A szuperegészséges emberek 10+1 szokása

A szuperegészséges emberek 10+1 szokása
Sándor Alexandra Valéria
2022. július 1.

Egészségesen élni egyszerűbb, mint hinnéd – és boldogabbá tesz, mint valaha is merted remélni!

1. Mindig reggeliznek

A reggeli több szempontból is fontos. Először is segít beindítani az anyagcserét, tehát a tápanyagok feldolgozása egész nap jobban pörög, mintha koplalással kezdenéd a napot. Ez megóv a későbbi túlevéstől, ami az intenzív éhségérzet miatt következhet be.

Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek és a felnőttek szellemi teljesítőképessége is jobb, ha esznek valamit reggelire. Az viszont már egyénfüggő, hogy valakinek egy egész tál ételre van szüksége ilyenkor, míg más beéri egy-két falattal.

Mi mindenképpen javasoljuk, hogy a reggelid tartalmazzon fehérjét, esszenciális zsírsavakat és minőségi szénhidrátot. A zabkása vagy a görög joghurt gyümölccsel, esetleg egy pulykasonkás teljes kiőrlésű szendvics például tökéletes.

 

2. Előre megtervezik, hogy mit esznek

Nemcsak az egészségedet őrizheted meg ezzel a szokással, hanem sok időt és pénzt is spórolhatsz vele. Mindössze annyi kell hozzá, hogy néhány naponta (heti 1-2 alkalommal) leülj, és végiggondold a céljaidat, az igényeidet és a szükségleteidet.

Fogyni szeretnél? Szálkásodni? Vagy „csak” tartani a súlyodat? Jó lenne visszavenni a cukorfogyasztásból, vagy éppen több folyadékot szeretnél bevinni? A tudatos tervezés segít, hogy megfelelő legyen az étkezéseid minősége, és semmilyen tápanyag ne maradjon ki belőle.

Ráadásul, ha előre figyelembe veszed, miket szeretsz, akkor kisebb eséllyel csábulsz el arra a fánkra a munkahelyi büfében, hiszen nem szenvedsz hiányt semmiben. Ha örülnél egy kis segítségnek az étrended elkészítéséhez, fordulj bizalommal egy szakképzett dietetikushoz, aki hozzájárul a helyes irányvonal kijelöléséhez!

 

3. Sok vizet isznak

Egyszerű és olcsó trükk, ami csodát művel a szervezeteddel. A folyadékszint megőrzésével egész nap szinten tarthatod a közérzetedet, energikusabbnak érezheted magad, búcsút inthetsz a fáradékonyságnak és gyorsabb lesz az anyagcseréd. Ezeken felül egy csomó betegség kockázatát is jelentősen csökkentheted ahhoz képest, mintha nem innál semmit, vagy ha cukros üdítőket választanál a víz helyett.

A hozzáadott cukorral készült szénsavas üdítők és gyümölcslevek ugyanis közvetlen kapcsolatban állnak az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Ha nem vagy oda a "sima" vízért, bátran ízesítsd citrom, narancs vagy akár uborkaszeletekkel, és máris sokkal kellemesebb lesz!

 

4. Edzésszünetet tartanak

Tudtad, hogy nem csak az számít edzésnek, ha átöltözöl sportcuccba, és elindulsz futni vagy a terembe? Bizony, a séta és a lépcsőzés is olyan fizikai tevékenység, ami kalóriákat égetve és az egész tested oxigénellátását javítva hozzájárul a szíved és az érrendszered egészségéhez.

Már heti ötször 30 perc séta is csökkenti a szívproblémák és a depresszió kialakulásának kockázatát, amit akár 10-15 perces etapokra is bonthatsz. Ha munka közben sikerül beiktatnod 1-2 ilyen szünetet, várhatóan a koncentrációs képességed és a teljesítményed is javulni fog, hiszen frissebb leszel testileg és szellemileg is, mintha egész nap az íróasztal mögött ülnél.

 

5. Nincsenek mindig online

Imádod nézegetni a közösségi média csatornákat és az e-mailjeidet? Tényleg jó benne lenni a világ körforgásában, és értesülni a legújabb fejleményekről – de valóban hasznos a főnököd legutóbbi e-mailjén agyalni este 10-kor, vagy építő jellegű számodra a szomszédod uzsonnájának effektezett fotója?

Vegyél ki egy kis internet-szabit, és kapcsold be a telefonodon a "Ne zavarj!" üzemmódot! Némi mozgás, olvasás, személyes beszélgetés vagy bármilyen offline tevékenység üdítő változatosságot jelent majd a számodra, ami után az online életbe is fokozott lelkesedéssel vetheted bele magad.

