A párok együtt jobban fogynak, mint külön

A párok együtt jobban fogynak, mint külön
Sándor Alexandra Valéria
2022. március 29.

Sikeresebbek a fogyásban és az életmódváltásban azok, akiknek a párjuk is csatlakozik a kihíváshoz – derül ki egy friss kutatásból.

Eddig is tudtuk, hogy az álomalak eléréséhez és megtartásához szükséges étrend és edzésterv betartása nem mindig könnyű. Főleg azoknak, akiknek az életében ez óriási változást jelent. Így az állandó motivációban sokat segíthetnek mindazok, akik biztatnak és mellettünk állnak. Most azonban bebizonyosodott, hogy ha a társunkkal közösen vágunk bele az életmódváltásba, akkor hatékonyabban leadhatjuk a pluszkilókat.

 

Csaknem háromszorosára nő a siker esélye

„Kutatásunk szerint nagyobb az egészséges életmód kialakításának, és főleg a fogyásnak az esélye, amennyiben a házastárs is csatlakozik az életmódváltási törekvésekhez” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Lotte Verweij, az Amszterdami Alkalmazott Tudományi Egyetem (Amsterdam University of Applied Sciences) doktorandusza.

A mostani vizsgálat érdekessége, hogy egy különösen veszélyeztetett csoport, a szívroham-túlélők körében végezték. Náluk még nagyobb a tétje annak, hogy sikerül-e megfelelő életmód segítségével elérni az egészséges testsúlyt. Korábban már sikerült kimutatni, hogy azoknál a szívroham-túlélőknél hatékonyabb az egészséges életmódra való törekvés, akik a hagyományos ellátáson túl fogyókúrás programban vettek részt, rendszeres testmozgási lehetőséget kaptak, valamint segítettek nekik a dohányzásról való leszokásban.

Ám a hagyományos ellátást és az extra segítséget kapó csoportnál egyaránt megfigyelhető volt, hogy akik együtt élnek a párjukkal, azok jobb eséllyel változtatnak a negatív szokásaikon. Nem meglepő, hogy azoknál lehetett a legjobb eredményeket megfigyelni, akik életmódváltó programban vettek részt, és házasságban vagy élettársi kapcsolatban éltek.

A friss kutatás kifejezetten azt vette górcső alá, hogy a partner részvétele az életmódváltó programban hogyan befolyásolja az érintettek magatartásváltozását. „Ha a társ hozzá tud járulni az egészséges életmódhoz tartozó szokások kialakításához, akkor ez akár hivatalos ajánlássá is válhat az ismétlődő szívroham megelőzésére” – mondta Verweij.

A következtetések levonásához összesen 824 véletlenszerűen kiválasztott pácienst kísértek figyelemmel, akiknek egy része életmódprogramban vett részt, a többiek pedig a kontrollcsoportot jelentették, tehát hagyományos ellátást kaptak és egyedül éltek. Az elemzés arra a 411 főre terjedt ki, akik legfeljebb három programban vettek részt: fogyókúrás-, sport- vagy dohányzásról való leszoktató programban, egyéni igényektől függően. A párjuk térítésmentesen látogathatta a foglalkozásokat, és az egészségügyi dolgozók kifejezetten ösztönözték őket erre. Már egyetlen alkalmon való megjelenés is részvételt jelentett.

Ennek nyomán a partnerek csaknem fele (48%) részt vett az életmódváltó programban. A párjukkal együtt csatlakozók két és félszer nagyobb eséllyel mutattak fejlődést legalább az egyik területen (a fogyásban, a mozgásban vagy a dohányzásról való leszokásban) egy éven belül. A három területet külön vizsgálva a fogyásban mutatkozott meg a páros részvétel legnagyobb előnye, ahol 2,7-szeresére növekedett a siker esélye.

