D-vitamin az izmok egészségéhez is kell

D-vitamin az izmok egészségéhez is kell
Sándor Alexandra Valéria
2020. január 14.

Ha nem jut elég D-vitamin a szervezetedbe, akkor nem csoda, ha lecsap rád a gyengeségérzet és a rosszkedv – de akár izom- és csontfájdalom is jelentkezhet.

Korábban írtunk már arról, hogyan hat a testedre a D-vitamin hiánya. Egy friss kutatás pedig megerősíti, hogy a D-vitamin lehet a hosszú távon is megőrzött egészség és mozgékonyság kulcsa.

Az írországi Trinity College Dublin munkatársai több mint 4 100 főt vontak be a vizsgálatba, melynek során kiderült, hogy az elégtelen izomműködés háromszor gyakoribbnak bizonyult azoknak a körében, akik D-vitamin hiányban szenvedtek, mint azoknál, akiknek normális volt a D-vitamin szintjük.

A tanulmány a testmozgás előnyös hatását is megerősíti: azoknál ugyanis, akik rendszeresen mozogtak legalább mérsékelt intenzitással, lényegesen csekélyebb volt az elégtelen izomműködés veszélye.

„Az izomfunkciók megőrzése az egészséges öregedés rendkívül fontos és méltánytalanul mellőzött tényezője” – fogalmazott a kutatást végző szakemberek egyike, Maria O'Sullivan táplálkozástudományi specialista, aki szerint a testmozgás és a D-vitamin hiányának kezelése ugyanolyan lényeges, mint például az egészséges étrend.

A kutatást vezető Niamh Aspell hozzátette, hogy nemzetközi szinten is közegészségügyi intézkedésre lenne szükség a D-vitamin hiányának csökkentésére. Noha ez a vizsgálat a 60 év feletti korcsoportra fókuszált, a szerzők szerint biztos, hogy a D-vitamin bevitelével kapcsolatos tudatosság valamennyi korosztály számára hasznos.

 

Mennyi kell belőle?

A D-vitamin (kalciferol) gyűjtőnév olyan zsírban oldódó vitamincsoportot, tulajdonképpen hormonszerű anyagot jelöl – a D1, D2 és D3-vitamint –, amelyből a felnőtteknek naponta 1 500 – 2 000 NE (nemzetközi egység) mennyiségre van szükségük.

 

A D-vitamin forrásai

Napsütéses időben már az alkarok 15 perces napoztatása is elegendő lehet ahhoz, hogy megfelelő utánpótláshoz jusson a szervezet az ilyenkor termelődő D3-vitaminból. Ám mivel ez a beviteli forma több tényezőtől is függ, például az éghajlattól, az időjárástól, az öltözködéstől vagy a szabadidőtől, ezért más forrásokra is szükség van. Annál is inkább, mivel hazai kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiánnyal küzd, ami gyanú esetén akár egy egyszerű vérvétellel is kimutatható.

Szerencsére a D-vitamin készleteket étrendi úton is lehet gyarapítani: a tej, a tejtermékek, a tojás, a halak és a halmájolajok kiváló D3-vitamin (kolekalciferol) forrást jelentenek, míg D2-vitamint (ergokalciferolt) például az élesztő, a gomba és az aranyrozs tartalmaz.

Szakértők szerint a téli időszakban sajnos lehetetlen természetes úton fedezni a napi D-vitamin szükségletet, így megfontolandó a táplálékkiegészítők használata, melyek Magyarországon D3-vitamint tartalmaznak.

 

Mire jó még a D-vitamin?

Jót tesz a csontoknak

A D-vitamin már gyermekkortól kezdve elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Korai hiánya angolkórhoz (a csontozatot érintő anyagcsere-betegséghez) vagy csontdeformációhoz vezethet, amit a fejlett országokban szinte már teljes mértékben sikerült kiküszöbölni azzal, hogy D-vitaminnal dúsítják a tejet és akár más élelmiszereket.

Elősegíti az étrendi úton bevitt kalcium beépülését a szervezetbe. Hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, de ha már megtörtént a baj, és adott a diagnózis, megfelelő D-vitamin pótlással akkor is megelőzhetőek a törések.

 

Hatékony fegyver a depresszió ellen

Mivel a D-vitamin kulcsszerepet játszik az agy fejlődésében és működésében, nem meglepő, hogy hiánya összefüggésben áll a depresszióval. Jellemző, hogy a depressziós betegek D-vitamin szintje alacsonyabb, így feltételezhető, hogy a megfelelő D-vitamin pótlás hozzájárul a kiegyensúlyozottabb hormonális működéshez és hangulathoz.

Ez megmagyarázza azt is, hogy miért gyakoribb a depresszió azokban az országokban, ahol kevés a napsütéses órák száma.

 

Erősíti az immunrendszert

A D-vitamin bizonyítottan elősegíti az immunrendszer B és T-sejtjeinek megfelelő működését, ezáltal a védettséget a kórokozókkal szemben.

Sajnos azonban ennek a fordítottja is igaz: a D-vitamin hiányban szenvedők hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre és az autoimmun betegségekre, melyek során a szervezet elpusztítani kívánt kórokozóként azonosítja a saját sejteket.

 

Segíthet a szklerózis multiplex megelőzésében

A kutatók már korábban is észrevették, hogy az idegrendszer folyamatos leépülésével járó szklerózis multiplex sokkal gyakoribb az egyenlítőtől távolabb eső országokban, ahol kevesebb napsütéses óra jut a lakóknak. Emiatt régóta feltételezték már az összefüggést a betegség előfordulása, valamint a napfény és a D-vitamin szint között.

Azóta egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az alacsony D-vitamin szint magasabb szklerózis multiplex kockázatot jelent, valamint a megfelelő D-vitamin pótlás segíti a betegség megelőzését, vagy lassítja annak előrehaladását.

 

Hozzájárulhat a megfelelő testsúlyhoz

Az elhízottak körében gyakoribb a D-vitamin hiány. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a zsír "magába zárja" a D-vitamint, amitől nem jut el oda, ahol hasznosítani tudná a szervezet.

Egyelőre nem tisztázott, hogy maga az elhízás idézi-e elő a D-vitamin hiányát, vagy pedig fordított összefüggésről van szó, de olyan kutatás már született, ami azt sejteti, hogy a csökkentett kalóriatartalmú fogyókúrás étrend D-vitaminnal kiegészítve gyorsabb fogyást eredményez.

Hasonló témájú cikkeink