6 gyakorlat a teljes értékű otthoni edzéshez

6 gyakorlat a teljes értékű otthoni edzéshez
Avar András
2016. február 12.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mit tegyenek, ha nincs idő, pénz edzőhöz, vagy edzőterembe járni, esetleg kevés alkalommal tudnak csak edzeni?  Van 6 gyakorlat, amelyekkel minden fontos izomcsoport megedzhető.

Az alábbi gyakorlatokat lehet köredzésben, egymás után végrehajtani, vagy egyesével is. Túl nagy beruházást nem igényel sporteszközök terén, ugyanis egy fitball-ra, egy edzőhevederre és egy-két kézi súlyzóra (0,5kg-1kg) lesz szükségünk. Egy kis fantáziával hétköznapi tárgyak is helyettesíthetik a kézi súlyzót – én például ásványvizes palackot használtam.

 Az edzőhevedert egyszer gurtniból és műanyag vízcsőből csináltam házilag, körülbelül 300 forintnak megfelelő összegből.

  1. Fekvőtámasz

Ez az egyik legjobb otthon is végezhető gyakorlat. Csak akkor lehet probléma, ha a gyakorlat szabályos kivitelezése gondot jelent. Ebben az esetben a dőlésszöget növelve könnyíthetjük a feladatot, így a szabályos végrehajtásra is több energiánk marad. Ezen kívül kezdésnek lehet úgynevezett női fekvőtámaszt is csinálni, amikor a térdeink a földön vannak, és egy egyenesbe esnek a csípővel és a vállal. A fekvőtámaszt csinálhatjuk szűk, vagy széles kézterpeszben, sok verzió létezik.

Jelen esetben vállszélességnél nagyobb terpeszt ajánlok. Ily módon nem csak a mellizmainkat, hanem a kar feszítő izmait, vagyis a tricepszet, és a vállizom elülső rostjait is terhelhetjük egy időben.  Ezen felül a törzsizmok, vagyis a hasizom is szerephez jut, mégpedig egy statikus tartás, izometrikus feszülés eredményeképpen. Ebből 20-as ismétlésszámot javaslok, ha nem megy, akkor a leírt módon csökkentsük az ellenállást.

  1. Húzódzkodás, evezés

Ez a gyakorlat tulajdonképpen a fekvőtámasz inverze. Itt az antagonista,  vagyis az ellentétesen működő izmok dolgoznak a fekvőtámaszhoz képest: hátizmok, vállizom hátulsó rostjai és a kar hajlító izma, a bicepsz. Persze itt is meg kell említenünk, hogy ez főképp hát specifikus gyakorlat, de az említett izmok mindegyike dolgozik! Több megoldást is javasolnék a feladat kivitelezésére.

húzódzkodás, evezés

A talajon fekvő helyzetben, talpra húzott lábbal alátámasztva végezzük a gyakorlatot, egy rúdra kapaszkodva, pronált fogással, vagy egy edzőhevederrel, amit otthon az ajtóba lehet rögzíteni, bár így inkább evezésnek hívják a gyakorlatot. Amire fontos figyelni, hogy a kivitelezés során a lapockát zárjuk rendesen, majd nyissuk maximális mozgásterjedelemben! Ha éppen nincs kéznél húzódzkodó állvány, két magasabb széket biztonságosan áthidalunk egy a saját súlyunkat elbíró rúddal és máris kezdhetjük a gyakorlatot. Ebből 20 ismétlést javaslok, 4 szériában, ha evezünk, húzódzkodásnál viszont bőven elég lesz a 10 ismétlés is. Hevederes evezésnél testünk dőlésszöge adja a gyakorlat ellenállását, viszont ügyelnünk kell arra, hogy a vállcsúcs, a csípő és a boka egy egyenesbe essen!

  1. Hiperextenzió, hiperhajlítás

Centrális stabilitásunk érdekében az egyik legfontosabb gyakorlathoz érkeztünk. Véleményem szerint a törzsizom gyakorlatok prioritást kell élvezzenek az edzésben, hiszen csakis erős alapokra lehet építkezni. Talajon végezzük a gyakorlatot hasra fekve. Amilyen könnyűnek és egyszerűnek néz ki a gyakorlat annyira nehéz és hasznos.

hiperextenzió, hiperhajlítás

Karjainkat több variációban helyezhetjük el a talajon. Lehet oldalsó középtartásban, vagy párhuzamosan a fejünk mellett, de mindenképp tenyérrel lefelé. A kiinduló pozícióban fejünket homloktámaszból indítjuk, majd homloktámaszba érkezünk. Lábfejünkkel pipálunk (dorsalflexio), mert a farizom így feszül rendesen, mikor emeljük a lábunkat a felső testünkkel együtt. Fontos megjegyezni, hogy ellazult állapotból indulunk, és ellazult állapotba érkezünk, vagyis teljes mozgásterjedelemben hajtjuk végre a gyakorlatot. Kezdésnek mindenképpen a saját testsúlyt javaslom, haladókén 0.5kg-1kg-os súlyzót is használhatunk.  Főképp a gerincmerevítő izmainkat, a farizmot és a gerinc mellet lévő antigravitációs izmaikat fogjuk megdolgoztatni, melynek igen nagy hasznát fogjuk érezni. A gyakorlatban a kezünket és a lábunkat emeljük olyan magasra, amilyen magasra csak tudjuk, majd visszatesszük azokat. A fejünket is emeljük, de csakis arccal lefelé legyünk, vagyis a fejünk itt csak a gerincoszlop meghosszabbításaként használjuk, az arcunk csak lefelé legyen. Ezt a gyakorlatot végrehajthatjuk úgy is, hogy kezünket, lábunkat egyszerre emeljük, vagy a végtagokat ellentétesen emelgetjük. Mind két esetben emeljük el a homlokunkat is a talajról, kivéve, ha nagyon kezdő szinten vagyunk, ugyanis akkor elég csak a végtagokat emelni. 4 szériában javaslom a gyakorlat végrehajtását, szériánként 20 ismétléssel.

