12 tipp a környezettudatos edzéshez

12 tipp a környezettudatos edzéshez
Sándor Alexandra Valéria
2019. március 14.

Néhány aprónak tűnő helyes döntéssel sportolás közben is környezettudatos lehetsz. Sőt még magát a mozgást is változatosabbá, kellemesebbé teheted!

Ruházat természetes anyagból

A légáteresztő, természetes anyagú ruhák – mint amilyen például a 100%-os biopamut – a verejtékcseppek okozta nedvesség elnyelésével segítenek a hőelvezetésben, így sokkal kellemesebb viseletet jelentenek a "beleizzadós" daraboknál.

A biopamut mellett egyre nagyobb teret hódítanak a bambusz és szója alapanyagú cuccok, amelyek gyorsan száradnak, kényelmesek, teljes mértékben lebomlanak, utóbbi ráadásul antibakteriális hatású.

 

Kulacs

Jó, ha gondolsz a folyadékpótlásra, de még jobb, ha ezt környezettudatosan teszed, és nem hagysz hátra felesleges műanyag palackokat. Azokról ugyanis már kiderült, hogy a bennük lévő BPA (biszfenol-A) – egy műanyaggyártásban használt alapanyag – bizonyos mennyiség fölött károsan hat a hormonális rendszerre, mert felboríthatja az ösztrogénműködést a szervezetben.

Így nem csupán a környezeted, hanem a saját magad kedvéért is érdemes BPA-mentes kulacsra váltani, ami ráadásul szemet gyönyörködtető változatokban is kapható.

 

Zöld fitneszterem

Máris sokat teszel a környezetedért, ha olyan termet választasz, ahol ésszerű keretek közé igyekeznek szorítani a törölköző használatát, szelektíven gyűjtik a hulladékot, BPA-mentes kulacsot árulnak, két használat között energiatakarékos üzemmódba lépő gépeket és környezetbarát tisztítószereket használnak.

Külföldön egyre népszerűbbek azok a kardiógépek, amelyek képesek áramot generálni a mozgási energiából, és várhatóan nálunk is hamarosan elterjednek.

 

Régi cipők új élete

Sok országban már elindult olyan környezetvédelmi program, aminek a keretein belül várják a régi, hasznavehetetlen futó- és edzőcipőket, hogy az anyagukból játszótéri játékokat vagy sportpályákat készítsenek. Jótékonysági szervezeteket pedig nálunk is találsz, akik a még hordható állapotban lévő darabokat szívesen eljuttatják a hajléktalanoknak, vagy azoknak, akik rászorulnak.

Következő darabnak már vásárolhatsz eleve újrahasznosított anyagból készült cipőt!

 

Kipufogó helyett kardió

Milyen messze van az otthonodtól a munkahelyed? Elképzelhető, hogy gyalog, biciklivel vagy rollerrel is könnyedén eljutsz oda? Esetleg a bevásárlást vagy valamilyen szabadidős tevékenységet tudnád így elintézni?

Félóra közepes tempójú kerékpározással több, mint 200 kalóriát égethetsz el, húsz perc sétával pedig feleannyit. A kipufogógáz kibocsátásának csökkentése közös érdekünk a levegő tisztaságának érdekében – biztos hallod a gyakori légszennyezettségi figyelmeztetést a hírekben –, így a környezetvédelmet összekötheted az alakformálással.

 

Természetes élelmiszerek

A különböző energiaszeletek és sportitalok ritkán jelentik a legegészségesebb alternatívát, hiába hangzanak jól. Amellett pedig, hogy a tápanyagösszetételük nem feltétlenül a legszerencsésebb, a hosszas feldolgozási eljárás során még hozzá is járulnak a környezetszennyezéshez.

Válassz inkább olyan alternatívát helyettük, mint például a gyümölcs, a dió- vagy mogyorófélék családja, a joghurt vagy a zabkása. De akár a saját egészséges energiaszeletedet is elkészítheted otthon házilag. Ehhez rengeteg kitűnő recept vár a neten – hozzáadott cukortól mentesen.

 

Úszás sós vízben

Alapvetően szeretsz úszni, mégsem vagy oda az uszodáért, mert viszket a szemed és kiszárad a bőröd tőle? Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a sós vízű medencék, amelyeknek a tisztántartásához nincs szükség annyi klórra vagy más vegyszerre.

Ezáltal egyaránt kímélik a környezetet és az emberi szervezetet, beleértve a szemet, a hajat, a bőrt és a légzőrendszert – sőt még a fürdőruhát is!

 

Organikus jógaszőnyeg

A jutafonalból, kenderből vagy pamutból készült jógaszőnyegek kényelmes és környezetbarát választást jelentenek. 100%-ig lebomló anyaguk pedig nem ró olyan terhet a természetre, mint a PVC-alapú műanyag darabok.

Remek megoldás lehet még a TPE (termoplasztikus elasztomer), ami egy PVC-mentes műanyagfajta: tartós, állja a nedvességet és csúszásmentes.

 

Edzés otthon

Többféle mozgásforma létezik, amit akár otthon is kipróbálhatsz. A jóga, a pilates, az aerobik vagy éppen az ugrókötelezés egytől egyig olyan alternatívát jelentenek, amit könnyedén beilleszthetsz a napirendedbe. Az edzés elhanyagolásának egyik leggyakoribb oka ugyanis az, hogy az embernek semmi kedve felkerekedni és elindulni valahova.

Márpedig minél kevesebb előkészülettel és eszközzel jár egy mozgásforma, annál környezetbarátabb.

 

Bio szúnyogriasztó és naptej

A szúnyog- és kullancsriasztó permetek használata tavasztól őszig fokozottan ajánlott a szabadban, erdős-fás területen végzett edzéshez. Naptej pedig gyakorlatilag egész évben szükséges.

Riasztóból igyekezz olyan fajtát találni, amelyik inkább növényi összetevőket tartalmaz a műanyagfélék helyett, és nyerj plusz védelmet egy megfelelő öltözettel!

Ami pedig a naptejeket illeti, a környezetvédők egy része szerint a hagyományos fajták helyett érdemes inkább fizikai fényvédőt használni, mert az nem felszívódva fejti ki a hatását, hanem a bőrön valódi védőréteget képezve.

 

Mozgás egy jó célért

Rád férne egy kis motiváció? Jelentkezz egy jótékonysági sétára vagy futásra, önkénteskedj kertészként (virágültető, parkrendező akciók sok helyen vannak), esetleg segíts kialakítani egy közösségi kertet a lakóközösségednek!

Vagy akár túrákat, kirándulásokat is szervezhetsz azoknak, akik örülnének a kedvenc útvonaladon begyűjtött tapasztalatoknak, információknak.

 

Masszázzsal az izomfájdalom ellen

A gyógyszeripar forgalma ma már a második helyen áll az élelmiszeripar mögött. Ez azt jelenti, hogy az emberiség lassan annyit költ gyógyszerekre, mint amennyit ételre. Maga a kutatási és gyártási folyamat azonban a jelentős szabályozottságával együtt sem mondható annyira környezetbarát megoldásnak, mint a természetes megelőzési és gyógymódok.

Rendszeres sport esetén például szinte kötelező lenne masszázsra járnod – még kellemesebb is, mint sorra kapkodni a fájdalomcsillapítót!