A sípcsontfájdalom – és ami mögötte van

A sípcsontfájdalom – és ami mögötte van
Sándor Alexandra Valéria
2017. augusztus 29.

Futás után csak úgy sajog a sípcsontod? Nem vagy egyedül, ez sajnos elég gyakori gond.

A krónikus sípcsontfájdalom hátterében sokszor egy furcsa nevű probléma, az úgynevezett MTSS áll, ami a Medial Tibial Stress Syndrome rövidítése, és tükörfordításban a sípcsont középső részét érő terhelés következményeit jelenti.

 

Az MTSS leggyakoribb kiváltó okai:

  • a lábszár izmainak túlzott igénybevétele, ami duzzanathoz és állandó irritációhoz vezet,
  • terhelés miatti apró repedések,
  • lúdtalp, tehát a lábboltozat ívének csökkenése, és a talp laposabbá válása,
  • a csípő és a törzs támasztó izmainak gyengesége,
  • az ágyéki csigolyák rugalmasságának hiánya.

A sípcsontfájdalommal járó szindróma a futóknál, illetve a futást igénylő sportágak szerelmeseinél a legjellemzőbb. Főleg akkor súlyosbodnak a panaszok, ha megterhelőbb lett az edzés, vagy változott a talajtípus. Klasszikus példa, hogy igencsak megnöveli a sípcsont terhelését, ha valaki futógép után aszfalton kezd kocogni.

 

Tippek a kezeléshez

Az MTSS jó eséllyel akár "magától" is helyrejöhet, amikor a szervezet megszokja a másfajta igénybevételt. Ha azonban régebb óta küszködsz a panaszokkal, érdemes orvoshoz menned, aki első körben azt ellenőrzi majd, hogy nincs-e csonttörésed.

Ha valóban MTSS-ről van szó, a következő trükkök segíthetnek:

  1. Pihenj! Mivel túlterhelésből adódó sérülésről van szó, az első számú megoldás a regeneráció. Ehhez pedig muszáj, hogy hagyd pihenni a szervezetedet. Érezni fogod, mikor csillapodik a fájdalom, és mikor állsz készen a fokozatos visszatérésre.
  1. Jegelj! A legtermészetesebb fájdalomcsillapító módszerek egyikét 3-4 óránként 20-30 percig érdemes alkalmaznod 2-3 napon át a javulásért.
  1. Szedj gyulladáscsökkentőt! A nem-szteroid alapú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek a duzzanatot is csökkentik a kínok mellett. Mivel azonban mellékhatásaik lehetnek, fontos, hogy csak alkalmanként használd őket, és kizárólag akkor, ha tényleg szükséges.
  1. Tegyél be talpbetétet! A készen vásárolt vagy egyénileg készíttetett talpbetétek elképesztően sokat segítenek az MTSS megelőzésében és kezelésében. Főleg akkor, ha lúdtalpad vagy egyéb anatómiai eltérésed van, ami fokozott terhet ró más részeidre.
  1. Növeld a mozgáshatárt! Beszélj egy gyógytornásszal, hogy milyen gyakorlatokat javasol neked ebben a kategóriában.
  1. Vegyél rögzítőt! A neoprén anyagú – általában tépőzáras – rögzítő-melegítők csekély anyagi ráfordítás mellett nagyon sokat segíthetnek. Próbáld ki, hogyan hatnak edzés közben!
  1. Fordulj szakemberhez! Ha nem akar szűnni a sípcsontfájdalom, vagy mindig gyorsan visszatér, akkor érdemes orvossal, gyógytornásszal és személyi edzővel konzultálnod – ebben a fontossági sorrendben. Elképzelhető ugyanis, hogy kezelést igénylő probléma – például gerincbántalom – áll a háttérben, de az is lehet, hogy csak a technikádon kellene csiszolni a gyógyulás érdekében.

 

A teljes gyógyulás jelei

Mivel az MTSS krónikus, tehát kiújuló gond, logikus kérdés, hogy mikor beszélhetünk gyógyulásról. Ennek az ismérvei:

  1. A "fájós" lábad pont olyan rugalmas, mint a másik.
  1. És ugyanolyan erős, ugyanúgy terhelhető is.
  1. A kényes pontokon már nincs nyomásérzékenység.
  1. Fájdalommentesen tudsz kocogni, sprintelni és ugrani.
  1. A sípcsontod a röntgen szerint is teljesen ép.

 

Elsősorban a kiváltó tényezőkön múlik a gyógyulás sebessége, ami természetesen az egyéni adottságoktól is függ. Nem ritkán akár 3-6 hónapos időtartamról beszélünk.

A legfontosabb, hogy ne kapkodj, ne akarj egyik napról a másikra teljes gőzzel edzeni! Ezzel ugyanis súlyosabb, még hosszabb felépülést igénylő sérülést is okozhatsz magadnak.