  1. Guggolás

Ez a gyakorlat alapgyakorlat. Remekül edzi combjaink feszítő izmát, ezen felül törzsizmainkat is alaposan megdolgoztatja, más combizmokkal együtt. A guggolásnak 3 alapszabálya van, véleményem szerint:

  • mindig sarokra terhelünk, vagyis talpunk hátsó felén alátámasztva
  • guggolásnál a csípőmet kezdem hátra tolni, vagyis „pucsítással” kezdek, a térdek nem előzik meg a lábfejünket
  • a hátunk egyenes, inkább homorítunk, de semmiképp sem domborítunk, még ha törzsünket előre is döntjük egyensúlyunk megtartása érdekében.

Ezen felül legalább csípő szélességű terpeszben állunk, miközben mindkét lábfejünk párhuzamosan áll. A gyakorlat álló helyzetből indul, elindulunk lefelé, beszívjuk a levegőt és addig ereszkedünk, míg a combunk párhuzamos helyzetbe kerül a talajjal. Ezután a beszívott levegőt kipréselve felállunk és ezzel egyetemben tudatosan feszítjük a törzsizmainkat is. Nagyszerű gyakorlat, szériánként ebből is 20 ismétlést ajánlok, 4 szériában és először mindenképp saját testsúllyal javaslom a gyakorlat végrehajtását. A guggolásnak sok verziója ismert, ha a nyakunkba rakunk egy seprűnyelet vagy bármilyen könnyebb rudat, testünk könnyebben megszokja majd a rúddal-súllyal történő haladóbb gyakorlat végrehajtást.

  1. Combhajlítás

Ehhez a gyakorlathoz szükségünk lesz egy fitball-ra. Lefekszünk a talajra, sarkainkat pedig zárt lábbal felrakjuk a labda tetejére. Ez lesz a kiinduló helyzet.

combhajlítás

Ennél a gyakorlatnál a térdünket hajlítjuk, viszont a csípő ízületet csak fixáljuk, vagyis az ízületben megakadályozzuk az elmozdulást, hajlítást. A combhajlítás fogja megemelni a csípőnket a talajról és így saját testsúlyunk fogja adni a gyakorlat ellenállását! Fontos megjegyezni, hogy planálflexió esetén a vádlinkat jobban fogjuk érezni, mint a hajlító izmainkat. Magyarul, ne nyomjuk a gázpedált, hanem próbáljunk meg pipálni vagyis dorsalfelxio-t hozunk létre! Két tenyerünkkel stabilizálhatjuk magunkat a talajon, de a gyakorlat végrehajtásában nem segíthetnek.

combhajlítás egy lábbal

Haladóbb szinten érdemes ezt a gyakorlatot egy lábbal végezni! Ha esetleg fitball nem áll a rendelkezésünkre, a talajon támaszkodva is végrehajthatjuk a gyakorlatot, úgy, hogy a sarkaink egy széken vannak. Szintén 4 sorozatban javaslom 20 ismétléssel.

  1. Hasprés

Ez a gyakorlat a második legfontosabb törzsizom gyakorlat. Ahogy említettem a hiperextenziónál, a törzsizom gyakorlatok rendkívül fontosak! Ez egy ismert gyakorlat, noha kevesen hajtják végre szabályosan és szorgalmasan. Szintén a talajon fekve kezdjük, lábaink összezárva és talpra húzva.

A két kezemet a tarkómra kulcsolom, de a gyakorlat alatt a könyököket nem közelítem egymáshoz. Elkezdjük a hasprést, préselés közben erőltetett kilégzést végzünk, munkára bírva a haránthasizmot is.  Vagy a lapockán gördülünk, vagy egy picit el is emelhetjük a lapockát. Fontos megjegyezni, hogy tudatosan feszítsük a hasizmainkat, mert sokszor láttam már 50-100 ismétlést, de eközben teljesen szabálytalanul hajtották végre a gyakorlatot! Ha jól csináljuk, bizony a harmincadik ismétlésnél már igen erős égő fájdalmat kell tapasztalnunk.

hasizom, hasprés labdán

Haladóbb szinten fitball-on is végezhetjük a gyakorlatot, így előnyújtott állapotban lesz a hasizom a kiinduláskor és nagyobb munkát fog végezni. Szintén 4 sorozatot javaslok.

Ezek a gyakorlatok otthon egy szobában is elvégezhetőek. Természetesen a bemelegítés minimum 10-12 perc legyen, ami lehet kocogás, vagy gimnasztika. Az ismétlésszámok azért magasak, mert saját testsúlyt alkalmazunk, de ha kezdők vagyunk, mindenképp formáljuk a saját edzettségünkhöz!