Csak növényi fehérje? A vegán testépítők új korszakot kezdtek

Csak növényi fehérje? A vegán testépítők új korszakot kezdtek
Sándor Alexandra Valéria
2019. január 24.

Nimai Delgado testépítő. Soha életében nem evett húst, és 2015 óta kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyaszt. Mégis sikerül valahogy megoldania a fehérjepótlást, ezt formája is elárulja.

Van egy kérdés, amivel szinte már minden vegetáriánus – azaz húst nem evő – és vegán, tehát az összes állati eredetű táplálékot, például a tejtermékeket és a tojást is kiiktató ember megkap. Ez a kérdés pedig így hangzik: „mégis honnan tudod így fedezni a nélkülözhetetlen tápanyagokat, nincs valami hiányod?”

Ahhoz azonban, hogy eljussunk a vegán testépítőkig – akik szemlátomást nem hiánybetegségben szenvedő, kórosan sovány emberek –, előbb nézzük végig azokat a tévhiteket, amelyek miatt első hallásra hihetetlennek hangzik, hogy aki növényi étrenden él, precíz és körültekintő táplálékbevitellel hatalmas izmokat növeszthet.

 

Vegán életmód = hiányos táplálkozás?

A hiány fogalma szubjektív, hiszen attól függ, hogy kinek mi hiányzik. Amikor különböző étrendekről beszélünk, nem árt tekintettel lennünk az egyéni ízlésre és anyagcsere-sajátosságokra. Miután nincs két egyforma ember, aligha jelenthetünk ki általános igazságokat, hogy mi az az élelmiszer (csoport), ami "mindenkinek" jó, s mi az, ami „senkinek” sem az.

Tény, hogy míg a hús vagy a többi állati eredetű összetevő elhagyása valakinél súlyos hiányállapotot okoz, mivel páratlanul optimális táplálékforrás a szervezetének, addig másnak egyáltalán nem hiányoznak ezek: sőt nélkülük sokkal jobban érzi magát és egészségesebb.

Mások étrendjének elfogadásához éppolyan nyitottság és türelem szükséges, mint a saját valódi igényeink felismeréséhez. A vegetarianizmus és a veganizmus étrendje összességében nem "jobb" vagy "rosszabb": mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogyan reagál rá a teste, s érdemes-e követnie. A vegán életszemlélet egyébként nemcsak a táplálkozásra korlátozódik, hanem sokaknál kiterjed például az állati összetevőktől mentes más termékek, például kozmetikumok használatára vagy az öltözködésre is.

A hús és más állati eredetű élelmiszerek elhagyása két esetben vezethet hiányállapothoz, hiánybetegséghez. Az egyik, amikor valakinek a szervezete kifejezetten igényli az ilyen típusú összetevőket, így csupán külső nyomás hatására próbál meg róluk lemondani, mert amúgy kiválóan meg tudja őket emészteni, és semmi gondja nincs velük.

A másik eset, amikor egy ember tényleg nem kívánja a húst és az állati táplálékforrásokat, ám csak annyira kevés alternatívát ismer helyettük, hogy nélkülük egyhangúvá, kiegyensúlyozatlanná válik a táplálkozása. Magyarországon nem is olyan régen még elterjedtnek számított a tévhit, miszerint egy vegetáriánus semmi mást nem ehet az éttermekben, kizárólag rántott sajtot. Ettől pedig aztán egy idő elteltével mindenkinek problémája lenne, nemcsak a vegáknak…

 

De akkor honnan a fehérje?

Nimai Delgadón és vegán testépítő társain egyértelműen látszik, hogy nincs fehérjehiányuk. Erre általában kétféle reakciót szoktak hallani. Az egyik szerint „titokban biztos ezerrel tolják a csirkemell-rizs kombót meg a zsírszegény túrót”. A másik lehetőség pedig az, hogy elárasztják őket kérdésekkel, hogy akkor mégis mit esznek, ha éppen a testépítők leggyakoribb "üzemanyagait" nem. Márpedig abból, hogy a hús, a tojás és a zsírszegény tejtermékek kiváló proteinforrást jelentenek, még nem következik, hogy semmi másból nem lehet megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét bevinni!

  • A zöldségek (pl. brokkoli, kínai kel, spenót, spárga, quinoa),
  • a hüvelyesek (pl. lencse, bab, szójabab, zöldborsó, csicseriborsó),
  • a gabonafélék (pl. barna rizs, bulgur, teljes értékű gabonából készült tészta), valamint
  • a dió- és mogyorófélék (pl. dió, brazil dió, földimogyoró, kesudió, mandula, pisztácia)

kiváló fehérjeforrásnak számítanak.

