7 tipp, hogy 2019-ben tényleg elérd az álomalakot

7 tipp, hogy 2019-ben tényleg elérd az álomalakot
Sándor Alexandra Valéria
2019. január 17.

Minden év végén abban reménykedsz, hogy jövőre végre sikerülhet? Próbáltál is tenni érte, de valamiért mégsem jött össze? Itt az idő, hogy tényleg elérd a célod: az álomsúlyt és az álomalakot!

1. Írd le, hogy miért szeretnél fogyni!

Ragadj papírt és tollat – bár csábító lehet, hogy inkább gépelj vagy bepötyögd a szöveget a telefonodba, ezúttal a kézírásnak fontos szerep jut a dologban. Gondold végig alaposan, hogy mi nem tetszik a jelenlegi formádban, milyen hatások értek emiatt, és milyen gondolataid, érzéseid vannak a tested aktuális állapotával kapcsolatban.

Zavarhatnak például az esetleges pluszkilók, a megfelelő állóképesség hiánya, vagy éppen az, hogy szeretnél tónusosabb, izmosabb alakot magadnak. Akármilyen negatív mondat tör felszínre benned, legyél őszinte, s írd ki magadból! Persze, jó, ha tudsz törekedni az egyensúlyra, és a cél elérésével kapcsolatos előnyöket is legalább olyan hosszan taglalod, de a nyíltság most sokkal fontosabb, mintsem hogy "selyempapírba csomagold", ami benned van.

Ha a későbbiekben ezt a levelet szem előtt, vagy legalább könnyen hozzáférhető helyen tartod, állandó motivációt biztosíthat a változtatásra, az életmódváltás szabályainak betartására.

 

2. Higgy magadban!

A legtöbb törekvés ott csúszik el, hogy a szándék elméletileg megvan ugyan, ám az emberek gyakorlatilag nem hisznek magukban. Hogyan is mászhatnál meg például egy hegyet, ha már a lábánál állva eldöntöd, hogy úgysem vagy rá képes? Jobban teszed, ha egyenesen elvárod magadtól a sikert, sőt: természetesnek veszed, hogy meg tudod csinálni, ahogy milliók valósították meg a saját életükben eddig.

Az önmagadba vetett hit fenntartásában sokat tud segíteni, ha együtt vágsz bele valakivel az átváltozási projektbe, vagy motiváló cikkekkel, blogokkal, idézetekkel edzed sikerre az elmédet. A hit – bár teljes mértékben szívbéli dolognak tűnik – valójában nagyon szépen erősíthető és elsajátítható, ráadásul ha szert teszel rá, az élet valamennyi területén kamatoztathatod.

 

3. Ne tulajdoníts túlzott jelentőséget a számoknak!

Kilók, centik, százalékok, méretek. A fogyás vagy az izmosodás mérőszámai, amik a pokol fenekére taszíthatnak, vagy éppen az égig emelhetnek. De biztos, hogy érdemes ilyen hatalmas jelentőséget tulajdonítani a számoknak – pláne a tükörképeddel szemben?

Természetesen nem azt mondjuk, hogy egyáltalán ne foglalkozz ezekkel a lényeges mutatókkal, de azért jobb, ha egészségesen viszonyulsz hozzájuk. Az "egészséges viszonyulás" azt jelenti, hogy semmi szükség napi méricskélésre (hacsak nem vagy versenysportoló, akinek ez kiemelten fontos), és nem szabad a kudarc érzésével azonosítanod, ha a folyamat egy picit megáll vagy lelassul.

Vedd figyelembe a szervezeted változásait: nőként a havi ciklus is befolyásolja a vízháztartást, így mind a kilók, mind pedig a centik számát, de a férfiak szervezete is állandó változásban van, egyaránt reagálva a külső-belső tényezőkre. Tehát senki sem várhatja el magától, hogy matematikai pontossággal megmutatkozzon a számokban a fejlődése!

 

4. Ünnepeld meg a sikert!

