az egészséges életmód alapvető keretei, akkor a táplálkozásba már nem nagy feladat a napi három adag zöldséget és két adag gyümölcsöt beilleszteni.