 

6. Szeretnek új dolgokat tanulni

Vannak, akik konkrétan az iskolapadban képzelik el az élethosszig tartó tanulást, míg mások örülnek neki, hogy soha többé nem kötelező órákra járniuk. Akárhogyan is állsz a tanulással, biztosan van olyan ismeret, amit mindig is szerettél volna magadénak tudni, csak eddig valahogy mégsem került sor az elsajátítására.

Legyen szó egy nyelvről, képzettségről, táncról vagy bármilyen kreatív tevékenységről, itt az ideje belevágnod! Addig ugyanis, ameddig nem vagy rest új dolgokat tanulni, sokkal aktívabb az agyad, és jó előre gondoskodhatsz róla, hogy később is szellemileg friss maradj.

 

7. Nem dohányoznak

Meglepően sokan gondolkodnak úgy, hogy ha „egyébként egészségesen élnek, akkor a cigi igazán belefér”. És sajnos ugyancsak szép számmal akadnak, akik azt mondják: „úgysem élek egészségesen, szóval nekem már mindegy”. Az igazság ezzel szemben az, hogy minden körülmények között bármikor megéri leszokni a dohányzásról.

A káros szenvedély hatására folyamatosan bekerülő mérgek kiürülésével, már órákon belül elindulnak a szervezetben az öngyógyító folyamatok. Ezzel párhuzamosan a kapcsolódó betegségek (pl. tüdőrák vagy szív- és érrendszeri problémák) kockázata csökkenni kezd. Tehát a dohányzás mindenkinek nagyon ártalmas, sohasem késő leszokni róla, és mindig megéri abbahagyni!

 

8. Nem sajnálják az időt a minőségi alvásra

Annyi minden szerepel a teendőlistádon, hogy időpazarlásnak tűnik aludnod? Gondold újra a prioritásokat, mert ha kialszod magad, akkor mindent jobban és gyorsabban tudsz elvégezni másnap. Ráadásul egy rakás krónikus betegség kialakulásának veszélye is csökken nálad!

A legtöbb embernek átlagosan 7-9 óra pihenésre van szüksége éjszakánként, de van, akinek 6 is elég. A lényeg, hogy tudd magadról, mennyi alvással érzed magad a legjobban, és biztosítsd hozzá a nyugodt, csendes környezetet, ahol nem zavar az elektromos kijelzők kékes fénye. Ez rossz hatással lehet a melatoninszintedre, így az alvás és az ébrenlét állapotának egyensúlyára a szervezetedben!

 

9. Erősítik az izmaikat

Az erősítő edzés segít, hogy kevesebb zsírt és több izmot tartalmazzon a testösszetételed. Ebben az a legjobb, hogy nemcsak formába lendülsz vele, hanem alapvetően több kalóriát fog égetni a tested. Még nyugalmi helyzetben is, nemhogy edzés közben.

Az erőedzésnek köszönhetően nemcsak a harántcsikolt vázizmok erősödnek, hanem a szívizom is. Ráadásul az erőedzés serkenti a csontképződést is. Legalább hetente kétszer szánj időt egy kis súlyzózásra, fekvőtámaszozásra, hasprésre vagy kitörésekre: egy olyan gyakorlatsorra, amit szívesen végzel!

 

10. Mindennap kimennek a szabadba

Már néhány perc napsütés elég ahhoz, hogy megnövekedjen a D-vitamin szinted. Ez jót tesz a csontjaidnak, a szívednek és hangulatodnak. A friss levegőn ráadásul nagyobb valószínűséggel mozogsz, mintha a tévé vagy a számítógép előtt ülnél.

A város zaja helyett próbálj kijutni egy kicsit a zöldbe, ha teheted! Rengeteg egészségügyi problémának ugyanis az a forrása, hogy az ember egyre távolabb kerül a természettől, és egyre több időt tölt a négy fal között.

 

+1. Megélik a pillanatokat

A "mostban levés" a mai ember számára az egyik legnagyobb kihívást jelenti. Olyan jól el lehet töprengeni a múlton, vagy éppen a jövőt latolgatni, hogy az "itt és most" egyszerűen elvész a sok agyalásban.

Ha próbálod tudatosan megélni a jelen pillanatot – akár úgy, hogy lehajolsz megszagolni egy szép virágot, vagy leülsz meditálni egy kicsit –, máris rengeteget teszel a testi-lelki egészségedért. Még az orvostudomány is régóta elismeri, hogy ezzel előnyére változtathatod az agyad érzelmekkel, tanulással és emlékezéssel kapcsolatos részeit. Még a házimunka is csodát tehet veled, ha ebben a szellemben végzed!

Hasonló témájú cikkeink