15 tipp az éhezés nélküli súlyvesztéshez

15 tipp az éhezés nélküli súlyvesztéshez
Sándor Alexandra Valéria
2017. június 1.

Semmi kalóriaszámolás, semmi diéta. Ezeknél sokkal egyszerűbb tanácsaink vannak!

1. Egyél lassabban!

Állítsd be a telefonod időzítőjét 20 percre, és érezd át, hogy milyen érzés normális tempóban enni! Akármilyen hihetetlen, ez az iram még egyáltalán nem számít lassúnak, hiszen a testednek nagyjából ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy teltségérzetről jelet adó hormonok eljussanak az agyhoz.

A túlevés egyik leggyakoribb oka tehát egyszerűen a gyorsaság, ami ráadásul még az ételek élvezeti értékét is csökkenti. A stressz-szintednek is jót tesz, ha nyugis szertartásként kezeled az evést!

 

2. Aludj többet!

Napi egy órával több alvás évi mínusz hét kilóval jár – állapították meg a Michigani Egyetem kutatói. Ez részben annak tudható be, hogy kipihent állapotban sokkal jobb a hormonális egyensúly, illetve optimalizálódik az anyagcsere. Részben pedig annak, hogy a tudatosan időzített alvás az olyan "üresjáratoktól" veszi el az időt, mint a nasizás, a tévé előtt ücsörgés, vagy ezek kombinációja.

Túl kevés alvás esetén még az is lehet, hogy a hosszú nap és a kimerültség kombinációja miatt eggyel több étkezést érzel szükségesnek, ami elképesztő pluszkalóriákat jelent.

 

3. Több zöldséget a tányérra!

A zöldségevés legnagyobb gátja, hogy gyakran oda sem kerül a tányérra. Pedig a vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag falatok anélkül telítenek el, hogy kellemetlen érzetet okoznának, vagy pluszkilókhoz vezetnének.

Kezdetnek próbáld meg a köret egy részét valamilyen salátával vagy párolt zöldséggel helyettesíteni. Meglátod, milyen jól fog esni! Fontos azonban, hogy a magas zsírtartalmú önteteket inkább kerüld.

 

4. Válassz levest!

A leves elhagyása a napi bevitt kalóriamennyiség egyik legegyszerűbb módjának tűnik, csakhogy mégis rossz stratégia. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy aki rendszeresen eszik levest, nagyobb eséllyel fogy vagy tartja meg az egészséges testsúlyt.

A minőségi, nem feldolgozott és tartósított alapanyagokból készült leves folyadékkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal lát el. Krém- vagy habart változat helyett inkább könnyű zöldségeset válassz!

 

5. Teljes értékű gabonát az asztalra!

A zab, a barna rizs, az árpa, a hajdina – társaikkal együtt – tökéletes és finom segítséget nyújtanak a fogyáshoz. Hozzájárulnak a jóleső teltségérzet kialakulásához, ráadásul még a koleszterinszintet is képesek csökkenteni.

Ma már szinte az összes gabona alapú élelmiszert és receptet megtalálod egészségesebb, teljes értékű változatban. Beleértve a kenyeret, a süteményeket, vagy akár a pizzatésztát is!

 

6. Tedd ki a csini ruhádat!

Biztos van olyan ruhadarabod, amibe "bele kell fogynod". (Ha nincs, akkor szerezz be valamit, amiről érzed, hogy bombasztikusan fog állni rajtad, amikor eléred az álomsúlyt!) Az elhatározásod megszilárdításához nem kell mást tenned, mint olyan helyre rakni ezt a darabot, ahol mindig szem előtt van.

A cél vizualizálásával ugyanis az agyad jutalomközpontjának működését serkented, ami sokkal hatásosabb, mintha az úszógumidat nézegetve büntetni és sanyargatni akarnád magadat.

 

7. Le a feldolgozott hústermékekkel!

A bacon, az alacsony hústartalmú virsli, a kolbász és a szalámi nem számít értékes tápláléknak, ha a testedet kérdezed róla. A reggelihez vagy a szendvicsbe tett egyetlen baconszelet akár napi 100 kalória pluszt is jelenthet.

Válassz inkább magas hústartalmú csirke- vagy pulykamellsonkát, frissen pirított húscsíkokat, esetleg valami halfélét! Észre fogod venni, hogy javul a közérzeted és az emésztésed, hiszen a feldolgozott hentesáruk nagyon sok ideig vesztegelnek a gyomorban, mindenféle kellemetlenséget okozva.

 

8. "Bűnözz" egészségesen!

