Egy újabb „fitness bolond”

Egy újabb „fitness bolond”
Törőcsik Mónika
2015. június 12.
Én személy szerint nagyon ódzkodom a sztereotípiáktól, ezért is bosszant, amikor irigykedő és rosszalló megjegyzéseket kapok arra vonatkozóan, ahogyan én a sporthoz viszonyulok. Leginkább az dühít, mikor azt hallom, hogy „igen nagyon divatos lett mostanában ez a fitness dolog…”

Persze millió féleképpen tudnám bizonygatni, hogy esetemben sem erről van szó, de nem ér annyit az egész. Nem számít, ki mit gondol, csak az számít, hogy Te magad tudd, hogy miért edzel!

Az alábbiakban hozok néhány példát arra, hogy miért érdemes edzeni, de előtte visszatérnék a kissé szarkasztikus „divatos ez mostanában” kérdéskörhöz. Sosem értettem miért baj az, ha valaki követi a divatot, persze legyen mindenki egyéniség, de ehhez is szükség lehet iránymutatásra. Nincs is ezzel semmi baj, nagyon kevés olyan szerencsés embert ismerek, aki azonnal rátalált önmagára, a stílusára és arra, ami boldoggá teszi. Ez nem egyszerű folyamat és sok-sok tévút vezethet el idáig. Főként abban az esetben nem értem az ilyen megjegyzéseket, amikor egy ilyen egészséges életmóddal kapcsolatos dologról szó, mert ha valami káros szokás kezdene vonzani egyre több fiatalt, még igazat is adnék nekik. De így csak azt tudom mondani, hogy irigykednek, amiért Te rászántad magad erre a manapság oly divatos dologra, a sportos életmódra!

Lehetnek is irigyek, hiszen…

… egy szellemileg fárasztó nap után nincs is jobb, mint sportolással kiadni magadból a felgyülemlett feszültséget. (A környezetedben élők is örülni fognak, ha nem rajtuk vezeted le.)

… isteni érzés, edzés után jól megérdemelten megpihenni a szaunában majd érezni, ahogy az egész tested megújul. (Egyébként, ha hiszed, ha nem valóban ez történik a szervezetedben edzés után.)

… tudni, hogy tettél az egészségedért, büszkeséggel tölt el, és minél jobban hozzászoksz, ez az érzés egyre fokozódik majd

… a barátaid csodálni fognak a kitartásodért. (A formás alakodról nem is beszélve.)

… a sport egy olyan biztos ponttá válhat az életedben, amire mindig támaszkodhatsz és erőt ad Neked!

És még sorolhatnám, de el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amiben én látom a sportolás legnagyobb előnyét. Megadhatja számodra azt, amire mindenkinek szüksége van az életben. CÉL-t. Valamit, amiért tudsz lelkesedni. Valamit, ami minden napodba becsempészi azt az örömteli várakozást, amit biztosan éreztél már például egy nyaralás előtt, mikor már hónapokkal előtte azt várod, hogy eljöjjön. (Én legalábbis ehhez tudom hasonlítani) Ezáltal minden sokkal könnyebb, mert ez a lelkes várakozás segít átlendülni a problémákon. Ezt érezheted majd minden edzés előtt. Mert minden edzés közelebb visz a célodhoz. Ami lehet egy szuper test, amit mindig is szerettél volna, egy új hobbi, önmagad megtalálása, avagy ismerkedés. Apropó ismerkedés… nem arra gondolok, hogy menjünk le a terembe csinos lányokat és helyes pasikat hajkurászni, hanem menjünk le edzeni, érezzük jól magunkat közben és utána, majd az ez által nyert önbizalommal és örömmel feltöltődve, nyűgözzünk le mindenkit a kisugárzásunkkal. Mert nem csak a külsőnkön múlik, hogy jól nézzünk ki, hanem sokkal inkább azon, mennyire vagyunk boldogok.

Elismerem, nincs garancia arra, hogy ez mindenkinél beválik, hiszen nem vagyunk egyformák. De ha éppen azon tanakodsz, hogy mihez kezdhetnél magaddal és szeretnél tartozni valahová, akkor tégy egy próbát, hátha Te leszel az új „fitness bolond”.

Törőcsik Mónika