Az ideális fehérjebevitelt pedig nem is olyan nehéz összehozni, mint amilyennek elsőre látszik. Mindössze tisztában kell hozzá lenni a proteinben gazdag alapanyagokkal, és finom recepteket keresni hozzájuk.

 

Mi a helyzet a szójával?

A szója fitoösztrogéneket (ún. izoflavonoidokat), azaz ösztrogénszerű növényi vegyületeket tartalmaz. Egyelőre nincs olyan kutatás, amelyik alátámasztaná, hogy ez bármilyen hatással lenne a férfiak tesztoszteronszintjére, de olyan bizonyíték már született, amely szerint semmilyen hatással nincsen. Nőknél azonban enyhe pozitív hatást lehetett megfigyelni abban az esetben, ha nem áll fenn ösztrogéndominancia, tehát korábban nem borult fel a két fő nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya előbbinek a javára.

Összességében elmondható azonban, hogy az eredmények némiképp ellentmondásosak, így nem tudjuk nyugodt szívvel kijelenteni sem azt, hogy ajánljuk a szóját, sem pedig azt, hogy egyértelműen veszélyes volna. A szója egyéni hatásairól csak úgy lehet képet kapni, ha a rendszeres fogyasztása előtt és néhány hét elteltével is nyálból kimutatott aktív nemihormonszint vizsgálat történik. Annyi bizonyos, hogy aki mindezzel együtt a szójafogyasztás mellett dönt, annak érdemes nem génmanipulált eredetűt ("GMO-free") szójatermékeket választani.

 

Elvi kérdések

Zseniális érveket lehet felsorakoztatni mind a vegetáriánus étrend vagy a vegánság mellett, illetve akár ellenük is. Órákig tartó vita kerekedhet abból, hogy való-e emberi fogyasztásra a tehén teje, vagy a méhek által készített méz, és hogy vajon a húskitermelés vagy a növények nem természet szerinti termesztése és kontinensek közötti szállítása jár-e nagyobb környezetkárosító hatással, azaz ökológiai lábnyommal.

Nekünk nem tisztünk igazságot tenni ezekben a kérdésekben, csupán elgondolkodtatási céllal említjük meg őket. Már első olvasásra születhet egyfajta zsigeri reakció mindenkiben, ami talán segít meghozni az egyéni döntést az ügyben, vagy éppen további információk keresésére késztet.

 

Nem fekete-fehér, sokkal árnyaltabb a kép!

Nimai Delgado nemcsak a testépítést népszerűsíti a róla készült filmben, a nyilatkozataiban vagy a közösségi média csatornáin, hanem magát a vegán életmódot is. Életcélja, hogy minél több emberrel megismertesse ezt az utat, ami szerintünk nem feltétlenül jelent "térítést", hiszen azok is értékes ötleteket meríthetnek tőle, akik szeretik a húst és az állati eredetű élelmiszereket. A változatosság ugyanis a táplálkozásban is gyönyörködtet, így nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel! Ráadásul ki ne szeretne minél többfajta, tápanyagokban (pláne fehérjében) gazdag összetevőt megismerni?

 

„Persze, biztos kokszol!”

A vegán életmóddal szemben szkeptikusoknak könnyen gúnyos félmosolyra húzódhat a szájuk Nimai kidolgozott testét és eredményeit látva. Ugyanakkor el kell keserítenünk azokat, akik doppinggal gyanúsítanák a fiatalembert. Olyan világversenyeken szerepelt eddig sikerrel (pl. USA Championships, Grand Prix Championships, Fresno Classic), amelyekhez nagyon szigorú és kötelező vizsgálatokat követelnek meg. Az évek során már bőven kiderült volna, ha bármi turpisság van a dologban.

Nincs mese, muszáj tehát elfogadni a tényt, hogy növényi alapon is fehérjedús étrendet lehet összeállítani.

 

Egy kis életrajz

Nimai Delgado 1989. július 21-én született Dél-Mississippiben, hindu vallásra korábban áttért szülei pedig eleve vegetáriánusként nevelték. „Gyerekkoromban is 95%-ban vegán étrendet folytattam, ez alól csak a tejtermékek jelentettek kivételt” – nyilatkozta. Persze, az ő formájához nem elég a számára megfelelő étrend, rengeteg mozgás is szükséges. Már kisfiúként is rengeteget sportolt, mielőtt a testépítés szerelmese lett.

2015-ben döntött úgy, hogy minden állati eredetű alapanyagot – tehát a tejtermékeket és a tojást is – kiiktatja az étrendjéből. Azért cselekedett így, mert a meglátása szerint jelenleg a mindenféle feldolgozási eljárástól mentes növényi élelmiszerek jelentik a legegészségesebb opciót az étkezésben amellett, hogy a lehető legkevésbé terhelik a környezetet.

