Kockahas strandszezonig:
tények és tévhitek

Kockahas strandszezonig:<br />tények és tévhitek
Avar András
2015. június 25.

Biztosan sokak álma kockássá formált hasuk villogtatása a strandon, fürdőhelyeken és egyéb közterületen, ahol félmeztelenül természetesnek számít a megjelenés. Legyen szó férfiról vagy nőről, azt hiszem, egyet érthetünk benne, hogy elég nagy misztikum övezi ezt a témakört és már-már ikonikus jelképnek számít. 

Kockás has! Már a nevében is benne van, hogy az egyenes hasizom négyszögletű formáiról van szó, melyet az angol terminológia six pack-nek, vagyis hatos csomagnak nevez! Találó, mert hat úgymond kockából áll.

Edzői pályafutásom alatt bizony szembesültem, hogy rengeteg a tévhit ezzel kapcsolatban és még annál is nagyobb a tudatlanság! Sok ember vágya, sokan lenéző szavakkal illetik, vagyis túlzásnak tartják!  Van, akinek születése jogán már adott az állapot, van, aki igen tetemes réteggel takargatja a világ elől!

Szándékosan írtam, hogy születése jogán adott állapot, nem pedig születése jogán adott lehetőség. Bármit is gondolunk, a lehetőség igenis mindenkinek adott! Viccen kívül, és 115 kg-os kamasz mivoltomra alapozva, ki merem jelenteni, hogy az érheti el, aki csak akarja! Persze a ráfordított munkában és étrend összeállításban már lesznek némi különbségek.

Térjünk is rá a szakmai részére, merthogy ez az igazán érdekes része a dolognak! Amit kockahas néven emlegetünk, az nem más, mint az egyenes hasizom, vagyis a musculus rectus abdominis. Ez az izom anatómiai jellegéből fakadóan kockás felépítésű, tehát a formája miatt nemigen kell aggódnunk. Az emberek genetikai sokszínűsége miatt van, akinek önmagában is látható egy vékony bőrréteg fedésében, de másoknál az izom és a bőrszövet mellé jelentős zsírréteg ékelődött. Természetesen a zsírréteg a bőrszövet sajátja, tehát ez nem egy egészségtelen állapot.

Ahhoz, hogy egyenes hasizmunk formája látható legyen, ennek a zsírrétegnek nagyon vékonynak kell lennie. Ez körülbelül 12%-os testzsír-százaléknál már igen szépen kezd körvonalazódni. Céljuk eléréséhez azoknak az embereknek lesz nehezebb dolga, akiknél ez a százalék igen magasan van.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem egyformán beszélhetünk nőkről és férfiakról. A férfiak optimális esetben 9-20%-ig rendelkeznek testzsírral, míg a nők 20-30%ig. Azt természetesen leszögezném, hogy bizonyos testzsír-százalék alá csökkenve, testünk már egészségügyi kockázatnak van kitéve, tehát bizonyos százalék igen is kell! A mellékhatásokat nem taglalnám, egyelőre fogadjuk el, hogy így van. A nők esetében - és példának okáért az egészséges nőket hoznám – nem igazán természetes jelenség a kockás has látványa. Testük százalékos zsíraránya normális esetben ezt az állapotot kontra indikálja, vagyis nem túl egészséges állapot a női szervezet számára ez az alacsony testzsír arány. Hormonálisan a nők érzékenyebbek, mint a férfiak és a zsír hormonháztartásunk egyensúlyában nagyon fontos szerepet tölt be! Természetesen kivételek ezen esetekben is vannak, bizonyára találunk ismerősi környezetünkben olyan hölgyet, aki igen vékony és az egyenes hasizom éles kontúrokkal tűnik elő.

Sokan halljuk, vagy akár hallom a mai napig, hogy sokat kell hasazni, azaz sok hasizom gyakorlatot kell végezni és szép lapos hasunk lesz. Számos televíziós reklám ajánl különböző hasizom erősítő gépet azt állítva, hogy napi 5-10 perces edzéssel ledolgozhatja nagy pocakját. Nos, aki így gondolja, azt arra bíztatnám, hogy rendeljen egy ilyen eszközt, használja, ahogyan a reklámban javasolják és nézze meg mi fog történni. Utána keressen fel és elmondom hogyan is működik ez valójában. Ahogy a cikk elején mondtam, az izmot vékony bőrréteg kell, hogy takarja, ellenkező esetben puha zsírszövetet fogunk látni és érezni az izom és a bőrszövet között. Vagyis a megoldást kizárólag a táplálkozásban találhatjuk meg!

Akármennyi hasizomgyakorlatot is végzünk, csak az izom vastagodását, fejlődését érjük el! Megjegyzem igen nagy szolgálatot téve ezzel a törzsstabilizáció fejlődése felé, mivel ez az izom igen fontos szerepet tölt be ebből a szempontból! Egyedfejlődésünk szempontjából genetikailag kódolva vagyunk a formás, jól látható izmok előnyben részesítésére, mivel a másik felet erősebbnek, életrevalóbbnak látjuk, mint azt, aki jelentős súlyfelesleget cipel.

A hasizom erősítése tényleg nagyon fontos, de korántsem a látvány a prioritás, hanem a törzsstabilizáció! Ha azonban szeretnénk, hogy az ellenkező nem is elismerő pillantásaival árasszon el minket, akkor mindenképpen a helyes étrend irányába kell mennünk, nem pedig túledzeni az adott izomcsoportot. Testzsír-százalékunktól függően határozzuk meg a diétás időszakot, és lehetőleg minőségi tápanyagokból állítsuk össze étrendünket, negatív kalóriamérleg alapján. De pontosan mit is takar ez?

