Mitől fájhat a térded? Sérülések, betegségek, megelőzés

Mitől fájhat a térded? Sérülések, betegségek, megelőzés
Sándor Alexandra Valéria
2017. február 17.

Szinte nincs is olyan ember, akinek soha életében ne fájt volna még a térde. Nem meglepő, hiszen a mindennapi igénybevételen túl még akut sérülések és betegségek kockázata is fenyegeti ezt az ízületet.

A térd felépítése

A térd az emberi test legkiterjedtebb ízülete. Felülről a combcsont, alulról pedig a lábszárcsont és a sípcsont csatlakozik hozzá. Ezeket két porcgyűrű (meniszkusz) választja el egymástól, a mozgathatóságot biztosító összeköttetés pedig szalagok, ínak és izmok segítségével jön létre. A csontok térdízületen belüli részét vastag porcréteg borítja, ami jótékonyan tompítja az erőhatást és lehetővé teszi a zökkenőmentes mozgást.

A térd tehát egy fantasztikusan működő gépezet, aminek viszont pont abból ered a sérülékenysége, hogy igen összetett. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos extra terhelést jelentő sportok esetén, az idő múlásával, illetve csontokat és porcokat érintő krónikus betegségek esetén még nagyobb a térdpanaszok kockázata.

 

 

Milyen térdsérülések vannak?

Térdfájdalom leggyakrabban valamilyen sérülés hatására jelentkezik. Ennek kiváltója lehet valamilyen ütés, esés, esetleg rossz irányú vagy hirtelen lábmozdulat is. A fájdalom, a duzzanat és a bőrpír ilyenkor szinte azonnal jelentkezik. Idegek és vérerek is megsérülhetnek, ami zsibbadáshoz és szokatlan hideg- vagy melegérzethez vezethet.

Íme, egy lista, hogy a "térdsérülés" kifejezés mi mindent takarhat.

 

Akut térdsérülések:

Ezek általában egyszeri nagyobb erőhatás következményei.

– Rándulás vagy ficam: a térkalácsot tartó a szalagokat és ínakat érinti.

– A "kipárnázást" nyújtó porcgyűrű megrepedése.

– Az elülső keresztszalag (ACL) vagy a belső oldalszalag (MCL) "elfáradása", szakadása.

– Törés, ami érintheti a térdkalácsot, a combcsont alsó részét, valamint a lábszárcsont vagy a sípcsont felső részét. Általában nagyobb esés vagy ütés következtében történik.

– A térdkalács elmozdulása. (Anatómiai sajátosságaik miatt erre a tizenéves lányok a leghajlamosabbak.)

– Letört vagy elmozdult apró részek "elszabadulása" a térdízületen belül, ami a mozgást akadályozza.

– Szélsőségesen nagy erőhatás esetén a térd akár ki is fordulhat. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozást igényel a helyrerakása.

 

Fáradásos térdsérülések:

Rendszeresen ismétlődő erőhatás és fokozott terhelés miatt a következő problémák alakulhatnak ki.

– Porckopás.

– Nyáktömlőgyulladás: az "olajozásért" felelős ízületi folyadékot termelő tömlők egyikének fájdalmas gyulladása.

– Íngyulladás vagy apró mikroszkopikus szakadások az ínakon.

– A térdszalagok megvastagodása, rugalmasságuk elveszítése.

– Túlerőltetés, túlsúly, vagy nem megfelelően ellátott akut sérülés utáni állandó terhelés miatti fájdalom.

– A comb külső részén végigfutó rostos szövetállomány gyulladása, ami gyakran a térdbe sugárzik.

 

Milyen betegségek járhatnak térdfájással?

– Idült ízületi gyulladás: degeneratív betegség, ami reggel erősebb, nap közben enyhülő térdfájdalommal jár. Gyakran egy korábbi sérülés helyén alakul ki. Másfajta ízületi gyulladás, például reuma, köszvény vagy lupusz is okozhat fájdalmat, duzzanatot és merevséget.

– Baker-ciszta: a térdhajlatban kialakult feszülő tömlő, ami duzzanatot és feszülő érzést okoz. Rosszabb esetben az egész térdre kiterjed a fájdalom.

– Fertőzés okozta gyulladás: érintheti a bőrt, az ízületet, a csontot vagy a nyáktömlőt is.

– Az ízületi felszín egy részének elhalása és kilökődése.

– Idegbecsípődés akár a test más területein, például a csípőnél.

 

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

  • Az első és legfontosabb, amit a térdedért megtehetsz, hogy eléred és megtartod az egészséges testsúlyt. Hihetetlennek tűnik, de már 3-4 kiló plusz is mérhetően növeli az ízületi terhelést. Jó hír viszont, hogy akár ugyanennyinek a leadása is sokat segít.
  • Igyekezz tudatosan figyelni a mozdulataidra: tarts pont kényelmes lépéshosszt, gyakorlatoknál pedig legalább egyszer kérd személyi edző segítségét a helyes technika, valamint a tökéletes bemelegítés és levezetés elsajátításához. Ha sokat sétálsz vagy futsz, aszfalt helyett inkább rekortán vagy természetes talaj ajánlott, hiszen ezek jótékonyan csillapítják a visszaverődő mozgási energiát.
  • Ami a táplálkozást illeti, a magas antioxidáns és omega-3 tartalmú ételek hozzájárulhatnak a térdproblémák megelőzéséhez, hiszen míg előbbiek természetes gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, utóbbiak szó szerint "megolajozzák" az ízületeket. A glükozamint és zöldkagyló-kivonatot tartalmazó étrendkiegészítőket is gyakran használják porcerősítésre, ám érdemes szakértői tanácsot kérni, hogy kiválaszd ezek közül a számodra legmegfelelőbbet.

 

Mihez kezdj, ha fáj a térded?

Noha a fájdalomcsillapító ideig-óráig kézenfekvő megoldást jelenthet, mindenképpen javasoljuk, hogy fordulj orvoshoz, hiszen fontos tudni, hogy pontosan hol a baj és milyen súlyos. A problémák sokfélesége miatt a megoldások palettája is igen széles: talán már egy kis pihentetés is sokat segít, ám súlyosabb esetben akár műtétre is szükség lehet.

Ne aggódj, hiszen ma már olyan kezelési módok és sebészi technikák állnak rendelkezésre, hogy a gyógyult térd "jobb lesz, mint új korában"!

Hasonló témájú cikkeink