Már teljesen kivagy? Így bírhatod jobban lelkileg a korlátozásokat

Már teljesen kivagy? Így bírhatod jobban lelkileg a korlátozásokat
Sándor Alexandra Valéria
2021. február 10.

Eleinte csupán a járvány "mellékhatásaként" lehetett tekinteni arra, hogy a fertőzés terjedésének kordában tartására szolgáló intézkedések mekkora terhet jelentenek a mindennapokban. Az elhúzódó helyzet miatt azonban külön problémává nőtte ki magát a kérdés: mit tehetünk most a mentális egészségünk megőrzéséért?

Felborult mindennapok – és utána?

Az első sokkon már túl vagyunk: sok embernek a feje tetejére állt az élete, s vele együtt a szokásai, a körülményei, a napirendje. Rengeteg cikk és iránymutatás napvilágot látott, hogyan lehet alkalmazkodni a hirtelen bekövetkezett gyökeres változásokhoz, milyen praktikák segíthetnek az átmeneti nehézségek átvészelésében.

Igen ám, de mi történik akkor, ha nem csupán rövid ideig fennálló rendkívüli helyzetről van szó, hanem hónapok leforgása alatt az válik normálissá, ami döbbenetesen abnormálisnak tűnt? Úgy látszik, hogy erre az eshetőségre senkinek sem volt forgatókönyve (ami nem baj, hiszen hogyan is lehetett volna?). Ám a szakértők által egyre veszélyesebbnek leírt új koronavírus-variánsok miatt úgy tűnik, hogy nem holnapra fog helyreállni a rend.

A mindannyiunk testi épségének védelmét szolgáló korlátozó intézkedések tehát egyelőre maradnak. Így viszont óhatatlanul egyre nagyobb kihívást jelent a mentális egészség megőrzése: többek között a szorongás, a depresszió és a szerhasználat elkerülése.

 

Alakíts ki egy stabil napirendet!

Oké, tudjuk: a legelső tanácsok egyike is ez volt. „Legyen egy napirended, amihez tarthatod magad a káosz közepette!” Csakhogy sokak számára az egy afféle vészhelyzeti napirend volt, aminek a fenntartása hosszabb távon nem kényelmes, vagy egyáltalán nem is lehetséges. Ám abban az időszakban – a kezdetekkor feltételezett rövid időre – megtette.

Így azonban, hogy vannak, akiknek már lassan egy éve áttevődött a négy fal közé az iskola vagy a munkahely, egy kicsit más a helyzet. Továbbra sem csoda, ha a megszokott helyszínek, társak és tevékenységek nélkül úgy érzed magad, mint egy tengeren hánykolódó csónak.

Ez az érzés azonban szorongáshoz, depresszióhoz, vagy "csak" koncentrációs nehézségekhez vezethet. Ha viszont megtalálod a módját annak, hogy egy igazán élhető, hosszú távon is fenntartható napirendet alakíts ki magadnak, könnyebben "átevezel" ezen a nehéz időszakon.

 

Aludd ki magad!

Ez a világ egyik leggyakrabban hangoztatott tippje, mégis csak kevesen fogadják meg. Pláne akkor, amikor a feje tetejére áll – és úgy is marad – az élet. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hiánya sajnos több szempontból is megviselhet, és nem csupán fizikai értelemben. Így sokkal nagyobb a szorongás, a depresszió, a koncentrációs zavarok, a hangulatingadozások és a túlevés veszélye. Mindez a munkában, a tanulásban és az emberi kapcsolatokban is hátrányt jelenthet.

Hiába tűnik úgy, hogy az alvási idő megkurtításával tudsz időt spórolni a kötelező teendők elvégzéséhez, valójában minden sokkal tovább tarthat, ha nem vagy elég kipihent.

 

Mozogj rendszeresen!

Ha folyton csak ücsörögsz a négy fal között, annak katasztrofális következményei lehetnek a szervezetedre és a lelkiállapotodra nézve is. Hiába nevetünk mindannyian együtt a „karanténidőszakról” szóló mémeken, amik egytől egyig azt ábrázolják, hogy a járvány kezdete óta mennyire kikerekedhettek a formák, valójában minden tekintetben nagy terhet jelent a nem kívánt súlygyarapodás.

