Tények és tévhitek az anyagcseréről: most kiderül, jól tudtad-e!

Tények és tévhitek az anyagcseréről: most kiderül, jól tudtad-e!
Sándor Alexandra Valéria
2022. november 10.

Mi az a metabolikus ráta? Mitől lesz gyorsabb vagy lassúbb az anyagcseréd? És tényleg segítenek a csípős ételek meg a kávé?

„Minél több rajtad az izom és minél kevesebb a zsír, annál gyorsabb az anyagcseréd.”

Tény. Az anyagcsere gyorsaságát – pontosabban a metabolikus rátát – jelentős mértékben befolyásolja a testösszetétel. Azoknak, akik több izommal és kevesebb testzsírral büszkélkedhetnek, egyszerűen gyorsabb az anyagcseréjük.

Természetesen ennek a fordítottja is érvényes, tehát a több zsír és a kevesebb izom lassúbb anyagcserét jelent.

 

„A fehérjében gazdag étrend gyorsítja az anyagcserét.”

Tény. Mégpedig azért, mert tudományosan elismert összefüggés, hogy a fehérjék feldolgozása több energiát igényel a szervezet részéről, mint a zsíroké vagy a szénhidrátoké.

 

„A nők anyagcseréje általában gyorsabb, mint a férfiaké.”

Tévhit. Bár az "általában" szó jelentőségét muszáj kiemelni, hiszen egy versenysportoló anyagcseréjét nem lehet összehasonlítani valakiével, aki csak hobbi szinten mozog, és annak megfelelő étrendet folytat. De a legelső összefüggés miatt – miszerint minél több az izom, és minél kevesebb a zsír – a férfiak anyagcseréje nagy általánosságban gyorsabb szokott lenni.

A női test ugyanis természetes adottságainál fogva - még szálkás állapotban is - valamelyest több zsírt tárol. Ez nélkülözhetetlen például a termékenység megőrzésének szempontjából.

 

„Az anyagcsere fogalmának lényege a kalóriák elégetése.”

Tévhit. Az anyagcsere a szervezet energianyerési és -felhasználási folyamatainak összessége. Ebbe többek között a légzés, az emésztés, az izomépítés és a zsírraktározás is beletartozik. Sőt, még a vérkeringés is az anyagcsere kulcsfontosságú része, hiszen a vér szállítja el a létfontosságú tápanyagokat a sejtekhez.

Így messze nem "csak" annyiról szól a dolog, hogy hány kalóriát viszel be és égetsz el.

 

„A metabolikus ráta megmutatja, milyen gyorsan égeti a szervezet a kalóriákat.”

Tény. A metabolikus ráta és a metabolizmus (vagyis az anyagcsere) két különböző dolog. Az előző pontban említett félreértés oka pont ennek a két fogalomnak az összetévesztése, melyek összefüggnek ugyan, de mégsem ugyanazt jelentik.

Pontosabb megfogalmazásban a metabolikus ráta nem más, mint egy irányszám, ami megmutatja, hogy a szervezet hány kalóriát éget el 24 óra alatt nyugalmi állapotban, normál külső hőmérséklet mellett. Ebbe a sport vagy bármiféle testmozgás még nem tartozik bele, csupán a szervek és a szervrendszerek működtetése, a testhőmérséklet fenntartása és az anyagcsere-folyamatok biztosítása.

 

„Az anyagcserét csak az életmód befolyásolja, semmi más.”

Tévhit. Igaz, hogy a jó anyagcseréért rengeteget lehet tenni megfelelő életmóddal – kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres mozgással –, ám ettől még el kell ismerni, hogy más tényezők is hatnak rá. Közéjük tartozik például a kor és a genetika is. Az idő múlásával óhatatlanul lassul valamennyire az anyagcsere, melyet az örökölt hajlamok és tulajdonságok is befolyásolhatnak.

Persze, ez is csak megerősítésként szolgál ahhoz, hogy jó, ha mindenki megteszi a lehető legtöbbet az egészséges anyagcsere érdekében – csak éppen vannak, akiknek érdemes még jobban odafigyelniük erre.

 

„Az anyagcserét főleg a hasnyálmirigy irányítja.”