Ahelyett, hogy lemondanál a kedvenc ételedről, készítsd el vagy szerezd be olyan formában, hogy ne okozzon se súlygyarapodást, se lelkiismeret-furdalást. A minimális zsírszegény sajttal és rengeteg zöldséggel készült pizza, a friss húspogácsás és teljes kiőrlésű bucis hamburger, illetve a zablisztes-gyümölcsös muffin pont ilyen.

Persze, ezeknél is fontos a mértéktartás, de még mindig sokkal jobb, mint a teljes megtagadás!

 

9. Le a hozzáadott cukorral!

A hozzáadott cukor jelenti a napjainkban elterjedt táplálkozás legnagyobb problémáját. A sütemények és az édességek mellett sajnos az üdítők, a gyümölcslevek, sőt olykor még az ízesített ásványvizek is elképesztő mennyiségű cukrot rejtenek. Előfordulhat, hogy a nap során akár egy főétkezésnyi plusz kalóriát elkortyolsz anélkül, hogy tudnál róla.

Az első lépés, hogy mindennek nézd meg a címkéjét, amin fekete-fehéren látszik a tápérték, és vele együtt a cukortartalom is.

 

10. Elő a magas, vékony pohárral!

Ha mégis egy pohár üdítőre, esetleg borra szomjazol, inkább magas és vékony poharat vegyél elő. Nem vicc: a Cornell Egyetem munkatársai kimutatták, hogy akik ilyenből isznak, 25-30%-kal kevesebb kalóriát visznek be a folyadékokkal. Ennek egyszerűen az az optikai csalódás az oka, hogy az ilyen pohárból úgy tűnik, mintha gyorsabban fogyna az ital.

 

11. Ésszel az alkohollal!

Minél kevesebb alkoholt iszol, annál jobb. A szesz ugyanis rengeteg olyan kalóriát tartalmaz, amit az összetételénél fogva igazából nem is tud hasznosítani a szervezeted. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naponta legfeljebb egy egységnyi alkohol elfogyasztását javasolja, maximum heti öt alkalommal.

Ha ezt betartod, bónuszként még kevesebbet is nassolsz. Biztos tapasztaltad már ugyanis, hogy az alkohol mellé mindig lecsúszik egy kis rágcsa vagy nasi…

 

12. Igyál zöld teát!

Miután az előbbiekben szinte az összes folyadéktól "eltanácsoltunk" a vizet kivéve, ajánlunk valamit a kiesők helyett. A zöld tea szerencsére bizonyítottan gyorsítja az anyagcserét, a benne lévő antioxidánsok pedig hozzájárulnak az egészséghez, a szépséghez és a fiatalsághoz.

A távol-keletiek kedvenc italában úgynevezett katekinek vannak, ami egy növényi eredetű kíméletes élénkítőanyag. Sokan a koffein egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen gyors és nagy löket helyett inkább lassan és tovább hat.

 

13. Lazíts, meditálj!

A relaxáció, a jóga és a meditáció mind segít a fogyásban – olvasható a Journal of the American Dietetic Association című szakfolyóiratban. Az ilyen gyakorlatokkal szerzett tudatosság ugyanis a táplálkozásra is kihat. Ha pontosan megismered a tested jelzéseit, képessé válsz például arra, hogy egy nagy adag ételből is csak annyit eszel meg, amennyi még nem túlzás, és pont jól esik. Az alacsonyabb stressz-szint pedig hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljenek a falásrohamok.

 

14. Egyél házi kosztot!

Ha hetente legalább öt napon a saját kezűleg készített ételekre hagyatkozol, elkerülheted a lesben álló rejtett kalóriákat, ráadásul sokkal jobban odafigyelhetsz a saját igényeidre. Ez a fajta tervszerűség egyébként segít elkerülni az impulzív döntésen alapuló evést. Sőt, így mások sem tudnak olyan könnyen "bűnözésre" csábítani.

 

15. Tudd, mikor kell abbahagyni!

Megvan az az érzés, amikor evés közben le kell tenned a villát, hogy megpihenj egy kicsit? Nos, minden idők egyik legegyszerűbb fogyókúrás tippje úgy szól, hogy már ne is emeld fel újra, mert a szervezeted így jelzi, hogy akkor érdemes abbahagynod az étkezést.

Fontos, hogy érezd a különbséget a jóllakottság és a "mindjárt kipukkadok" állapot között. Az előbbivel semmi gond, az utóbbi viszont súlygyarapodást hoz.

Hasonló témájú cikkeink