Mi számít sikernek? Rengetegen elkövetik a hibát, hogy kizárólag a végcél elérését tudják sikerként értelmezni. Ezzel nemcsak, hogy végső kudarcra ítélik magukat, de még a menet közbeni sok "kicsi" sikerélményről is lemondanak. Igenis minden egyes leadott kiló (vagy minden kilónyi felszedett izom, kinek hogy) okot ad egy képzeletbeli vállveregetésre, s annak az elismerésére, hogy igen, jó úton haladsz, és megéri további erőfeszítéseket tenned.

Fontos azonban, hogy az ünneplés semmiképpen ne forduljon át olyan önjutalmazásba, ami ha gyakran előfordul, akkor ellentmondásba kerül az életmódod új szabályaival! Tehát egy tábla csoki nem a legjobb ötlet. Inkább engedj meg magadnak másfajta kényeztetést, például egy masszázst, fürdőzést, könyvet vagy kütyüt, amit régóta meg szeretnél venni, s örömet szerez neked.

 

5. Állj ellen a kísértésnek!

„Bárminek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem.” Oscar Wilde-tól származik a találó idézet. Könnyű ugyanis képzeletben nemet mondanod valamire, amíg az adott dolog meg nem jelenik előtted. Jó, ha tisztában vagy vele: az álomsúly és az álomalak felé vezető utat olyan világban kell megtenned, ahol naponta több olyan impulzus fog érni, amelyik látszólag el akar téríteni.

Valójában ezek nem ellened vannak, hanem érted, hiszen mindig, amikor kitartást és következetességet tanúsítasz, egyre erősebb leszel. Csiszolódik a jellemed, fejlődik a személyiséget, újonnan felfedezett kitartásodnak pedig az élet összes területén jó hasznát veheted.

Ne próbálj meg úgy tenni, mintha burokban élnél: igenis "szembejönnek" majd a nassolnivalók, és lesz olyan nap, amikor edzés helyett sokkal kézenfekvőbb lenne lustálkodnod… De éppen az ilyen "nehezítések" révén válik majd a sikered még ragyogóbbá, még értékesebbé!

 

6. Figyelj oda az adagokra!

A gyakran hangoztatott közvélekedés szerint az álomalak elérése 70%-ban a táplálkozáson és 30%-ban a testmozgáson múlik. Tehát ha figyelsz arra, hogy mi és mennyi kerül a tányérodra, máris hatalmas előnyben vagy. Azok közül, akik nem először veselkednek neki az életmódváltásnak – szóval tudják, mit érdemes enniük –, az adagok méretén csúsznak el a legtöbben.

Tapasztald ki, hogy a grammra pontos mérés vagy a szemmérték a nyomon követés leginkább testhezálló módja a számodra, s igyekezz inkább zöldségfélékkel jóllakni a hatalmas húsok és a kalóriadúsabb köretek helyett!

Számos útmutatást találhatsz arra vonatkozóan, hogy milyen adagok és arányok a legideálisabbak a táplálkozásban, de konkrét kérdések vagy bizonytalanság esetén érdemes egy profi szakemberrel (dietetikussal) is egyeztetned.

 

7. Hagyj időt magadnak!

Ennek a tanácsnak kettős értelme van. Az egyik, hogy mindennap szánj valamennyi időt az étrended végiggondolására, s a kivitelezés megvalósítására a bevásárlástól az elkészítésig, illetve ugyanígy a mozgásra is. Tágabb perspektívából nézve pedig hagyj magadnak időt arra, hogy szépen, a maguk tempójában megmutatkozzanak az eredmények!

Ha kitartó és következetes vagy, biztosan nem kell túl sokáig várnod rájuk – ám a türelmetlenség a létező legnagyobb kísértés mind közül, hiszen olyan, mintha egy kisördög ülne a válladon, aki folyton a füledbe súgja, hogy „hé, ez nem is működik”.

Pedig olyan nincs, hogy az életmódváltásnak ne mutatkozna meg előbb vagy utóbb az eredménye, csak éppen mindenkinél más ennek az üteme. Ha várnod kell valamicskét a folyamatok látványos beindulására, teljesen természetes.