Vigyázz, csapda! A leghizlalóbb nyári ételek

Vigyázz, csapda! A leghizlalóbb nyári ételek
Sándor Alexandra Valéria
2017. június 26.

Néha jólesnek, ha az ember megkívánja őket. De tudnod kell: veszélybe kerül a formád, ha gyakran engedsz a kísértésnek.

Zsíros húsok a kerti sütögetéskor

A grillezés elvileg egészséges. Ami gyakorlatilag igaz is, ha sovány húst eszel. A baromfi és a halfélék mellett a marhának vagy a sertésnek is vannak kevésbé zsíros részei. Egy 60 dekás szaftos steak – amit egy éhes férfi simán eltüntet – akár 1600(!) kalóriát is tartalmazhat, több mint 120 g zsírral. A házi sajtburger ugyancsak trükkös lehet, bár annál mérsékelhető a "kár" a hús, a sajt és a zsömle fajtájával.

Általános szabály, hogy minél több bőr nélküli csirkehúst és zöldséget csempészel ilyenkor a tányérodra, annál jobban jársz.

 

Kolbász és hot-dog

A strandolás és a meccsek sztárjai, de utazás idején is csábító lehet gyorsan letudni velük az utcán egy-egy étkezést. Itt azonban nemcsak a kalóriák száma vagy a zsírtartalom jelent problémát, hanem az is, hogy a feldolgozott hentesárukban általában rengeteg a só. Előfordulhat, hogy egyetlen virslivel letudod a napi ajánlott maximum sóbevitel negyedét, ami azért kritikus, mert a túlzott sófogyasztás rövid távon árt a folyadék és az elektrolit-háztartásodnak (nyáron különösen növelve ezzel a kiszáradás veszélyét), hosszú távon pedig károsítja a szívet és az érrendszert.

 

Majonézes saláták

Az egészséges táplálkozás hívei már tudják, hogy nem minden saláta egészséges. Nyáron különösen jóleshetnek a hűtőből elővarázsolt majonézes fajták, például a krumpli-, a kukorica- vagy a franciasaláta, ám ezek telis-tele vannak zsírral és kalóriákkal. A majonézt helyettesítheted zsírszegény tejföllel, joghurttal vagy akár húsleves alaplével. Esetleg kipróbálhatod a német burgonyasalátát, amihez inkább ecet kell.

Ne feledd, hogy a tejtermékek bomlása miatt nyáron extra figyelmet kell fordítani arra, hogy ezek a fogások mennyi időt töltöttek a hűtőn kívül, hiszen legrosszabb esetben akár ételmérgezés is lehet a vége!

 

Desszert koktélok

Ránézésre italok, ám a tápértéküket és a hozzávalóikat tekintve simán ételnek számítanak, hiszen gyümölcsdaraboktól kezdve a csokoládéig vagy a fagyiig lehet bennük bármi. Ami a klasszikusokat illeti, egyetlen piña colada akár 500 kalóriát is tartalmazhat, egy daiquiri alapanyagoktól függően 800-at, egy long island ice teát pedig lehetetlen megúszni 500 alatt – és ezeknek a java cukorból származik, amit az említett extra "kiegészítőkkel" még tovább tudnak növelni.

Ha hideg és édes frissítőre vágysz, a frissen facsart gyümölcslé a legjobb megoldás.

 

Fagylalt, jégkrém

A nyári ételmezőny legellentmondásosabb résztvevői. Ezeket ugyanis nagyon egészségesen és nagyon egészségtelenül is el lehet készíteni. Jégkrémek esetén a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelmesen elolvasod a címkét. Néhány fajtánál – például sörbet állag mellett – valószínű, hogy sokkal jobban jössz ki tápértéket tekintve, mint a csokidarabokkal díszített csokifagyinál. Olykor becsapós a dolog, hiszen a csökkentett szénhidráttartalomért előfordulhat, hogy több zsírral kell fizetned.

A jégkása is fogyókúrabarát választásnak tűnhet, de gondolj csak bele: cukorszirup és egy csomó adalékanyag is lehet benne. Az otthon készített hűtött desszertek viszont mindig nyerők, mert pontosan tudod, mit rejtenek.

 

Olajba merített finomságok

Szinte nincs is olyan ország, ahol ne árulnának olajba merítve kisütött ételeket az utcán. A street food kultúra virágzásával ez állandó kísértést jelenthet. Éhesen sétálgatva ugyanis nem kevés önuralom kell hozzá, hogy nemet mondj ezekre. Néha egy lángostól vagy fánktól természetesen még semmi baja nem lesz az alakodnak, bár számíthatsz rá, hogy nagy melegben kellemetlen teltségérzetet okozhatnak: szinte úgy, mintha tekegolyó lenne a hasadban. Ha már "bűnözésre" adod a fejed, ezeknél még a vattacukor is jobb!

 

Salátaöntetek

Nemcsak a majonéz alapú saláták lehetnek problémásak tápérték szempontjából, hanem a zöldek is. A ropogós, friss zöldségekkel és akár fehér hússal gazdagított saláták ugyanis könnyen átkerülhetnek a "sötét oldalra", ha alaposan meglocsolod őket valamilyen zsíros öntettel. Az olíva-, a szőlőmag- vagy a tökmagolaj sokkal jobb választás! És ne feledd, hogy a hozzáadott sok sajt, bacon és pirított kenyérkocka mind megdobja a kalóriatartalmat.

 

Chips

Egy marék chipstől még senki sem növesztett úszógumit. A baj viszont ott szokott kezdődni, hogy az ember leül a tévé elé egy zacskóval, és húsz percen belül eltűnik az egész. Egy ekkora adag sajtos nachos sajnos akár 700 kalóriát is rejthet 40 gramm zsírral. Mindig nézd meg a címkét, hogy az értékekkel legalább tisztában legyél! A pattogatott kukorica egy fokkal kedvezőbb választás a chipsnél, ám az sem abban a vödrös mennyiségben, ahogy a moziban lehet kapni.

Sokkal jobban jársz, ha zöldségdarabkákat majszolsz joghurtos öntettel a kedvenc filmed vagy sorozatod közben.

 

Rántott hús

Minden családi ebéd elmaradhatatlan része, sokak kedvence. A világ minden táján ismerik és szeretik, ezért külföldi nyaraláskor is szinte bárhol dönthetsz mellette. Sokféleképpen el lehet készíteni, de az esetek 95%-ában a már említett olajba merítéses eljárást szokták alkalmazni, ami elképesztő zsír- és kalóriabombává varázsolja még a sovány húsokat is. Otthon elkészítheted például olajpermetes megoldással, és teljes kiőrlésű panírral is, de étteremben biztos, hogy jobb választás a natúrszelet vagy a grill.

 

Ha a fentiek tudatában mégis hizlaló falatokra adod a fejed, legalább tedd úgy, hogy jólessen!

Hasonló témájú cikkeink