Fehérjedús ételek és italok a csirkemellen túl

Fehérjedús ételek és italok a csirkemellen túl
Sándor Alexandra Valéria
2016. augusztus 18.

Ha unod a csirkemellet rizzsel és egy kis egészséges változatosságra vágysz, csempészd be őket az étrendedbe!

Szejtán

Ez a búzából előállított növényi fehérjeforrás fél bögrényi adagonként 31,5 g fehérjét tartalmaz, amivel már biztos helye van a felsorolásban. Nagyon jól fűszerezhető, és a rajongói szerint épp olyan laktató ízélmény érhető el vele, mint a csirkés ételekkel. Vega hamburgerhez például mennyei ál-húspogácsa készülhet belőle.

 

Zöld smoothie

Nem feltétlenül kell fehérjepor ahhoz, hogy proteinben gazdag italt gyárts otthon magadnak. Tegyél a turmixgépbe egy bögre szójatejet, egy kis marék pisztáciát, ugyanannyi kendermagot, egy bögre spenótlevelet és egy banánt. Ezzel máris több mint 30 g fehérjéhez juthatsz, amivel együtt egyszeresen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak és összetett szénhidrátok is kerülnek a szervezetedbe.

 

Tofu

Ha egy kis brokkolival és mandulával együtt pirítod meg, könnyű és finom meleg ételhez juthatsz, ami rengeteg fehérjével és aminosavval lát el! A szója alapú csemege nem véletlenül a vegetáriánusok és a vegánok kedvence: a szejtánhoz hasonlóan változatos módon készítheted el, és nem kell attól tartanod, hogy utána hamar megéhezel.

 

Garnéla

Fehérje-kalória arányt tekintve a világ egyik legjobb csemegéje. A tenger gyümölcsei nálunk sajnos nem számítanak mindennapi csemegének, de érdemes néha mirelit formában beszerezned, hiszen egy 170 g-os adag 34 g fehérjét rejt mindössze 144 kalóriáért cserébe. Vajban sütés helyett sokkal jobb, ha grillezed és joghurtos szószba mártogatod őket!

 

Marhasonka

A magas hústartalmú, kevés adalékanyagot rejtő minőségi felvágottak nagyszerű fehérjeforrást jelentenek, ráadásul szendvics formájában bárhová magaddal viheted őket. Mivel marhahús sokaknál ritkábban kerül az asztalra, különösen érdemes azt választani a változatosság jegyében. Hummusszal, sajttal és ropogós zöldségekkel együtt a legfinomabb.

 

Csíráztatott bab, borsó és lencse

A proteindús zöldségek listáját a hüvelyesek vezetik. Amellett, hogy leveshez és főételhez is kiválóak, salátát vagy akár desszertet és készíthetsz belőlük. 100 g csíráztatott babban több mint 13 g fehérje van.

 

Kelkáposzta

Lehet, hogy fehérjetartalomban nem kelhet versenyre a csirkemellel, de a 100 grammonként 4,3-es aránya említésre méltó a zöldségek mezőnyében. Legnagyobb előnye, hogy mindössze 11 kalóriát kell bevinned belőle 1 g fehérjéért cserébe.