Hegyen, tengernél, strandon: nyári ötletek a mozgáshoz

Hegyen, tengernél, strandon: nyári ötletek a mozgáshoz
Sándor Alexandra Valéria
2017. július 3.

Hosszabb nappalok, több idő a szabadban… Nyáron mintha minden a kimoccanásra csábítana! Segítünk, hogy bárhol jársz, bőven meglegyen a mozgásadagod.

Tófitnesz

Legyen szó a Balatonról vagy bármelyik meseszép tóról, mindenképpen szerencsés a terep, hiszen a víz enyhülést jelent a hőségben. Az úszás magától értetődő választás, ráadásul itt a tengerhez vagy egy folyóhoz képest lényegesen kevesebb veszéllyel kell számolnod. Persze, ez csak akkor érvényes, ha kifejezetten fürdésre kijelölt területet választasz!

Az úszáson kívül a csónakázás és a vizibicikli is játszik. Nyugodtan feledkezz meg a feltételezésről, hogy csak az számít edzésnek, ha legalább félórát mozogsz egyhuzamban. A tested nem stopper alapján égeti a kalóriákat! Próbáld ki a kajakot és a kenut is. Nem baj, ha teljesen zöldfülű vagy: vegyél néhány órát egy profitól, mert így már maga a tanulás is egy érdekes és új edzés lesz a számodra. Figyelj a két oldalad lehetőleg egyforma terhelésére: ne mindig ugyanabba az irányba kanyarodj a csónakkal. És ne habozz megállni a tó közepén, csak hogy figyeld a természet rezdüléseit!

 

Sport a hegyekben

Ha szeretsz a zöldben lenni és friss levegőt szívni, akkor a túrázást neked találták ki. Beszerezhetsz hozzá egy profi túrabotot, ami meredekebb terepen is segít. A bot egyébként azért is praktikus, mert jobban bevonja a felsőtestet a mozdulatokba, így nem csak a lábad és a feneked dolgozik. Apróbb, gyorsabb lépésekben haladva érezni fogod, hogy a karod is megteszi a magáét, ráadásul a pulzusod is felgyorsul.

Ha mindez nem volna elég, a bot még a térdedre nehezedő nyomást is enyhíti, mert segít egyenletesebben eloszlatni a testsúlyt. A pulzusemelkedés már csak azért sem baj, mert a hatékonyabb kalóriaégetés mellett simán bírni fogod, hiszen a hegyekben általában hűvösebb és több árnyék van. Felfelé tartva pedig még inkább csökken a hőmérséklet. A túrázásból akár interval edzést is faraghatsz, ha tudatosan váltogatod a tempót. A hegyi kerékpározást sem érdemes kihagynod – de ne feledd, hogy ehhez arra szánt bicikli szükséges!

 

Tengerparti edzés

Gondoltad volna, hogy a könnyűbúvárkodás is edzésnek számít? Az összes nagy izomcsoportot átmozgatod vele, amikor a víz ellenállásával küzdesz. Főleg a hát, a törzs és a láb izmai visznek előre. Ha kevésbé vonz a tenger lenyűgöző élővilága, de maradnál a vízben, akkor néhány szörflecke garantált izomlázat jelent.

A parton pedig röplabdázhatsz, tollasozhatsz, frizbizhetsz. És talán viccesnek tűnik, de sokan vannak, akik szerint sportnak számít a homokvárépítés, mert annyit kell hozzá cipekedni és mozgolódni. A séta a homokban alaposan megdolgoztatja az izmaidat, ráadásul a bokád stabilitását is növeli: a bokasérülések négyötöde azért következik be, mert az ízület oldalsó része gyenge. A homok ellenállása pont ezt erősíti. Haladóként akár kocoghatsz is benne.

 

Aktív időtöltés a strandon

Az úszáson kívül az aqua fitneszt is kipróbálhatod, ami tulajdonképpen vízitornát jelent. Előnye, hogy nagymértékben tehermentesíti az ízületeket. A nagyobb strandokon meghatározott órarendben külön bejelentkezés nélkül részt vehetsz ilyenen, de akár a saját edzéstervedet is összeállíthatod a medencébe. Bemelegítésnek tökéletes, ha körbesétálod vagy körbekocogod a partot, majd a vízbe csobbanva másfél-másfél percig guggolást és kitörést végzel, utána pedig lábemelést előre, hátra és oldalra. Utána pedig kedvedre váltogathatod az úszásnemeket. A legjobb, ha nem végig ugyanazt az izomcsoportot terheled!

 

És mi lesz a számokkal?

Ha szereted pontosan tudni, hogy mennyit mozogtál, és a megszokott edzésrutintól való eltérés ezért nem szimpatikus a számodra, akkor egy aktivitásmérő tökéletes megoldást jelent: a megtett lépések számát bármelyik megmutatja, amiből már helytálló következtetést vonhatsz le a napi mozgásadagra vonatkozóan. Olyan változatok is szép számmal akadnak, amik vízállóak, ezért az úszásban is partnerek. A biciklizést pedig legjobban a telefonoddal mérheted a megtett táv és az eltelt idő függvényében – már szuper alkalmazások léteznek erre. Így a nap során elégetett kalóriák számáról is reális képet kapsz.

 

Mire kell vigyázni?

A felsorolt helyszínek mindegyikén védekezned kell az UV-sugárzással szemben. Mindegy, hogy tej, olaj vagy permet állagú készítményt választasz: a lényeg, hogy mivel vízbe mész vagy megizzadsz, ezért vízálló legyen. Legalább 30 faktorosra lesz szükséged, de az 50 még jobb. Tűző napon érdemes eltakarni valamivel a fejedet, legyen az kalap, kendő, vagy bármi, ami kényelmes.

Arra különösen ügyelj, hogy mindig igyál elég vizet, mert ilyenkor jelentősen megnőhet a folyadékigényed. Az alkoholos frissítőket pedig inkább kerüld el, mert hőségben "nagyobbat ütnek", amiből a vízben és a hegyekben egyaránt baj lehet. Ha úgy érzed, hogy elég volt a napsütésből, akkor rögtön húzódj árnyékos vagy légkondicionált helyre.

 

A szabadtéri mozgásban inkább az öröm motiváljon, ne a teljesítménykényszer!