Vigyázat! Lehet, hogy az okostelefonod hizlal, és más veszélyeket is tartogat

Vigyázat! Lehet, hogy az okostelefonod hizlal, és más veszélyeket is tartogat
Sándor Alexandra Valéria
2022. március 9.

Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelően táplálkozz és eleget mozogj, akkor a mobilozásra szánt idővel sem árt tudatosan bánnod.

Napi 5 óra a határ

Sokkal magasabb az elhízás kockázata azoknál, akik túl közeli kapcsolatban állnak az okostelefonjukkal – állítják a kolumbiai Simon Bolivar Egyetem tudósai, akik 2018 júniusa és decembere között több mint ezer fiatalt, 700 nőt és 360 férfit vettek górcső alá. Az összefüggést nem lehet az idő múlásával lassuló anyagcserére fogni, hiszen a résztvevők átlagéletkora 19-20 év volt.

Bebizonyosodott, hogy legalább napi 5 órás okostelefon-használat esetén 43%-kal magasabb az elhízás kockázata. A kapcsolat ráadásul fordítva is megállja a helyét, hiszen a túlsúlyosak 26%-a és az elhízottak 4,6%-a vallotta be, hogy legalább napi 5 órát lóg a mobilján.

Az is sikerült kimutatni, hogy a legalább napi 5 órát pötyögők kétszer akkora eséllyel tartoznak a mozgásszegény életmódot folytatók táborába, és több cukros üdítőt, gyorsételt, édességet és rágcsálnivalót fogyasztanak.

Fontos azonban kiemelni, hogy mindezek nem ok-okozati összefüggések – tehát nem maga az okostelefon-használat tehető felelőssé az egészségtelen életmódért –, hanem statisztikai korrelációk: valószínűleg hasonló okok következményei.

 

Életmódtényezővé vált a "kütyüidő"

„A túlzott okostelefon-használat hozzájárul az ülő életmódhoz, csökkenti a mozgással töltött időt, így növeli a korai halálozás kockázatát. Illetve a cukorbetegségét, a szív- és érrendszeri panaszokét, egyes rákfajtákét, valamint a mozgásszervi kórképekét is.” – fejtette ki a szerzőként közreműködő Mirary Mantilla-Morron, aki szerint a tanulmány segít rávilágítani az elhízás egyik leggyakoribb okára, mely a szív- és érrendszeri panaszok legfőbb rizikófaktorai közé tartozik.

 

Nem mindegy, mikor mobilozol

Talán hallottad már, hogy a kijelzők kék tónusú fénye árt az emberi szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusának. A spanyolországi Granadai Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a sötétben történő pötyögés nyomán két olyan hormon szintje is csökken – a ghreliné és a leptiné –, amelyek az éhség és a jóllakottság érzetének egyensúlyáért felelnek. Ehhez elég akár rendszeresen megnézni az értesítéseket éjjelente.

Ennek megelőzéséért két dolgot tehetsz: vagy száműzöd a telefont a lefekvés előtti utolsó órádból és a hálószobádból, vagy kezdetnek legalább aktiválod az éjszakai üzemmódot, ami melegebb színtónusok megjelenítésével jár.

A mindezekből levonható következtetés, hogy a kütyühasználati idő egyértelműen összefügg az elhízás kialakulásával, így mindenképpen életmódtényezőként kell rá tekinteni.

 

A mobilfüggőség további kockázatai

Szögezzük le: az okostelefon önmagában nem "jó" vagy "rossz", hanem korunk egyik népszerű találmánya, mindennapi életünk fontos eszköze. Csakis rajtunk múlik, mennyit használjuk és mire- Lehet az egyik leghűbb segítőtársunk, vagy akár az ellenségünk is.

A következőkben felsorolunk még néhány potenciális következményét annak, ha a használatát nem sikerül egészséges keretek között tartani.

 

Nyakbántalmak

Észrevetted már, hogy ha sokat bámulod a kis kijelzőt, akkor "beáll" a nyakad? Ez nem véletlen, ha ugyanis hosszasan és mozdulatlanul lefelé nézel – például amikor a mobilodon írogatsz vagy böngészel –, akkor olyan természetellenes helyzetbe kerül a nyaki gerincszakasz, hogy annak bizony meglesz a böjtje.

Az angol nyelvű szakirodalomban már neve is van a dolognak: "tech neck"-nek, azaz nagyjából "kütyünyaknak" hívják a tünetegyüttest. A határtalan telefonnyomkodás többek között a hüvelykujjadra és a könyöködre is veszélyt jelenthet.

 

Lanyhuló koncentráció

A "digitális multitasking", tehát több feladat egyidejű elvégzése okoskütyük segítésével látszólag főnyeremény a hatékonyság növelésére. A Microsoft kutatása szerint azonban azok, akik több kijelzőt is vizslatnak egyszerre – például számítógép-monitort és telefont is – mindössze 8 másodpercig képesek egyhuzamban összpontosítani. Az ezredfordulón még 12 másodpercre saccolták az emberiség átlagát e téren. Ne csodálkozz hát, ha tompábbnak érzed magad, mint régen! (Összehasonlításképpen azt is közölték, hogy az aranyhalaké 9 másodperc.)

 

Agyi szerkezetváltozás

Ha több kijelzőt figyelsz egyszerre, az agyad struktúrája is megváltozik, a szó legfizikaibb értelmében – írják a PLoS One című szakfolyóiratban. Sikerült ugyanis bebizonyítani, hogy akik rendszeresen több kütyün lógnak egyszerre, azoknak ritkább a szürkeállományuk az agy azon területén, amely a kognitív működésért és az érzelmek szabályozásáért felel.

 

Autóbalesetet okozhat

Az Amerikai Egyesült Államokban kiszámították, hogy az autóbalesetek 27%-ánál mobilozás játszott közre. Ez döbbenetesen nagy arány, és rossz belegondolni a felelőtlenségbe, hogy miért kockáztat bárki is a jól ismert veszély ellenére. Arról nem is beszélve, hogy nem muszáj volán mögé ülni a bajhoz: ha folyton a telefonodon lógsz, gyalogosként is balesetet szenvedhetsz.

 

Kórokozókat hordozhat

Mivel a telefonodat mindenhová magaddal viszed – valószínűleg a konyhába, a mosdóba és a hálószobába is –, és útközbeni használata során nem mosol néhány percenként kezet, mindig ragad rá valami. És most itt nem csupán „sima” vírusokról vagy baktériumokról beszélünk, hanem akár olyan veszélyesekről is, mint az MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, más néven "húsevő baktérium")! Már az is óriási lépés előre, ha olykor eszedbe jut fertőtlenítő kendővel áttörölni.

 

Szorongást okozhat

Az okostelefon köt össze a családoddal, a barátaiddal és a munkatársaiddal, ami akár növelhetné is az érzelmi stabilitásodat, ám ha túlzásba viszed a kapcsolattartást, annak fokozott megfelelési kényszer lehet a vége. Nem kell azonnal válaszolnod minden üzenetre, és nem muszáj ugranod az összes értesítésre. Ne hagyd, hogy a mobilod elvonja a figyelmet a valódi, hús-vér dolgokról!

Hasonló témájú cikkeink