12 étel, amiről nehéz leszokni, pedig kellene

12 étel, amiről nehéz leszokni, pedig kellene
Sándor Alexandra Valéria
2017. november 8.

Elvonókúra helyett egészségesebb változatokat ajánlunk, hogy ne csak az ízlelőbimbóid járjanak jól.

Pizza

Ha nagyon éhes vagy, akkor egy pizza kitűnő megoldásnak tűnhet. A fehér lisztből készült vastag tészta azonban telis-tele van szénhidráttal, a paradicsomszósznak jó eséllyel magas a cukortartalma, ráadásul tovább ront a helyzeten a feldolgozott hústermékek hada és a sajt. Néha még ez is belefér, de ne feledd: ha rendszeresen ilyet választasz, azzal tönkreteheted az étrendedet.

A teljes kiőrlésű, vékony tésztából készült zöldséges változat sokkal egészségesebb alternatíva, például light mozzarella sajttal. Amennyiben lehetséges, ezt se vacsorára fogyaszd!

 

Chips

Egy szem sohasem elég – pedig talán mindig úgy kezdesz neki. A rengeteg szénhidrát, a hidrogénezett növényi zsír, és a napi ajánlott nátriumbevitelt meghaladó sómennyiség viszont gyakran fogyasztva megbosszulja magát.

Ha ínycsiklandó ropogtatnivalóra vágysz, voksolj inkább a dió- és mogyorófélékre, a magvakra, vagy éppen a vékonyra szeletelt, sütőpapíron sült zöldségekre. Sőt, még az enyhén sózott pattogatott kukorica is sokkal jobban kedvez a szervezetednek és az alakodnak. Plusz előny, hogy az utóbb felsoroltak a chipsnél változatosabbak és laktatóbbak.

 

Tészta

A hagyományos tészta nem igazán fér bele a csökkentett szénhidráttartalmú étrendbe. Pedig milyen finom, ráadásul nem kell vele sokáig pepecselni a konyhában, mert percek alatt kész van!

Ha egyszerre szeretnél kedvezni az ízlelőbimbóidnak és a tested többi részének, akkor cseréld le a klasszikus tésztát durumra vagy teljes kiőrlésűre. A szuperegészséges megoldás pedig az úgynevezett "zöldségspagetti", amikor a cukkinit, a tököt – vagy bármi egyebet – hosszú foszlányokra reszelsz, és már jöhet is rá a friss paradicsomszósz, illetve a kedvenc feltéted.

 

Mártogatós öntet

A feldolgozott paradicsomszósz vagy krémsajt alapú szószok, amikbe chipset vagy bármi egyéb rágcsálnivalót mártogathatsz, többnyire sajnos nem jeleskednek a tápérték arányait nézve.

Szerencsére van rá megoldás, hogy a zsírtartalom csökkentése mellett csúcsra járasd benne a fehérjéket: a csicseriborsóból készült változatok (például a hummusz) sokkal jobbak, és még nyers zöldségekhez – úgymint sárgarépához, uborkához, zellerhez, paprikához vagy brokkolihoz – is passzolnak.

 

Gabonapehely

Egészséges reggeli, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítva – ígérik a csomagoláson, amit ha jobban szemügyre veszel, akkor láthatod, hogy egy-egy ilyen finomság elképesztően sok cukrot és kalóriát rejt. Arról nem is beszélve, hogy senki sem lakik jól a dobozon feltüntetett pár grammos mennyiséggel, de ha eltüntetsz egy fél dobozzal, két óra múlva megint megéhezel. Nem a te készülékedben van a hiba, a szervezet így reagál a sok-sok egyszerű szénhidrátra.

Ha viszont zabpelyhet választasz némi friss gyümölccsel és fahéjjal, sokkal optimálisabb lesz a tápanyagok felszívódása, és kiegyensúlyozott vércukorszintet alapozhatsz meg vele egész napra.

 

Töltött tejcsoki

Sokan úgy tartják, hogy a csokoládé az égiek ajándéka, ami segít átvészelni a mindennapokat. Ez a szemlélet az azték hagyományban is megtalálható, ahol a kakaóból készült ital egyenesen isteni áldásnak számított. Igen ám, de távoli őseink nem a sokszorosan feldolgozott, kakaót már csak nyomokban tartalmazó csokoládét tisztelték – hanem azt a fajtát, ami még tele volt antioxidánsokkal és más olyan anyagokkal, amiket a népi gyógyászatban is sikerrel alkalmazhattak.