Két-három pluszkiló természetesen még nem a világ vége – sőt, ha jól érzed magad a bőrödben, akkor ennél több sem! – ám ha zavar a változás, amin keresztülmentél, akkor ideje visszatérned a megszokott jó formához.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás nem csupán a nem kívánt kilók lefaragásában segít. Az általa elindított hormonális folyamatok révén fiziológiailag úgy hat a testedre, hogy szó szerint boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel tőle! Amíg a termek zárva vannak, addig is tudsz otthon vagy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett a szabadban edzeni.

 

Menj ki a levegőre!

Ha vagy olyan szerencsés, hogy akad a közeledben park, erdő vagy bármilyen biztonságos zöldterület, akkor nem kérdés: érdemes mindennap valamennyi időt ott töltened! Fontos, hogy legyen legalább egy talpalatnyi természetközeli hely, ahol mentálisan feltöltődhetsz.

A külvilág ingerei több szempontból is üdítően hatnak. Nemcsak az érzékeidet élénkítik fel, hanem az immunrendszerednek is jót tesz, ha nem folyton a négy fal között kuksolsz. Zöldterület híján akár egy buszmegállónyi séta is megteszi, de talán futásra, kerékpározásra vagy gyakorlatok elvégzésére is van lehetőség.

 

Figyelj oda a táplálkozásodra!

A világért sem törnénk pálcát fölötted amiatt, hogy a "karanténidőszak" elején talán szétcsúszott egy kicsit az étrended. Ráadásul néhány olyan kényeztető falat is jóleshetett a nehéz időkben, amilyenekre egyébként nem tartottál volna igényt, vagy nem olyan mennyiségben.

A baj csak az, hogy ha hetekig, hónapokig egészségtelen marad az étrended, akkor úgy fog működni a szervezeted, mint az a kocsi, amelyikbe nem éppen minőségi üzemanyagot sikerült tankolni. Eldöcög ugyan, de érezni lehet rajta, hogy nem stimmel valami.

Ha egyszerre küszködsz azzal a két problémával, hogy jó lenne helyre tenni az étrendedet és több impulzusra, tartalmas időtöltésre szert tenni, akkor kezdj el új, egészséges recepteket kipróbálni! Amennyiben pedig nincs időd konyhai sürgés-forgásra, mert a "minden online" típusú családi élet összeszervezése akkora feladat jelenleg, akkor megfontolhatod a több napra előre főzést vagy az egészségesebb falatok rendelését.

 

Vágj bele valami újba!

Fogadjunk, hogy van valami, amit mindig is szerettél volna elkezdeni vagy kipróbálni! Legyen szó nyelvtanulásról, bármilyen tanfolyamról, kreatív hobbiról vagy otthonról is végezhető új vállalkozásról. Eljött a te időd – vagyis annak az ideje, hogy belevágj végre.

Az újdonság ereje, a tervezés, az izgalom, a kihívás, az új teendővel járó feladatok egytől egyik olyan impulzust jelentenek, amik döbbenetesen kedvezően hatnak a mentális egészségedre, és segítenek kiegyensúlyozottnak maradni ezekben a nehéz időkben.

 

Ne szégyellj segítséget kérni!

Ha úgy érzed, hogy az elmúlt hónapok terhe egyszerűen már "túl sok" neked, és olyan nyomasztó gondolatokkal, negatív érzésekkel küzdesz, amik napi szinten megnehezítik az életed, bátran keress fel egy pszichológust, aki az aktuális helyzettől függően akár online is tud neked segíteni! Amennyiben úgy érzed, hogy elakadtál az életben – mert olyan változás történt a munkádban vagy a magánéletedben –, ami új irányt követel, de nem tudod, merre indulj, akkor egy szakképzett és tapasztalt coach segíthet.

Táplálkozással kapcsolatos kérdésekben egy dietetikus tud bombabiztos tippekkel szolgálni. Egyénre szabott edzéstervet pedig továbbra is személyi edzőtől kaphatsz – akár otthon vagy szabadban végezhető gyakorlatokkal is!

 

A lényeg, hogy tudd: nem vagy egyedül, és mindannyian egy hajóban evezünk.