Támadnak a kísértések? Tippek, hogy az életmódváltás tartós legyen

Támadnak a kísértések? Tippek, hogy az életmódváltás tartós legyen
Sándor Alexandra Valéria
2023. január 4.

Hidd el, hogy képes vagy rá, és most tényleg meg tudod csinálni! Eláruljuk azokat az apró – mégis nagyon hatásos – trükköket, amelyek segítenek, hogy valóban változtatni tudj a régi szokásaidon, és végérvényesen újakra cserélhesd őket.

Ne titkold el a projektet!

Logikusnak tűnik a gondolat, hogy kisebb a "leégés" esélye, ha az életmódváltás tényét, illetve a vele kapcsolatos célokat, kihívásokat és eredményeket megtartod magadnak. Ezzel viszont eleve feltételezed a kudarcot, ami könnyedén önbeteljesítő jóslattá válhat. Másrészt pedig, megfosztod magad attól a motivációtól, amit a közösség ereje jelenthet.

Nem arra biztatunk, hogy minden egyes étkezést és edzést posztolj ki, hiszen nem a bejegyzések és a lájkok számának növelése a cél. Közelíts inkább minőségi szemlélettel a dolog felé! Azokat avasd be az életmódváltásodba, akikről tudod, hogy támogatnak majd. A Facebookon pedig bátran keress ilyen témájú csoportokat!

A sikereid pedig olykor igenis megérnek egy bejegyzést. Sohasem tudhatod, melyik ismerősödnek vagy követődnek fogsz velük erőt adni, hogy ő is megtegye az egészségesebb életmód felé vezető első lépést.

 

Egyszerre csak egy szokásodon változtass!

Az életmód tulajdonképpen nem más, mint szokások összessége. Az életmódváltás pedig ennek megfelelően a szokásaid megváltoztatását jelenti. Ez pedig az egyik legnehezebb feladat, de egyúttal a legszebb is! Elvégre megtanulsz saját magadon felülemelkedni.

Éppen ezért legyél türelmes, és hagyj magadnak időt, mire az új szokások "bevésődnek". A szociálpszichológia úgy tartja, hogy egyetlen szokás megváltoztatásához mindenképp kell 21 napnyi folytonos következetesség.

Érdemes ezt az időt minden egyes szokásra külön-külön, azaz átfedések nélkül rászánni. Ha például be szeretnéd építeni a napirendedbe a rendszeres mozgást, három hétig csak az új szabály betartására koncentrálj. Miután sikerült, jöhet a következő elem a listán.

 

Ne hidd, hogy a fogadalmak hiábavalóak!

Nagyon érdekes ellentmondás, hogy míg sokan tesznek fogadalmat az életmóddal kapcsolatos szokásaik megváltoztatására, az emberek jelentős részének meggyőződése, hogy úgysem tartja be senki azokat. Ez tulajdonképpen egy hárítási mechanizmus, ami arra szolgál, hogy a fogadalomtevő mentesítse magát a felelősség alól. „Ha mások nem tartják be, nekem sem muszáj” – így szól a megnyugtató következtetés.

A valóság azonban egy kicsit más. Rengetegen vannak, akik képesek változtatni a szokásaikon – így saját magukon is – az elhatározás és a cselekvés együttesével. Ha tehát kapásból úgy állsz a saját fogadalmadhoz, hogy igenis tartható, máris sokkal pozitívabb kiindulóhelyzetet teremtesz a sikerhez.

 

Bocsásd meg magadnak a botlást!

Az egészséges életmódhoz kapcsolódó szokások kiépítése – a korábbiak megváltoztatásával együtt – hatalmas munka. Noha a következetesség a siker kulcsa, még véletlenül se válts önostorozásra, ha véletlenül "megcsúszol". Bárkivel előfordulhat, hogy megkívánja a régi kedvenc ételét, vagy éppen kihagy egy edzést.

Az ilyen fajta csalást akár "intézményesítheted" is. A csalónap nem véletlenül ismert fogalom a sportolók világában. A legrosszabb, amit egy botlás nyomán tehetsz, ha bűnbánatba süllyedve elhiteted magaddal, hogy „akkor már úgyis mindegy”.

Sajnos az életmódváltásra irányuló törekvések kudarcának egyik fő oka pontosan ez! Amennyiben viszont képes vagy rá, hogy megrázd magad, és újult erővel folytasd, nyert ügyed van.

 

Kisebb célok eléréséért is járjon jutalom!

Nem érdemes alábecsülni a jutalmak motiváló erejét. Már csak azért sem, mert egy óriási húzóerőtől és rengeteg pozitív érzéstől foszthatod meg magad, ha így teszel. Fontos, hogy bármi is legyen a "nagy" célod (kilóban, centiben vagy ruhaméretben mérhető fogyás, egy egészségügyi mutató javulása, esetleg valamilyen sportteljesítmény), jelölj ki magadnak több "alcélt" is az odáig vezető úton.

Ha például tíz kilótól szeretnél megszabadulni, ünnepeld meg az első hármat vagy ötöt is. Ha pedig nulláról kezdve le akarsz futni öt kilométert, már az első folyamatosan megtett ezer méter is megér egy kis ünneplést.

Fontos azonban, hogy az "ünneplés" és a "jutalom" ne a régi, megváltoztatni kívánt szokásokhoz kötődjön, hanem az újak megtartását támogassa! Egy jó könyv, masszázs vagy utazás például tökéletes erre a célra, mint ahogyan az elektronikai kütyük is.

 

Ne add fel, ha nem úgy sikerül az elején!

Az újévi – vagy éppen máskor tett – életmódváltási fogadalmak feladásának egyik leggyakoribb oka a türelmetlenség. Szinte mindenki gyors és átütő sikerre számít. Pedig a hosszú évek alatt felkúszott kilók nem néhány nap alatt fognak eltűnni, gyönyörű izmok sem fognak azonnal kirajzolódni, és kezdőként a sportteljesítményed sem közelítheti meg egyik pillanatról a másikra egy profiét.

Adj több időt magadnak: mind a testednek, mind pedig a tudatodnak! Hidd el, jönni fognak azok az eredmények, ha továbbra is következetesen kitartasz! Arról nem is beszélve, hogy a végén rá fogsz jönni: az út legalább annyira fontos volt, mint maga a cél.

Az életmódváltás egy gyönyörű folyamat, aminek köszönhetően belül is rengeteget fejlődhetsz. Ha nem akarod sietséggel mindenáron "megspórolni" az erőfeszítéseket.

 

Pozitív állításokat fogalmazz meg!

Az egyik ember azt fogadja meg, hogy „mostantól felhagyok a halogatással”. A másik pedig azt, hogy „mostantól igyekszem előre megtervezni, hogyan haladjak a dolgaimmal”. Szerinted melyiküknek nagyobb az esélye a fogadalom betartására, a régi szokás megváltoztatására? Te melyiket fogadnád meg szívesebben?

Ugye, hogy a második valamiért sokkal "élhetőbb", sokkal kézzelfoghatóbb? Nem véletlenül. Az elméd elsősorban a pozitív állításokból ért, és azokat tudja pozitív szokásokká kódolni. Ne arra fókuszálj tehát, hogy mit nem szeretnél csinálni, hanem inkább arra, hogy mit igen!

Hasonló témájú cikkeink