8 titok, ami sikeressé tesz az edzésben

8 titok, ami sikeressé tesz az edzésben
Sándor Alexandra Valéria
2018. április 3.

Fitté válni és annak maradni nem kis kihívást jelent. Elhoztuk azoknak a tippjeit, akiknek ez az élete!

  1. "Legyél következetes!"

Tudod, mi a közös egy versenysportolóban és abban az ismerősödben, aki kitartó munkával több tíz kilótól szabadult meg? Mindketten következetesek! Van egy céljuk, amihez egy edzésprogram is társul. Úgy élik meg, hogy minden egyes edzés minden teljesített gyakorlata közelebb viszi őket ahhoz, amit el szeretnének érni – vagy már elérték, de meg akarják tartani.

A sport végképp az a terep, ahol a szorgalom szinte mindent visz. Hiába istenadta tehetség valaki, ha nem elég következetes, akkor a kitartóbbak le fogják nyomni. Saját magadat is azzal formálhatod leginkább – testileg és lelkileg egyaránt –, ha hű maradsz a céljaidhoz.

Hagyd, hogy erre tanítson a sport! Ha pedig segítségre van szükséged a következetesség megtartásához, bátran fordulj személyi edzőhöz, és legyen egy olyan társad is, aki motivál az előrehaladásban.

 

  1. "Legyen egy jó edzésterved!"

A személyi edzőnek nem az a fő feladata, hogy fölötted álljon egy korbáccsal, és lesújtson vele, ha éppen lusta vagy. A munkája azzal kezdődik, hogy az aktuális állapotod és az elérni kívánt célod figyelembe vételével összeállít neked egy edzéstervet. Úgy is mondhatjuk, hogy a fokokat kijelölve segít megépíteni a lépcsőt, amin felgyalogolva a lehető legjobb eredményt éred el.

Ha nincs terv, akkor ugyebár lépcső sincsen, és csak azt látod, hogy nagyon fel kéne jutnod a magasba, de nincs mivel. Hacsak Tarzan le nem lógat neked egy liánból font kötelet. A rossz edzésterv pedig olyan, mint egy rozoga lépcső: többet árthat, mint amennyit használ. Így ha már van, akkor inkább jó legyen! Fontos, hogy ami másnak tökéletes edzésterv, az nem biztos, hogy nálad is működni fog, mint ahogy a sajátodat sem szerencsés másokra hagyományoznod.

 

  1. "Legyen reális célod!"

Eleve kudarcra vagy ítélve, ha kezdő futóként holnapután le akarod előzni Usain Boltot – hacsak nem pattansz biciklire a versenyen. A mai világban senkit sem lehet hibáztatni azért, mert gyors és látványos eredményeket szeretne, hiszen az instant hatásokról szól minden.

Szerencsére a sportnak is van azonnali eredménye, ami például a vérkeringés felpezsdülésében, és a test rögtön javuló oxigén-ellátottságában nyilvánul meg. A fogyás és a súlytartás, az izmosodás és a formálódás azonban egy hosszú – sőt, igazság szerint végtelen – folyamat.

Fontos tehát, hogy egyrészt időbeli megvalósítás szempontjából legyen reális a célod, másrészt pedig vedd figyelembe az adottságaidat és a lehetőségeidet. Alapvetően izmos alkattal például nem biztos, hogy érdemes nádszálvékonyságot kitűzni célul, mint ahogy az anatómiailag szélesebb csípőből sem lesz kifejezetten keskeny.

A meglévő alapanyagból hozd ki a lehető legjobbat, ne vágyj másmilyenre!

 

  1. "Legyenek melletted a barátaid!"

Használd ki a közösség erejét az edzésnél! Meríts erőt a többiek jelenlétéből, támogatásából és elismeréséből! Ha ez most utópisztikusan hangzik, akkor vagy az a helyzet, hogy a környezetedben lévőkkel még nem nagyon beszélgettél a sportról, így nem tudod, hányan edzenének veled szívesen, vagy tényleg olyanok, akiket ez nem igazán érdekel.

Ismerkedni azonban bármikor lehet: ne legyél rest új kapcsolatokra szert tenni, mert lehet, hogy változás idején pont ilyenekben lelsz támogatásra! A közösségi oldalakon és a különböző fórumokon könnyedén találsz társakat érdeklődési kör alapján, tehát soha nem kell egyedül lenned, hacsak nem pont a magányos kikapcsolódás a célod.

 

  1. "Legyen a mozgás az életed része!"

A tökéletes edzésterv szép, de mit sem ér, ha nem tudod a mindennapjaidba illeszteni. Igenis rengeteget számít, hogy találj egy könnyen elérhető fitnesztermet, futásra alkalmas terepet, uszodát vagy akármit, ami szükséges ahhoz, hogy mozogni tudj.

A helyszín mellett az idő is lényeges faktor. Mikor vagy a fizikai teljesítőképességed csúcsán, és mit engednek meg az elfoglaltságaid? Ezt mind figyelembe kell venni, hiszen a fogadalomtételek többsége ennél a pontnál bukik el: minden adott lenne a sikerhez, csak hát azok a fránya körülmények…

Még szerencse, hogy te uralod a saját életedet, így ha a szándék megvan, akkor pontosan átlátod, hol tudsz edzeni és mikor.

 

  1. "Legyen örömteli a sport!"

Csakis olyan mozgásformát válassz, amiben tényleg örömödet leled. A határok feszegetése nyilván nem lesz mindig csupa móka és kacagás, de fontos, hogy az is egyfajta jóleső elégedettséggel töltsön el.

A sport alapvetően nem egy mazochista elfoglaltság. Sőt: a leginkább azoké, akik szeretik annyira saját magukat és az életüket, hogy hajlandóak gyakorlati lépéseket tenni a jobbá, egészségesebbé válásért.

Senkinek sem kötelező edzőterembe menni vagy éppen futni: amit utálsz, azzal legfeljebb csak óvatosan próbálj barátkozni. Az időd és az energiád nagy részét áldozd valami olyanra, amivel kapcsolatban fűt a lelkesedés!

 

  1. "Legyen inspirációd!"

Fittnek lenni nem csupán egy fizikai állapotot jelent, hanem tudatit is. Hiszen állandó motiváció kell ahhoz, hogy mind a sportban, mind pedig a táplálkozásban jó döntéseket hozz. Rengeteg könyv, újság, weboldal és blog segíthet abban, hogy erőt meríts, sikertörténetekkel találkozz, vagy akár csak találj egy olyan mondatot, amitől tovaszáll a mélypont.

Érezz rá, hogy ki és mi inspirál, hogy saját magad legjobb verziójává válj!

 

  1. "Legyél türelmes!"

Említettük már azokat a bizonyos lépcsőfokokat, amiket egy jó edzésterv elemei jelentenek. Az a helyzet, hogy a negyedik hétre előírt dolgokba nem vághatsz bele már az első héten – vagy ha mégis megteszed, annak meglesz a maga kellemetlen következménye.

A türelmetlenség a sportban sajnos ahhoz vezet, hogy az embernek a keményebb úton kell megtanulni a türelmet: a sérülések ugyanis azoknak is megálljt parancsolnak, akik végképp pörögni szeretnének.

Dicséretes, ha mindig szeretnél egy kicsit többet csinálni egy kicsit gyorsabban, de a terhelés növekedésének, a fogyás ütemének, és a test formálódásának is megvan a maga ideális folyamata, amibe jobb belesimulni, mint küzdeni ellene.