Tévhit. A hasnyálmirigynek valóban kiemelkedő szerepe van az anyagcsere folyamatában, hiszen ennek a szervnek az inzulintermelése dönti el, mennyire képes a szervezet hasznosítani a bevitt szénhidrátokat. A szív jelentősége is vitathatatlan ebből a szempontból, mert fáradhatatlan pumpáló mozgásának köszönhetően eljuttatja a friss oxigénnel teli vért a sejtekhez. A máj pedig segít a méregtelenítésben és gyors hozzáférésű energiaraktárként is szolgál egyszerre.

Orvostudományi szempontból azonban mégis egy másik szerv, a pajzsmirigy az anyagcsere "karmestere". Ott termelődnek azok a hormonok, amelyek lényegében meghatározzák a szervezet teljesítményét, a kalóriaégetés sebességét, az energia felhasználását vagy tárolását, valamint a szervezet más hormonokra adott válaszát. A pajzsmirigy alulműködése jelentősen lassíthatja az anyagcserét, túlműködése pedig akár olyan mértékben is felgyorsíthatja, hogy az már súlyosan megterhelheti a többi szervet is.

 

„Az erősítés segít a fogyásban, mert gyorsítja az anyagcserét.”

Tény. Számtalanszor hallhattad és olvashattad már, hogy aki fogyni szeretne, annak erősíteni is érdemes. Az elsőre talán ellentmondásosnak tűnő összefüggés pontos ok-okozati háttere még nem ismert, ám elég alapos a gyanú, hogy a legelsőként említett összefüggés húzódik meg mögötte, vagy legalábbis igen fontos szerepet játszik benne. Tehát az, hogy a több izom gyorsabb anyagcserét jelent. (Arról nem is beszélve, hogy még formásabb is leszel tőle!)

 

„Meg lehet akadályozni az anyagcsere korral járó lassulását.”

Tévhit. Megakadályozni nem lehet ugyan, de befolyásolni igen: akár pozitív, akár negatív irányban. A metabolikus ráta már 20 éves kor után csökkenni kezd, évtizedenként nagyjából 2%-kal. Megfelelő életmód és genetikai adottságok mellett nem valószínű, hogy ennél az alig észlelhető mértéknél sokkal súlyosabb lassulás következne be egy egészséges ember esetében.

Ám akár csak a nem kiegyensúlyozott táplálkozás vagy a mozgáshiány is rengeteget ronthat a helyzeten. Teljes mértékben elképzelhető, hogy egy helytelen életmódot folytató 30 éves ember anyagcseréje lassúbb legyen, mint egy magára odafigyelő, aktív 60 évesé.

 

„A tartós koplalás lelassítja az anyagcserét.”

Tény. Ezért jelent felesleges önkínzást minden olyan fogyókúra, aminek a lényege az éhezés. Az időszakos böjtölés valóban jó hatással lehet egy egészséges ember anyagcseréjére. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy aki hosszabb ideig napi 1200-nál kevesebb kalóriát visz be, annál még tápanyaghiány is kialakulhat a fogyás megállása mellett.

Ha úgy érzed, hogy a fogyáshoz mindenképpen éhezned kell, mert máshogy nem megy, bátran kérd dietetikus segítségét egy olyan étrend összeállításában, amivel koplalás nélkül adhatod le a nem kívánt kilókat.

 

„A kávé gyorsítja az anyagcserét.”

Tény. Alighanem minden kávérajongó tisztában van ezzel az összefüggéssel, amit most megerősítünk. A koffein ráadásul számos fogyást elősegítő étrendkiegészítő fontos összetevője. Napi egy-két csésze kávé ideiglenesen felgyorsítja valamelyest az anyagcserét.

De vigyázat, mert a túlzásba vitt fogyasztás a fokozott szív- és érrendszeri terhelés mellett vízvisszatartáshoz vezethet, ami a fogyni és az alakjukat megőrizni kívánók rémálma!

 

„A fűszeres, csípős ételek gyorsíthatják az anyagcserét.”

Tény. Az erős paprika csípősségét adó kapszaicin nevű vegyület például konkrétan segít a kalóriák elégetésében. De ez önmagában nem elegendő a fogyáshoz, a túlzásba vitt fogyasztás ráadásul nyálkahártya-irritációt okozhat. A fahéj pedig hozzájárul a szénhidrátok megfelelő feldolgozásához, kivonatát eredményesen használják az emelkedett vércukorszint helyreállítását célzó étrend kiegészítésére.