Az úszás időskorban is tökéletes sport

Az úszás időskorban is tökéletes sport
Sándor Alexandra Valéria
2017. augusztus 24.

Most már tudjuk, hogy 96 évesen is lehet világcsúcsot úszni, tehát innentől kezdve minden kifogásnak annyi!

Bejárta a világot a hír, hogy nemrég egy 96 éves nő világcsúcsot úszott a budapesti Masters világbajnokságon. Az amerikai Maurine Emilie Kornfeld 800 méter gyorson egyedül mérette meg magát a 95-99 évesek korosztályában, 21 perc 39,10 másodperces eredménnyel. A fitt idős hölgy görbe tükröt állított mindenki elé, akik bármikor is azt állítják, hogy már "túl öregek" a rendszeres mozgáshoz.

Eddig is láttuk, hogy a nyugdíjasok szívesen járnak fürdőbe különböző gyógykezelésekre, az viszont viszonylag új felismerés, hogy tudományosan bizonyítható módon jót tesz nekik, ha bemerészkednek az úszómedencébe is. Egy 2014-es kutatás szerint ugyanis az úszás az egyetlen olyan sport, amelyik képes mérhetően csökkenteni a korcsoport számára egyik fő kockázatnak számító esések veszélyét.

Az ausztrál University of Western Sydney munkatársai nagyjából 1 700 hetvenévesnél idősebb résztvevő közreműködésével mutatták ki, hogy az úszók 33%-kal kisebb eséllyel lettek eleséses baleset áldozatai. Ilyen előnyt sem a futógépen kocogóknál, sem a szobakerékpárt használóknál, sem a calisthenics tornázóknál, sem pedig a golfozóknál nem lehetett megfigyelni: az utóbbi sportágak semmivel sem csökkentették az esések veszélyét.

A kutatást vezető Dafna Merom elmondta a LiveScience.com hasábjain, hogy mi lehet az összefüggés titka. Szerinte a szárazföldi mozgásformákkal ellentétben úszáskor mindenki kénytelen megteremteni magának a "biztos talajt", és ezzel egy időben minden végtagot bevonó koordinált mozgást végezni. Arra is fény derült, hogy az úszók általánosan stabilabb testtartásnak örülhetnek, mint a többiek. Ezt egy olyan teszttel mérték le, melynek során 30 másodpercig a lehető leginkább mozdulatlanul kell állni, miközben figyelik, hogy derékmagasságban mennyire mozdul ki a test a középpontjából.

Az esések kockázatának csökkentése azért óriási dolog, mert a csonttörések és a zúzódások időskorban már annyira súlyos következményekkel járhatnak, hogy akár orvosilag enyhébbnek tekinthető formában is maradandó károsodást, illetve mozgáskorlátozottságot okozhatnak. Az American Journal of Epidemiology 2014. októberi számában megjelent kutatás szerint ezen sajnos – az úszással ellentétben – a rendszeres séta sem segít.

Így hát azzal az üzenettel együtt, hogy időskorban is mindenki mozogjon, amennyit csak jólesik, felsoroljuk még az úszás néhány előnyét, hátha többen fognak hozzá kedvet kapni.

 

  1. Társas sport

Egyedül úszni (saját medence híján) szinte képtelenség. A fürdőkben, uszodákban mindig akad társaság, ráadásul csoportos órákra is lehet jelentkezni. Arról nem is beszélve, hogy sohasem késő elkezdeni: léteznek kifejezetten az érettebb korcsoportot célzó úszástanfolyamok, amelyek biztos technikai alappal szolgálnak a későbbiekhez.

 

  1. Célorientáltságra tanít

Az úszás nemcsak egy eszköz a szabadidő eltöltésére és az egészségi állapot javítására, hanem új célokkal is megajándékozza az embert. Mindjárt van miért lelkesedni, ha valaki egy kicsit hosszabb távot vagy jobb időt tűz ki maga elé. Ez a fajta motiváltság pedig óhatatlanul kihat a többi életterületre is.

 

  1. Felpörgeti az agyat

Az agy vérkeringésének javítása nemcsak az idősek számára örök téma, hanem például azoknak is, akik szeretnének jobb eredményt elérni az iskolában vagy a munkájukban. Az úszás serkenti az agy vérkeringését és javítja annak szénhidrát-anyagcseréjét, csökkenti a gyulladást a szervezetben, ráadásul hozzájárul az új sejtek képződéséhez.

 

  1. Csapatjátékossá tesz

A rendszeres csoportos úszásórák bármilyen életkorban megváltoztathatják az ember szemléletmódját. Ilyenkor a résztvevőknek nemcsak saját magukra kell figyelni, hanem egymásra is. A medencében elengedhetetlen az együttműködés, a közös munka a kitűzött célért, és a stratégiai gondolkodás – még ha csak annyiban is, hogy ki melyik sávban fog úszni, milyen követési távolságot tartva a másik mögött, satöbbi. Akár már heti egy foglalkozással csillapítani lehet a "magányos időskor" érzetét.

 

  1. Jólesik az ízületeknek

A vízben végzett mozgás jelentősen kisebb terhet ró az ízületekre, mint a szárazföldi. Így azok, akik vállalkoznak az úszásra vagy az egyre divatosabb aqua fitness-re, a sérülésveszély minimálisra csökkentése mellett tehetik erősebbé és egészségesebbé a sajgó vagy gyengélkedő ízületeiket. Meglévő mozgásszervi betegség esetén azonban szakorvossal is ajánlott egyeztetni, aki ha hasznosnak találja az úszást, akár még receptre is felírhatja a fürdőlátogatást – a hagyományos belépőnél jelentősen kedvezőbb áron.

 

  1. Nem drága a felszerelés

Időskorban még inkább előfordulhat, hogy a sportkellékek beszerzésének gátat szab a pénztárca. Egyrészt a nyugdíj korlátai miatt, másrészt azért, mert ez a korosztály gyakran szívesebben költ a szeretteire, mint saját magára. Az úszáshoz szerencsére – az ilyenkor mindenképpen korkedvezményes, esetleg tb-támogatott belépőn kívül – csak egy fürdőruha vagy fürdőnadrág és egy úszószemüveg szükséges. Papucs és törölköző pedig úgyis akad otthon, tehát kifogás nincsen!

Hasonló témájú cikkeink