Hosszú és aktív élet - bemutatja Jack Lalanne, a fitness keresztapja

Hosszú és aktív élet - bemutatja Jack Lalanne, a fitness keresztapja
Garai Judit
2015. augusztus 6.

Meg lehet csinálni 1033 fekvőtámaszt 23 perc alatt 42 évesen? Le lehet győzni a 21 éves Arnold Schwarzeneggert húzódzkodásban 54 évesen? Ki lehet úszni Alcatrazból összebilincselt kézzel 60 évesen? Lehet napi 2 órát edzeni 96 évesen? 

Igen, lehet! Jack Lalanne sok egyéb mellett ezeket mind megtette. Aki tudja, csinálja utána!

Az 1914-es születésű Jack Lalanne a fitness egyik első meghonosítója volt az Egyesült Államokban. Jack már évtizedekkel a Jane Fonda nevével fémjelzett egészség és fitness mozgalom előtt a testmozgás és egészséges táplálkozás fontosságát hirdette az amerikai népnek. Számtalan könyve jelent meg a témában és TV műsora, a „The Jack Lalanne Show” 1953-85 között több mint 30 évig terelgette az amerikaiakat az egészséges és sportos életmód irányába.

Pedig Jack Lalanne sem volt mindig az egészség és fittség mintaképe. A kis Jack 15 éves koráig az átlagos amerikai gyorskaja- és cukorfüggő gyerekek életét élte. A sovány, sápadt, visszahúzódó kisfiú 14 évesen olyan beteg lett, hogy 6 hónapot ki kellett hagynia az iskolából. Mindennapos fejfájása igencsak megkeserítette az életét. Jack anyukája ekkor Paul Bragg-hez, Amerika wellness mozgalmának egyik úttörőjéhez fordult tanácsért.

Paul Bragg megkérte Jack-et, hogy sorolja fel, mit szokott enni reggelire, ebédre és vacsorára. A kamasz fiú ezt válaszolta: „Kekszet, süteményt és fagylaltot.” Paul Bragg erre ezt felelte: ”Jack, te egy két lábon járó szemetes kuka vagy!”

Jack Lalanne ekkor egészséges táplálkozásra váltott és súlyzózni kezdett. A sovány, beteges kamasz izmos férfivá változott. Birkózó versenyző lett, 1936-ban bekerült az amerikai olimpiai birkózó csapatba is. De ekkorra már eltökélte, hogy az egész amerikai nemzetet egészségessé változtatja.

1936-ban megnyitotta a világ első modern fitness termét Oaklandben. Ez lett a későbbi edzőtermek prototípusa. Az egészséges táplálkozásra is figyelt, a büfében csak egészséges ételt árultak. Lalanne edzőgépeket talált fel és ezeket alkalmazta is a fitness termében. Ő találta fel a combfeszesítő gépet, a csigás hátgépet és a Smith gépet.

Jack mindenkit arra bíztatott, hogy próbálja ki az edzőgépeket. Az idős embereket és a nőket is súlyzós edzésre ösztökélte. Az akkori orvosok egy része viszont nyíltan fellépett Lalanne edzőterme ellen. Szerintük az edzőgépek egészségkárosító hatásúak. Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy a súlyzós edzés szívrohamot és impotenciát okoz, idős embereknek csonttörést eredményez, a nők pedig elférfiasodnak tőle és nem lesznek többé vonzók.

Jack Lalanne mindenesetre szorgosan látogatta edzőtermét és nem impotens lett tőle, hanem izmos. 41 évesen megnyerte a Mr. America testépítő versenyt. Elképesztően izmos testét Jack nemcsak az edzőgépeknek, hanem a mindennapos úszásnak és a napi több száz fekvőtámasznak is köszönhette. 42 éves korában világrekordot állított fel: 1033 fekvőtámaszt csinált 23 perc alatt a „You asked for it” TV műsorban. Hírneve évekkel később az akkor 21 éves Arnold Schwarzeneggerhez is eljutott. Arnold fekvőtámasz és húzódzkodási versenyre hívta ki az 54 éves Jack-et. Miután a versenyt Swarzenegger csúnyán elvesztette, ennyit fűzött hozzá: „Jack Lalanne egy állat!”