„Többet fogytak azok, akik a párjukkal együtt csatlakoztak a fogyókúrás programhoz, mint azok, akik a párjuk nélkül” – összegezte Verweij az Európai Kardiológiai Társaság tájékoztatójában. „A pároknak gyakran hasonló az életmódjuk, amin nehéz változtatni, ha csak egyikük tesz ezért erőfeszítést. Olyan gyakorlati akadályok merülnek fel, mint például a bevásárlás kérdése, ugyanakkor pszichés kihívásokkal is szembe kell ilyenkor nézni, melyeknél egy támogató társ segíthet a motiváció fenntartásában.”

 

A kapcsolatnak is jót tesz

Mindannyian folyamatosan változunk, és az emberi kapcsolatok – különösen egy párkapcsolat – minőségét az adja meg, hogyan tudunk alkalmazkodni saját magunk és egymás változásához. Éppen ezért a tudatosan véghezvitt közös változtatás olyan tapasztalatot nyújthat, ami akár minden eddiginél jobban megerősítheti a szeretetteljes kötődést.

  • Előtérbe kerül az együttműködés! Ha közös erőfeszítéseket tesztek egy adott cél eléréséért, akkor olyan minőségi időtöltésre nyílik lehetőségetek, amilyenre talán már hosszú idő óta nem. Előfordulhat, hogy annyira belefeledkeztetek a mindennapi teendőkbe, hogy nem is volt alkalmatok olyan közös programokra, mint amilyen az egészséges étrend összeállítása, a mindkettőtök számára gusztusos receptek keresése, a sütés-főzés, a közös edzés. Mindez óhatatlanul közelebb hoz benneteket egymáshoz.
  • Támogatás karnyújtásnyira! Ugye, hogy még gondolatban is mennyivel könnyebbnek tűnik véghezvinni egy hosszú távú célt, ha tudod, hogy a gyenge pillanatokban is biztosan melletted lesz valaki, aki segít átlendülni a mélyponton? Ha az egyikőtöknek éppen nincs kedve edzeni, akkor a másik kézen fogva segít neki elindulni. Ha jobban esne valami olyan étel, ami a legkevésbé sem diétás, akkor lehet, hogy a másik talál rá egy egészséges alternatívát. És mindig van, aki pozitív visszajelzéssel, megerősítéssel szolgál…
  • Versenyszellem – a lehető legjobb értelemben! Minden emberi kapcsolatnak része a versengés, csak valamikor ez hangsúlyos, míg máskor egészen a háttérbe szorul. Ha a pároddal együtt vágtok neki az életmódváltásnak, akkor hasznos és előre vivő lehet köztetek az egészséges versengés, ami arra irányul, hogy éppen ki a kitartóbb az edzésben és a táplálkozásban. Itt azonban érdemes vigyázni arra, hogy mindvégig tekintettel legyetek egymásra, és még véletlenül se legyenek olyan megnyilvánulások, amik kisebbrendűségi érzést kelthetnek a másikban.
  • Másokat is inspirálhattok vele! Ha a családtagok, a barátok és a kollégák is látják, milyen jól megy nektek a közös életmódváltás, akkor lehet, hogy kedvet kapnak hozzá. Ne feledjétek, hogy minden pozitív változás, amit a saját életetekben eszközöltök, a környezetetekre is kihat. Így tulajdonképpen már nem „csak” saját magatokért és egymásért dolgoztok, hanem a „nagy közöshöz” is hozzájárultok!
  • Megváltozhat az egész életetek! Az egészséges életmód megteremti az alapot az egészséges, boldog és sikeres élethez. Az a fajta kitartás ugyanis, amit tanúsítani kell a kívánt változások eléréséhez, elképesztő jellemformáló hatással bír. Eközben a testi-lelki harmónia révén az önbizalmatok is kiteljesedik. Lehet, hogy olyasmibe is bele mertek vágni a változás közepette, ami korábban csak álom volt a számotokra. És már tudjátok, hogy együtt bármit elérhettek!

Hasonló témájú cikkeink