6 jel, hogy táplálékkiegészítőre van szükséged

6 jel, hogy táplálékkiegészítőre van szükséged
Szabó Vivien
2016. november 10.

Aki egészségesen táplálkozik és megfelelő életmódot folytat, annak nincsenek hiánybetegségei és nem szorul táplálékkiegészítésre. Na jó, de ki az, aki mindig egészségesen táplálkozik, akit nem ér extrém mennyiségű stressz, akinek mindig minden flottul megy, aki sosem rúg ki a hámból?

Hiszen elég egy stresszesebb hét, és máris felbillenhet az egyensúly, elég egy hétvégi elhajlás, és máris érzed a bőrödön a hatásait.

Léteznek természetesen ajánlások, milyen vitaminból mennyi a napi minimumbevitel, de ezek általános adatok, és mindenkinek érdemes a saját szokásaihoz és állapotához igazítania a napi vitaminadagjának nagyságát. Hiszen nem ugyanannyi vitaminra van szüksége egy 55 kilós nőnek, mint amennyi egy 42 éves dohányzó fizikai munkásnak, egy huszonéves sportolónak vagy egy várandós nőnek kell. Mindannyian mások vagyunk, de a tüneteink megegyeznek, ha vitaminhiányról van szó.

Nézzük, mik azok az általános jelek, amelyekből következtethetsz arra, hogy hiányzik valami, belőled.

 

  1. Ki van a tükörben? Csak nem egy panda?

Amikor reggel felkelsz, kivonszolod magad a fürdőbe, belenézel a fürdőszobai tükörbe, és nem biztos, hogy tetszik, amit látsz… Olyan karikás a szemed, mint egy pandamackónak, ólmos fáradság van rajtad, de napközben is aluszékony szoktál lenni, plusz nehezen koncentrálsz, étvágyad se nagyon van. Nos, ezek mind a vashiány tünetei. A vas ajánlott átlagos napi bevitele nőknek 14,8, férfiaknak 8,7 milligramm.

Ha vashiányos állapotot tapasztalsz magadon, érdemes felülvizsgálnod az étrendedet –ahhoz, hogy ezt a mennyiséget biztosítsd a szervezeted számára. Érdemes vörös húsokat, tojást és zöldleveles zöldségeket fogyasztanod, melyekben nagy mennyiségben megtalálható a fontos mikroelem.

 

  1. Jaj, már megint letört a körmöm!

Ha a körmöd gyakran törik, a hajad vékony, fénytelen, száraz és a vége töredezett, akkor biotinra, azaz B7-vitaminra van szüksége a szervezetednek. A biotint a beleinkben található baktériumok állítják elő, így ha bármi felborítja a bélflóránk működését, a B7-vitamin előállítása is zavart szenved.

Amíg visszaállítjuk az egészséges bélflóránkat (és szerencsére ehhez számos jó készítmény a rendelkezésünkre áll), érdemes extra vitamin adaggal támogatni szervezetünket. Természetes biotinforrás az élesztő, a máj, a tojássárgája, a paradicsom, a barnarizs és a korpa.

 

  1. Apropó, frizura

Ha gyakran korpásodik a fejbőröd, az is vitaminhiányra utalhat. Pontosíthatod az „öndiagnózist”, ha jellemző rád a gyakori megfázás és fertőzések, illetve afták kialakulása. Ha ez mind igaz rád, úgy biztos, hogy A-vitaminban szenvedsz hiányt.

Az A-vitamin a látást és a bőr egészségét védi, és a májban, joghurtban, tojásban, valamint sajtokban van belőle a legnagyobb mennyiségben.

 

  1. Jaj, mi lesz, ha…?

Csak nem szorongsz valami miatt? Túl sokat aggodalmaskodsz? Nyomasztottnak érzed magad? Esetleg túl gyakran vagy túl ingerlékeny? Még te is csodálkozol magadon? A túlzott szorongás egyik kiváltó oka a magnéziumhiány, amelynek ajánlott napi adagja férfiaknak 300 mg, nőknek 270 mg.

Ha nem eszel elegendő spenótot, kénytelen leszel tabletta formájában bevenni a megfelelő mennyiségű magnéziumot.

 

  1. Mikor múlik már el?

A hosszú sebgyógyulás erős figyelmeztető jelzés, amelyet érdemes nagyon komolyan venni. Ez ugyanis a C-vitamin-hiány tipikus jele, és ez a hiány hosszú távon rendkívül komoly következményekkel járhat. Ilyen a fogínyvérzés, az ínygyulladás, az energiahiány, depresszió, súlyvesztés, hangulatingadozások, ízületi fájdalmak. Az elégtelen C-vitamin-bevitel következtében nemcsak a sebgyógyulás lassul le, de a szervezet kollagéntermelése is sérül. Így nem csupán az egészséged, de a szépséged is veszélyben forog, ha nem figyelsz oda a megfelelő C-vitamin-bevitelre.

Az viszont jó hír, hogy a C-vitaminnak rengeteg természetes forrása van. A legjobb közöttük például a zöld paprika, a fekete és a vörös áfonya, a goji bogyó, a savanyú káposzta vagy a kivi.

 

  1. Micsoda éjszaka!

Ismered azt a rendkívül fájdalmas érzést, amikor arra ébredsz az éjszaka közepén, hogy görcs állt a lábadba? Nos, ha ez gyakran elfordul nálad, akkor valószínűleg hiányzik valami a szervezetnek. Ez lehet például a magnézium, amelynek hiánya általában az egyoldalú táplálkozás, ritkábban felszívódási zavarok vagy cukorbetegség miatt alakulhat ki. Ezzel kapcsolatban egyébként fontos tudnod, hogy a magas zsírtartalmú étrend is megnehezíti a magnézium felszívódását! De a szervezet kalciumhiánya is okozhat görcsöket, például egy rossz diéta, a mellékpajzsmirigy alulműködése, illetve D-vitamin hiánya miatt.

A tabletták mellett a magnéziumot spenóttal, mángolddal, olajos magvakkal, diófélékkel, babbal, borsóval; a kalciumot tejtermékekkel, tofuval, szezámmaggal; a D-vitamint pedig tojással és halak fogyasztásával pótolhatod.

Hasonló témájú cikkeink