Arnold Schwarzenegger vs Jack Lalanne

Lalanne számára a testedzés és a helyes táplálkozás a hosszú és egészséges élet két egyenrangú pillére volt. Ezt így fogalmazta meg: „A testedzés a király, a táplálkozás a királynő. Hozd össze őket és egy egész királyságod lesz.” Jack Lalanne a feldolgozott, adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereket, valamint a mozgásszegény életmódot tartotta a legtöbb betegség forrásának. Jack étrendje a következőkből állt: sok zöldség és gyümölcs (lehetőleg nyersen), teljes kiőrlésű gabonák, kevés hús, tojásfehérje és hal. Jack 6 évig vegetáriánus is volt, de később a halat visszaiktatta az étrendjébe. Rengeteg zöldség- és gyümölcslevet fogyasztott, amit a saját fejlesztésű „Power juicer”-rel préselt ki. Kiegészítésül vitaminokat is szedett. Amit Lalanne szerint mindenképp kerülni kell: feldolgozott élelmiszerek, cukor, zsír, fehér liszt és tejtermékek. Étkezési ajánlását két mondatban foglalta össze: „Ha ember készítette, ne edd meg!” és „Ha ízlik, köpd ki!”.

Lalanne úgy tartotta, hogy az embereket nem az idős kor öli meg, hanem az inaktív életmód. Ő személy szerint nem volt inaktív egy napig sem. Élete végéig napi 2 órát edzett. Minden izomcsoportot fáradásig edzett súlyzókkal, szünetet nem tartott. A súlyzós edzést úszással és sétával egészítette ki. A sportoláshoz nem kellett messzire sétálnia, házában 2 edzőterem és egy uszoda volt.

Jack az évek múltával nem sokat veszített legendás fizikai erejéből. Kerek évfordulóit egy-egy rekordkísérlettel szerette megünnepelni.

40 évesen: Víz alatt végigúszott a Golden Gate híd alatt (2,7 km) 64 kg-os búvárfelszereléssel a hátán. Ez világrekord.

45 évesen: 1000 Jumping Jack (terpesz zár szökdelés, karlendítéssel magastartásba) gyakorlatot és 1000 húzódzkodást végzett 1 óra 22 perc alatt. Ezt élő egyenes adásban tette saját TV műsorában, a „The Jack Lalanne Show”-ban. Saját bevallása szerint ez a rekordja volt mind közül a legnehezebb, mert a húzódzkodás közben lejött a kezéről a bőr.

60 évesen: Megbilincselt kézzel átúszott az Alcatraz börtöntől a Fisherman’s Warfig. Közben egy 450 kg-os  hajót is húzott maga után. Mikor megkérdezték tőle, hogy miért tette, ezt válaszolta: „Reményt akartam adni a raboknak.”

Jack Lalanne 60 évesen megbilicselve úszik

65 évesen: Japánban, a Tokyo melletti Ashinoko tavon, megbilincselt kézzel elhúzott 65 hajót, amik összesen 2950 kg-nyi fát szállítottak.

70 évesen: 70 hajót húzott el megbilincselt kézzel, erős ellenszélben a Long Beach kikötőben 1,6 km hosszan. A hajókon emberek is voltak. Az újságíróknak ezt nyilatkozta utána: „Minél idősebb vagy, annál többet kell edzeni, hogy elkerüld az öregedési folyamatot.” Mikor megkérdezték tőle, hogy nem árt-e ezzel a testének, ezt felelte: „Az egyetlen dolog, amivel ártalmat okozol a testednek, ha ülsz a fenekeden és nem csinálsz semmit.”

Jack Lalanne 70 évesen hajót húz

Amikor 90 évesen arról kérdezték, hogy meddig szeretne élni ez volt a válasza: „Nem az számít, hogy meddig élek, hanem az, hogy milyen állapotban. Vannak 80 éves barátaim, akik tolószékben ülnek vagy Alzheimeresek. Ki akarna így sokáig élni?”

Jack Lalanne sokáig élt. 96 évesen húnyt el. Emlékét csillag őrzi a Hollywoodi hírességek sétányán.