„Elhatároztam, hogy nemcsak követni szeretném a vegán életmódot, hanem segíteni is a tudatos szemléletmód terjesztésében, és abban, hogy hogyan hozhatják ki az emberek magukból a legtöbbet, ha így élnek.” – magyarázta.

Nem titok, hogy Nimai "gyúrását" a sport iránti rajongás mellett egyfajta lázadás is motiválta, mert meg akarta mutatni a világnak: kizárólag növényi táplálékokat fogyasztva is elérhető és megtartható a látványosan jó forma. Az izmok épüléséhez nélkülözhetetlen kalóriamennyiséget teljes értékű gabonafélékből, babból, lencséből, avokádóból, gondosan összeállított salátákból és más vegán élelmiszerekből fedezte, s hamar kiérdemelte az IFBB Pro címet.

 

Hogyan edz?

Nimai edzésterve nem sokban tér el a többi testépítőétől, ugyanúgy zsonglőrködik a gyakorlatokkal, az ismétlésszámokkal és a súlyokkal, mint mások. Egyvalamit azonban mégis egy kicsit másképp csinál. Versenyek előtt ugyanis ahelyett, hogy turbó fokozatra kapcsolna, inkább egy kicsit visszafogja magát, még a súlyokat is csökkenti. Azt mondja, hogy ez a taktika nemcsak a legrosszabbkor bekövetkező sérülésektől védte meg eddig, hanem még a testzsírarányát is segített csökkenteni.

 

Mit eszik?

Nimai szójapárti. Szívesen hangoztatja, hogy a szója az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, az egyik legjobb fehérjeforrás. A versenyek előtti szálkásító étrendje napi 6 étkezésből áll, amelyek közül mindegyik 35 gramm fehérjét, 15 g szénhidrátot és 11 g zsírt biztosít, ám ettől picivel nyugodtan el lehet térni.

Fontos, hogy a zöldségek súlyát sohasem méri meg, és arra buzdít, hogy együnk belőlük minél többet. Kedvenc étele az avokádós pirítós, ami tökéletes reggeli vagy nap közbeni harapnivaló, és mindössze egy avokádó, két szelet teljes kiőrlésű kenyér, két szelet paradicsom, egy pici olívaolaj és balzsamecet, illetve oregánó szükséges hozzá.

 

Mire tanít még?

Vegán életmód ide vagy oda, Nimai Delgado kitűnő példával szolgál arra, hogy nem mindig kell ragaszkodnunk a mások által egyértelműnek vélt megoldásokhoz: akár egy testépítő is nyugodtan lemondhat a klasszikus „gyúrós kajákról”. Ezzel azonban nem feltétlenül sarkallja lemondásra a követőit, hiszen nemcsak azok kísérik figyelemmel a pályáját, akik osztoznak a vegán alapelvekben, hanem azok is, akik mindenevőként egyszerűen nyitottak az újdonságokra, vagy akár az új receptekre.

Miért ne iktathatna be bárki egy-egy állati eredetű összetevőktől mentes étkezést a napi étrendjébe? Miért ne terjedhetne el a világban, hogy nemcsak a húsfélék és a tejtermékek köréből kerülhetnek ki magas fehérjetartalmú ételek?

Arról nem is beszélve, hogy Nimai kitartása, következetessége is méltó etalont jelenthet, ha belegondolunk, hogy karrierje során mennyi támadással, kritikával és ellenvéleménnyel kell(ett) megküzdenie, mégsem sikerült őt eltántorítani a céljától a többségnek. Pont ettől lett kiemelkedő a testépítők között. A megszokottól eltérő úton jár, így gyakran még akkor is róla szólnak a hírek egy-egy verseny kapcsán, ha történetesen nem ő az első helyezett. Elvégre napról napra megnyeri az önmaga és a nézetei felvállalásával járó csatát.

 

Más vegán testépítők

Nimai Delgado nincs egyedül. Rajta kívül sokan – és egyre többen – osztoznak a testépítők közül a vegán életmódban. Felsorolunk közölük néhányat, hátha motiválnak, inspirálnak:

  1. Bianca Taylor (Nimai párja)
  2. Dominick Thompson
  3. Korin Sutton
  4. Samantha Shorkey
  5. John Lewis
  6. Patrik Baboumian
  7. Anastasia Zinchenko
  8. Berto Calkins
  9. Laurel Fredette
  10. Ryan Nelson
  11. Erin Fergus
  12. Max Seabrook
  13. Crissi Carvalho
  14. Torre Washington