Így árt a testednek, ha nem mozogsz 2 hétig

Így árt a testednek, ha nem mozogsz 2 hétig
Sándor Alexandra Valéria
2022. október 17.

A mozgás nemcsak a kalóriák elégetéséről és a fogyásról szól. Sajnos az egészséged forog kockán, ha túl sokat lustálkodsz.

Nem kertelünk, rögtön belecsapunk a közepébe, hogy milyen következményekkel jár, ha egyébként fitt emberként akár csak két hétig ülő életmódra adod a fejed:

  • romlik a szíved és a tüdőd állapota, teljesítőképessége,
  • növekszik a derékkörfogatod,
  • gyarapszik a test- és májzsír-arányod,
  • rezisztensebbé válsz az inzulinra.

 

Rossz és jó hír is egyszerre

„Kutatásunk kimutatta, hogy a lényegesen csökkentett fizikai aktivitás – ami a korábbi napi 10 000 lépés helyett csak 1 500-at jelent – olyan mérhető változásokat idéz elő a szervezetben, amelyek a 2-es típusú cukorbetegséggel, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekkel állnak összefüggésben” – mondta a tanulmányban szerzőként közreműködő Kelly Bowden Davies, a Newcastle-i Egyetem és a Liverpooli Egyetem munkatársa.

Jó hír viszont, hogy az eredmények szerint nemcsak a mozgáshiány miatti romlás rendkívül gyors, hanem a mozgás újrakezdése utáni javulás is.

„Fontos megjegyezni, hogy amikor a résztvevők visszatértek a megszokott aktivitási szintjükhöz, visszaálltak náluk az értékek” – magyarázta a szakember.

A vizsgálathoz 28 egészséges, rendszeresen mozgó felnőttet vettek górcső alá: 18 nőt és 10 férfit. Az önként jelentkezők átlagéletkora 32 év volt, átlagos testtömegindexük (BMI-jük) pedig alig 24. Tehát ezen mutató alapján a testsúlyuk a magasságukhoz viszonyítva normális. Mindegyikük meglehetősen aktívnak számított, naponta körülbelül 10 000 lépés megtételével, ami a mindennapi tevékenységeikből származott. Kifejezett sporttevékenységük hetente átlagosan két óra volt.

A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy jelentős mértékben csökkentsék a fizikai aktivitásukat, amelynek hatására naponta több mint 100 perccel valóban mérsékelték azt. Kéthétnyi „kanapén tespedős” életvitel után következtek a vizsgálatok, amelyeknek az eredményeit összevetették a kezdetiekkel.

Bebizonyosodott, hogy a kardiorespiratorikus (szív és légzőszervi) teljesítményük mindössze két hét alatt 4%-kal visszaesett, a derékkörfogatuk több mint 0,8 cm-rel nőtt, a májzsír-arányuk pedig 0,2%-kal. A teljes testzsír-arányuk 0,5%-kal emelkedett, valamint az inzulinrezisztenciájuk és a triglicerid szintjük is mérhetően nőtt.

A megszokott mozgékonysághoz való visszatérés után 14 nappal viszont minden érték helyreállt – osztották meg a jó hírt a szakemberek.

„Még a kis mértékben növelt aktivitás is jó hatással van az egészségre. Mindenkit biztatunk a több mozgásra és az ülő életmód feladására” – tette hozzá Bowden Davies.

 

Hogyan mozogj mindennap többet?

Úgy érzed, szeretnél többet mozogni, de nincs rá időd? Az alibizésnek vége, hiszen a fenti kutatás sem a kifejezett sporttevékenység előnyeiről szól, hanem a mindennapi teendők közbeni – talán „észrevétlen” – mozgásról! Adunk néhány tippet, amivel több fizikai aktivitást csempészhetsz az életedbe.

 

  • Nyújtózkodj!

Egy-két nyújtó gyakorlat elvégzése nemcsak az egészségedre hat pozitívan, hanem még jól is esik. Ha a munkád során sokat vagy ugyanolyan testhelyzetben – tehát órákig ülsz vagy állsz – az időnkénti pozícióváltáson kívül szuper, ha a közösségi oldalak nézegetése helyett inkább átmozgatod magad egy kicsit.

