Edzés kezdőknek

Edzés kezdőknek
Hatfaludy Máté
2015. október 26.
A tapasztalatok és az üzleti statisztikák azt mutatják, hogy egyre növekvő népszerűségnek örvend Magyarországon a szabadidős sportolás, legyen az edzőtermi, szabadtéri, csapatjáték, vagy küzdősport.

Azonban mind tudjuk, hogy kezdőnek lenni nem egyszerű feladat. Sokszor nehéz eldöntenünk, hogy milyen sportot szeretnénk űzni a szabadidőnkben, máskor jól körvonalazott célok lebegnek a szemünk előtt, pl. fogyás, izomtömeg növelés.

Néhány szabályt viszont mindenkinek javasolt betartania, bármilyen sportot is választ, mielőtt elkezdené:

- Nem árt elmenni egy teljes orvosi kivizsgálásra, ami magában foglalja többek között a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi vizsgálatokat is.

- Mindenképpen keress fel profi, képzett szakembert, akitől elsajátíthatod a sportághoz szükséges mozdulatokat, a gyakorlatok helyes kivitelezését. Ha nem szeretnél profi versenysportoló lenni, akkor is tisztában kell lenned a gyakorlatok helyes kivitelezésével, mivel ennek hiánya komoly sérülésveszéllyel jár!

Hogyan válasszunk sportágat?

Sokszor nehéz a választás, ám nem kell elkeseredni, itt van pár hasznos kérdés, amelyek megválaszolásával közelebb kerülhetsz a megoldáshoz!

- Melyik az a sportág, amelyiket mindig is ki szerettél volna kipróbálni, de halogattad?

- Melyik az a sport, amelyik érdekelne, de féltél, hogy a felkészületlenséged, edzetlenséged miatt nem menne jól és ezért inkább hanyagoltad az egészet?

- Milyen sportolási lehetőségek léteznek a lakóhelyed közelében?

- Mennyi az az időbeli és anyagi mennyiség, amit megengedhetsz magadnak, hogy rá tudd szánni a sportolásra?

- Melyik az a sport, amihez úgy gondolod, hogy kifejezetten jó adottságaid vannak?

- Melyik az a testmozgás, amiről pozitív dolgokat hallottál?

- Határozd meg a (reális) céljaidat, melyeket a sportolással el szeretnél érni! Legyen szó testi-lelki egyensúlyról, fogyásról, hétvégi kikapcsolódásról, versenyeredményekről, fürdőruha-formába lendülésről.

- Gondolkozz el rajta, hogy mit vársz az adott sporttól/testmozgástól: a belül felgyülemlett feszültségek levezetését? Nagyobb muszklikat? Lelki harmónia elérését? Önfegyelmet? Azt hogy, meg tudd védeni magad? Hogy vonzóbb legyél a másik nem számára?

Fitnesz/ edzőtermi edzés kezdőknek:

- Mindenképpen keress egy, minimum Okj-s szakképesítéssel rendelkező személyi edzőt, és legalább annyi órát vegyél tőle, hogy biztonsággal tudd kivitelezni a gyakorlatokat, amelyek az általa készített edzéstervben szerepelnek.

- Apró léptekben haladj!

- Ne eddz túl sokat egyszerre!

- Légy türelmes, eddz kitartóan, étkezz megfelelően és jönni fog az eredmény!

- Akkor találtál megfelelő személyi edzőt, ha az első edzésen kitöltet veled egy anamnézis lapot (van-e valami egészségügyi problémád, szemügyre veszi az orvosi leleteidet, ha vannak, plusz alapadatokat adsz meg, illetve, hogy mik a célkitűzéseid). Emellett fog csináltatni veled egy állapotfelmérést, aminek van egy állóképességi és egy erőnléti része. Ezek után készít számodra egy táplálkozási és egy edzéstervet, melyek birtokában az edzések alatt folyamatosan betanuljátok, csiszoljátok a gyakorlatokat.

Remélem a fent olvasottak fényében egyszerűbb dolgotok lesz a sportolás elkezdésében, illetve egy új sportág kiválasztásában, és hasznotokra válik ez a néhány támpont, ami fogódzkodóként sok könnyebbséget nyújthat.

Hasonló témájú cikkeink