Mérjük meg a testzsír-százalékunkat egy erre a célra kifejlesztett eszközzel és megkapjuk, hogy testünk pontosan hány kilogramm zsírt tartalmaz. Ajánlatos 10%-ra belőni ezt a célt, ugyanis ilyenkor már beszélhetünk az úgynevezett kockás hasról. A testsúlycsökkenésnek 1 kg az egészséges mértéke hetente, vagyis ezt nem lehet elkapkodni, különben kemény munkával megszerzett izomtömegünk látja kárát, beleértve a hasizmot is. A biológiát nem lehet siettetni, az ő szabályai szerint kell játszanunk. Diétából is többfajta létezik, az adott módszer szabályai szerint kell eljárni, melyeknek bárki utánanézhet, utána olvashat fórumokon, weboldalakon.

A minőségi étkezés a fehérje - zsír - szénhidrát arányát és ezek minőségét takarja és gondolom, már sejteni lehet, hogy a szénhidrát bevitelünket kell megnyirbálnunk ebben az esetben. Itt elkerülhetetlen a kalóriaszámlálás és a mennyiség dokumentálása, mivel ha csak tippelünk, bizony elúszik a dolog. Azoknak, akiknek a súlytöbblete jelentős, bizony lesz dolguk! Alapanyagcserénk és napi energiaszükségletünk kiszámítására is szükségünk lesz, mivel ezen adatok alapján tudjuk meghatározni a napi kalóriabevitelt. Az alapanyagcserét interneten egyszerűen ki tudjuk számolni nemünk, életkorunk, magasságunk és súlyunk megadásával.

Ugyanígy meghatározhatjuk a napi energiaszükségletet, ha számításba vesszük még a munkavégzésünk jellegét és heti edzéseink számát. Ennél pontosabbak is lehetünk, ha két hétig egy pulzus- és kalóriamérő órával lemérjük, mennyi kalóriát égetünk egy átlagos edzés alatt. Az alapanyagcsere az a kalóriamennyiség, melyet éber állapotban mozdulatlanul fogyaszt a test a szervek munkavégzésével és hőtermelésünkkel. Ha ennél kevesebb kalóriát fogyasztunk, sajnos a katabolizmus állapotába kerülhetünk, vagyis a leépülés következik és az izomzat az első helyen szerepel! Izomszövetünk a leg energiaigényesebb szövet, evidens, hogy szervezetünk a fogyasztókat építi le a tartalékokkal (zsírszövettel) szemben. Napi energiaszükségletünk az a kalóriamennyiség, amennyi az alapanyagcseréhez valamint az aktív nappali tevékenységünkhöz kell, hogy a szervezet ne épüljön le, de ne is hízzon. Ebből következik, hogy ha kevesebbet viszünk be, akkor súlycsökkenés, ha többletet, akkor súlygyarapodás következik be.

Most jön a trükkje a dolognak! Az energiadeficitet napi energiaszükségletünk alá kell beállítani körülbelül 300 kalóriával. Ez a mennyiség optimális ahhoz, hogy egyenletesen heti 1 kg-os fogyást érjünk el. Edzés napokon persze többlet mennyiség is megengedett, mert nyilvánvalóan többet használunk, így a deficitet azokon a napokon hozzá kell igazítani! Nem árt persze egy jól működő konyhamérleget is beszereznünk a pontosság és precizitás végett. Egyre többen kezdik felfedezni a ciklikusság jelentőségét, vagyis azokra a napokra gondolok, mikor a bevitel mennyiségét drasztikusan emelni kell! Erre van egy nagyon jó példám:

Képzeljük el, hogy a testünk egy több szobás kastély. Izomrendszerünk a kastély szobáinak a fűtése és testzsírunk a megspórolt pénzünk. Természetes, hogy ha a kevés ember lakik az épületben, akkor a lakatlan szobák fűtését csökkentik, ahogy az edzetlen izomzatok méretét csökkenti a szervezet a felesleges többletfogyasztást elkerülve. Valamint a zsírszövet a spórolt pénzünk, amit bizony gyarapítani igyekszik, nehezebb napokra félretéve energia felhalmozás gyanánt. Ha viszont rádöbben, hogy éheztetjük, vagyis több a kiadás, mint a bevétel, meghúzza a nadrágszíjat és a kiadást leredukálja. Ezért néha ki kell billenteni a stresszhelyzetből a további súlycsökkenés érdekében!

Ezek után szerintem már van fogalmunk arról, miként is érhetjük el azt az alakot, nevezetesen a kockás has állapotát, melyet sokan célként tűznek ki vagy vágyálomként kergetnek. És amit büszkén villogtathatunk a fürdőhelyeken, strandokon. Személyes tapasztalatomként, mint egykori 115 kilós fiatalember azt mondom, 2014 júniusában 83 kg-osan, naturál testépítő versenyem előtt kockás hassal állva, hogy életem egyik nagy álma vált valóra!

Nagyon hosszú és kemény munka volt, de az eredményem többszörösen kárpótolt, hiszen életem egyik legboldogabb napját eredményezte.

Jó munkát és jó edzést kívánok nektek!

Avar András