Nyújtózkodni egyébként lefekvés előtt és közvetlenül ébredés után is érdemes. Érezni fogod, hogy szó szerint „helyre tesz”.

 

  • Válaszd a lépcsőt!

Gyakran hallott tanács, amit sajnos csak ritkán fogadnak meg az emberek. Pedig már ez az apró változtatás is rengeteg előnnyel jár az egészségedre nézve.

A legismertebb kifogás ellene az idő: sokan azért mennek lifttel, mert sietnek. Igen ám, de belegondoltál már, mennyi időt szoktál eltölteni a liftre való várakozással, vagy éppen a liftben kényszerűen kialakuló beszélgetésekkel?

Nem azt mondjuk, hogy a lift ördögtől való találmány, de biztosan akad néhány olyan alkalom a nap során, amikor megteheted, hogy a lépcsőt használd. Ha végképp ellenérzésbe ütközöl lépcső-fronton, eleinte akár csak lefelé is kipróbálhatod.

 

  • Parkolj messzebb, vagy járj közösségi közlekedéssel!

Az autó „elkényelmesít”. Könnyen lehet, hogy kevesebbet mozogsz, ha mindenhová azzal mész, és mindig a lehető legközelebb parkolsz. Nézz utána, milyen parkolási lehetőségek vannak ott, ahol a járgányt szoktad hagyni, mert lehet, hogy a picit távolabbi még olcsóbb is!

Ha pedig nyitott vagy arra, hogy néha teljesen letedd a kocsit, és átnyergelj a közösségi (leánykori nevén: tömeg-) közlekedésre, elképesztő mennyiségű pénzt spórolhatsz meg. Amellett, hogy sokkal aktívabbá válsz. Elvégre mindig el kell sétálnod a legközelebbi megállóig.

Ez csekély távolságnak tűnhet ugyan, de egy lépésszámláló használatával meg fogsz lepődni, milyen szépen összeadódik.

 

  • Próbáld ki a sétamegbeszélést!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett „sétameeting”. Pont azt jelenti, aminek első látásra tűnik: olyan megbeszélést, amely közben sétálsz egy jót a környéken.

Az amerikai trend lényege, hogy az ülő életmód veszélyeinek felismerése után rájöttek az emberek: érdemes lenne a mozgást valahogyan a munkaidőbe integrálni – anélkül, hogy ez elvenne a hatékonyságból.

Szerencsére a sétameeting jelentősen növeli a kreativitást, és a hangulata is sokkal kellemesebb, mintha egy asztal választana el benneteket.

 

  • Végezz több házimunkát!

Valaki imádja, valaki utálja – és van, aki nem gondol róla semmit, egyszerűen csak megcsinálja. Akárhogyan is érzel a házimunkával kapcsolatban, talán közelebbi viszonyt sikerül kialakítanod vele, ha felismered, milyen jó lehetőség a testmozgásra.

A járkálással, hajlongással, emelgetéssel járó takarítás például nagyszerű erre a célra, kertészkedés közben pedig még friss levegőn is vagy. Ráadásul zenét hallgatni vagy sorozatokat nézni is ér közben!

 

  • Táncolj, amikor csak tudsz!

Melyik az a szám, amelyiktől most azonnal táncra tudnál perdülni? És mi tart vissza attól, hogy megnyomd a lejátszás gombot, és tényleg örömből mozogj?

Ha van esetleg okosórád, akkor akár le is mérheted, hány kalóriát égetsz el némi otthoni spontán „bulizás” közben. Valójában annyit, hogy a dolog még edzésnek is beillik! Arról nem is beszélve, hogy kiválóan oldhatod vele a stresszt, és azonnal jobb kedved lesz.

A dolog következő szintjét a táncos videójátékok jelentik, ahol már szabályozott mozdulatokat kell végrehajtani.

 

Látod, ugye? Mozogni nemcsak az edzőteremben lehet, bár ott is tagadhatatlanul érdemes!

 

Hasonló témájú cikkeink