Ha tehát csokira vágysz, voksolj a legalább 70%-os kakaótartalmú igazira!

 

Gyorséttermi sült krumpli

A gyorséttermi sült krumplinak nincs párja, de ez sajnos negatív értelemben is igaz. A hidrogénezett növényi olajba merítve kisütött keményítő ugyanis tipikusan olyasmi, amit a szervezeted nem igazán tud hasznosítani.

Sokkal jobb megoldás, ha otthon készítesz sült krumplit zsiradék hozzáadása nélkül, sütőpapíron. Az öntettel még így is vigyáznod kell: sem a ketchup, sem a zsíros kész öntetek nem egészségesek. A natúr passzírozott paradicsomszósz viszont remek választás.

 

Cukrozott fánk

Vastag rózsaszín bevonat, szivárványos cukorral teleszórva… A látványpékségek tucatszám kínálnak hasonlókat. Érdekes viszont, hogy ezeket többnyire csak a szemünk kívánja, mert a színezékkel teli bevonónak általában nem Michelin-csillagos az íze. A legnagyobb hiba pedig, amit az ember elkövethet, hogy reggeli helyett vesz ilyet. Mivel az értékes tápanyagok mennyisége gyakorlatilag nulla, nemsokára jelentkezik az éhségérzet.

Ha nagy ritkán mégsem tudsz ellenállni egy ilyen fánknak, inkább ebéd után, desszert gyanánt válaszd, hátha meg se bírod enni az egészet. A másik lehetőség pedig, hogy keresel a neten egy jó kis reform fánkreceptet, aminek a végeredményével a barátaidat is meglepheted.

 

Fehér kenyér

A fehér kenyér nem csupán azért lett a modern táplálkozás mumusa, mert finomliszt van benne – hanem azért is, mert a mai ember az indokoltnál sokkal többet eszik belőle. Napi egy szeletke még ebből a fajtából sem ártana meg. Mindazonáltal tény, hogy a teljes kiőrlésű – és különböző egészségesebb lisztek felhasználásával készült fajták – jóval egészségesebbek.

Otthon sütött változat esetén pedig még az adalékanyagokat is megúszhatod anélkül, hogy hamarabb megromlana a kenyered. Próbáltad már például a zablisztet?

 

Bolti smoothie

Ha csak gyümölcsök – és esetleg zöldségek – vannak benne, akkor csak egészséges lehet, nem? Hát nem, mert rengeteg szénhidrátot guríthatsz le a torkodon anélkül, hogy a tested érezné, hogy akár csak egy falatot is ettél. Arról nem is beszélve, hogy a nem otthon készített smoothie-khoz akár még plusz cukrot, cukrozott szirupokat, illetve egyéb „nyalánkságokat” is használnak, hogy a végeredményt bizonyos szempontból tökéletesítsék. És ez a szempont sajnos nem az egészség.

 

Fehér rizs

Az vele a probléma, hogy túl gyorsan bomlik le cukorrá a szervezetedben. Van azonban néhány óvintézkedés, amit megtehetsz! Az első, hogy alaposan megnézed, milyen fajtát veszel. A basmatinak például alacsonyabb a glikémiás indexe, tehát lassabban és optimálisabb ütemben szívódik fel. A barna és a vad rizs is szerencsés választás, ráadásul a speciális rizsfőző edények is sokat segíthetnek. Persze, itt is érvényes, hogy a megfelelő mennyiség a kulcsa mindennek.

 

Zacskós keksz

A keksz az egyik legpraktikusabb nassolnivaló: mindig kéznél van, ráadásul még finom is. A baj csak az, hogy a bolti változatok sokszorosan feldolgozott élelmiszernek minősülnek, így nem sok hasznukat veszi a tested. A rengeteg szénhidrát, cukor és telített zsírok nem valami egészségesnek, de még nehezebb nemet mondani erre a nasira, ha csokidarabkák vagy más ínyencségek is sorakoznak benne.

Pedig a gasztronómiai élményt tekintve is sokkal jobban jársz, ha kipróbálsz otthon néhány alakbarát receptet, ahol a liszt fajtájától kezdve az édesítés módjáig a te kezedben marad minden.