Gyakorlatok a tökéletes popsiért

Gyakorlatok a tökéletes popsiért
Sándor Alexandra Valéria
2023. április 14.

A szép női fenék kerek, feszes és jó ránézni. Legyen ilyen a tiéd is! Mutatjuk hogyan.

Mindenkié egyedi

Bizonyára él benned egy kép arról, hogy milyen a tökéletes fenék. Igen ám, de vannak bizonyos eleve létező fizikai adottságaid. Ez hatalmas szerencse, hiszen gondolj csak bele, milyen furcsán nézne ki, ha mindenkinek egyforma lenne a popsija! A zsírsejtjeid eloszlásán például nem tudsz változtatni, de a mennyiségükön és a méretükön igen. Az izmok erősítésével pedig "lifting" hatást érhetsz el.

Ám jegyezd meg, hogy nincs olyan gyakorlatsor, ami egyenpopót tudna faragni – és nem is kell, hogy legyen, hiszen hozzád pont a sajátod illik!

fenekek

 

Egy kis anatómia

A feneked anatómiai alapformáját a nagy, a közép és a kis farizom adja. Közülük az első a tested legnagyobb izma. A vonalakat még az ezeken nyugvó zsírréteg alakítja. A célirányos gyakorlatokon kívül a séta, a futás és a mászás mind erősíti a farizmokat, az ide irányuló erőedzés pedig segít feszesebb, kerekebb formát varázsolni.

A jelenlegi alkatod határozza meg, hogy pontosan mire is van szükséged, de a következő tippeket úgy állítottuk össze, hogy minden esetben hasznosak legyenek.

 fenék izom

 

Láss neki a guggolásnak!

A helyesen végzett guggolás a fenékformálás alfája és omegája, hiszen kifejezetten a farizmokat veszi célba. Ehhez állj nagyjából vállszéles terpeszbe, párhuzamos lábfejekkel. Lassan ereszd le a csípődet úgy, mintha le akarnál ülni egy székre, majd térj vissza kiinduló helyzetbe. Vigyázz, hogy a térded ne menjen közben a lábujjaid elé, és fontos a törzsedet végig egyenesen tartani.

Ha még csak most kóstolsz bele az edzésbe, akkor csináld ezt a gyakorlatot úgy, hogy a falhoz támasztasz egy fitneszlabdát a hátaddal.

 

Kitörés előre, hátra és oldalra

A kitörések javítják az izomtónust, ráadásul zsírégetéshez is kiválóak. Csípőszéles terpeszből lépj egy hatalmasat előre, majd lassan ereszd le a tested középpontját függőlegesen, majd térj vissza kiinduló helyzetbe, és ismételd meg a másik oldalra is. A térdedet derékszögig kell behajlítani, és lényeges, hogy ne kerüljön a boka elé. A hátsó térded pedig akkor se tedd le a talajra, ha ez csábító lehetőség!

A hátsó kitörés még jobban megdolgoztatja a farizmokat, és az előbbivel kombinálva rugalmasabbá teszi a csípődet, ami kiemelten fontos, ha ülőmunkát végzel. Ehhez a korábbival megegyező kiinduló helyzetből lépj egy nagyot hátra, és úgy ereszd le a súlypontodat. Itt is érvényes, hogy az elülső térd ne kerüljön a boka elé, a hátsó pedig maradjon a levegőben.

Az oldalsó kitörés előnye, hogy a belső combodnak is szép tónust ad. Széles terpeszállásban hajlítsd be az egyik térdedet úgy, hogy a sípcsontod a talajra merőleges legyen. Ha a térded beljebb kerül, mint a lábfejed, akkor kisebb terpeszre van szükség. Tartsd egyenesen a hátad – még akkor is, amikor egy kicsit előredőlsz. A kezedet pedig bátran lendítsd úgy, hogy támogassa az egyensúlyodat.

kitörés 

 

Labdára fel!

A fitneszlabda kezdőknek és haladóknak is óriási segítséget jelent, hiszen igen célirányos mozdulatokat tesz lehetővé.

Az egyik leghatékonyabb gyakorlat a hason végzett nyújtott lábemelés. Ehhez egyszerűen hasalj rá a labdára úgy, hogy az ágyéki résznél legyen a legmagasabb pontja, és támaszd meg magad a talajon a karoddal. Az emelést végezheted egy-egy lábbal sorozatban felváltva, vagy akár mindkettővel is. Figyelj oda, hogy ne derékból emeld a lábad, és minden emelésnél alaposan feszítsd meg a farizmodat!

A behajlított térddel végzett dupla lábemeléssel a nagy farizmot erősítheted. Ehhez pont derékszögben hajlítsd be a térdedet, feszítsd meg a fenekedet, és lassan emeld fel mindkét combodat. Csak úgy lesz hatékony, ha nem pont a hasadnál van a labda, hanem kifejezetten az ágyéki részhez tapad! A cél egy viszonylag apró, nagyjából öt centis mozdulat.

fenék gyakorlat labdán

 

Lemenni hídba

Szerencsére itt nem a tornászok hídjáról van szó, hanem arról, hogy háton fekve felhúzod a térdedet, és csípő szélességben tartod a lábfejedet, ezután pedig lassan, de határozottan felemeled a földről a popsidat úgy, hogy a lapockád a földön marad.

Akkor maxolod ki a gyakorlatot, ha a térded, a csípőd és a vállad egy szép egyenes lejtőt alkot. A leereszkedés is legyen megfontolt!

fenék gyakorlat

 

Lábemelés oldalt fekve

Feküdj az oldaladra, és támaszkodj meg a karodon úgy, mintha éppen lazítanál, és mindkét lábadat kinyújtva emeld fel azt, amelyik felül van. A térdek előre néznek, a csípő és a törzs nem moccan. A változatosság kedvéért olyan sorozatokat is végezhetsz, ahol néhány fokos szögben előre vagy hátra emeled a lábadat.

Ez a gyakorlat a közép és a kis farizmot formálja.

lábemelés oldalra

 

A tűzcsap és a kutya

Ereszkedj négykézláb csípőszéles terpesszel, a karod pedig pont a vállad alá essen nyújtott könyökkel. Óvatosan feszítsd meg a hasizmodat, a hátadat pedig tartsd egyenesen. Utána emeld ki oldalra az egyik térdedet.

Az aerobik korszak hajnalán ez a gyakorlat a tűzcsap nevet kapta Amerikában, mert a kutyusok hasonló mozdulattal szokták megtisztelni az ilyen alkalmatosságokat.

láb oldalra

 

Kardió is kell!

A séta, a futás, a lépcsőzés, és az elliptikus tréner is mind segít formásabbá tenni a fenekedet, ráadásul egészségesebbé teszi a szívedet és a tüdődet. Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt tarts a gyakorlatok és a mozgásformák között, hiszen nem csak zsírégetés vagy csak izomerősítés a cél, hanem mindkettő egyszerre.